Mam pytanie? Czy był przetarg na na prace konserwatorskie? ,przecież pieniądze pochodzą z funduszu Norweskiego, miasto tez daje środki .
A tajemniczo umieszczona tabliczka informacyjna ,podaje ze wykonawcą prac jest eko -inbud (nazwa wykonawcy wpisana dosłownie maczkiem)
Coś mi to brzydko pachnie
_________________ A pan mysli.że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jażni?
Zgłoś do prokuratury, albo CBA, a może NIK-u - według uznania. Jeżeli oczywiście uważasz, że nazwa wykonawcy wpisana małym druczkiem stanowi wystarczającą przesłankę.
Drogi Pumeksie ,
zadałem pytanie czy ktoś słyszał o przetargu , czy takowy się odbył, a jeśli nie, to dlaczego?
_________________ A pan mysli.że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jażni?
A kto jest inwestorem? Czy aby nie zarządca obiektu, czyli kościół? Jeśli tak (nie wiem, nie jestem w stanie odczytać tabliczki z tej fotki) to od kiedy przepisy o zamówieniach publicznych i obowiązkowych przetargach dotyczą także kościoła?
A jak sponsorzy się z tego wyliczą to już ich problem...
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie jestem pewien, moim zdaniem nie... Z ustawy o zamówieniach publicznych:
Cytat:
Art. 4.
1. Ustawę stosuje się do zamówień publicznych udzielanych przez:
1) jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu ustawy o finansach publicznych, z zastrzeżeniem pkt 7 i 9,
2) (skreślony),
3) (skreślony),
4) (skreślony),
5) spółdzielnie, fundacje i stowarzyszenia, w zakresie, w jakim dysponują środkami publicznymi,
6) wykonujące zadania o charakterze użyteczności publicznej:
a) państwowe jednostki organizacyjne,
b) komunalne jednostki organizacyjne,
c) jednostki zależne,
7) agencje państwowe w zakresie nieuregulowanym odrębnymi przepisami,
jednostki publicznej radiofonii i telewizji oraz ich jednostki zależne,
9) samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej i jednostki organizacyjne ubezpieczenia zdrowotnego w zakresie nieuregulowanym odrębnymi przepisami.
Chyba że kościół podpada może pod pkt. 6?
Ale w tej ustawie jest mnóstwo wyłączeń itd., może jakiś prawnik nam objaśni?
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Chyba że kościół podpada może pod pkt. 6?
Ale w tej ustawie jest mnóstwo wyłączeń itd
Żaden związek wyznaniowy nie stoi ponad prawem.
Generalnie obowiązuje tryb przetargowy ale w kilku przypadkach można od tego odstąpić np. realizując prace ratownicze. Na takie postępowanie jednak trzeba mieć naprawdę mocne papiery. W przypadku zakwestionowania trybu zamówienia bezprzetargowego, beneficjent zwraca dotacje.
Takie zlecenie powinien realizować wykonawca o odpowiednim doświadczeniu i przede wszystkim ogromnym potencjale wykonawczym a nie wyłoniony w przetargu na podstawie najniższej ceny. I tu są prawne procedury uwzględniające takie przypadki.
jaca2003 napisał/a:
Nie sądzę aby w srodku miasta na Takim obiekcie ktoś kręcił loda.
Też tak sądzę.
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum