Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy DA-elka jest legalna
Autor Wiadomość
PLASER 
Holmbahn

Wysłany: Nie Gru 21, 2008 8:10 pm   

Matti napisał/a:
jednak logicznie rozumując jest ona nielegalna również w kraju. Więc witam Was jeszcze raz w gronie "nielegalnych" :oops:

Jest jak najbardziej legalna. Nie możesz mieć wyróżnika innego Państwa (gdzieś był link do konwencji z wykazem skrótów). DA tam nie ma. Więc można mieć przyklejone.

Pozdrawiam
PLASER

Ponury2 

Wysłany: Nie Gru 21, 2008 9:00 pm   

Matti napisał/a:
Z tego co piszecie w wątku, naklejka będzie na pewno nielegalna jak przekroczymy granice państwa, jednak logicznie rozumując jest ona nielegalna również w kraju. Więc witam Was jeszcze raz w gronie "nielegalnych" :oops:

A w życiu. Jak powiedział przedmówca - legalna. Fachowo nazywa się to brak znamion czynu zabronionego, w tym przypadku wykroczenia. Jak nie ma tego skrótu na wykazie państw, to jak możesz popełnić wykroczenie_ No bez jaj :szabelka:

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

Fasola_Gdańsk 

Wysłany: Nie Gru 21, 2008 10:01 pm   

Ponury2 napisał/a:
Matti napisał/a:
Z tego co piszecie w wątku, naklejka będzie na pewno nielegalna jak przekroczymy granice państwa, jednak logicznie rozumując jest ona nielegalna również w kraju. Więc witam Was jeszcze raz w gronie "nielegalnych" :oops:

A w życiu. Jak powiedział przedmówca - legalna. Fachowo nazywa się to brak znamion czynu zabronionego, w tym przypadku wykroczenia. Jak nie ma tego skrótu na wykazie państw, to jak możesz popełnić wykroczenie_ No bez jaj :szabelka:

Nie oszukujmy sie ze mozna to podciagnac tez w druga strone, forma nalepki wskazuje na to ze auto pochodzi z "DA", nie kazdy, chociazby w Nowej Zelandii bedzie wiedzial o co chodzi i powstanie zamieszanie. Kazdy kij ma dwa konce niestety. Ja bym chetnie cos takiego nalepij na auto, ale ja tam nie chce sie wyrozniac na drodze za bardzo. Juz i tak wyrozniam sie autem szybszym od 95% innych samochodow ;)

Jerzy Makieła 
Jurmak

Wysłany: Pon Gru 22, 2008 9:40 pm   

Fasola_Gdańsk napisał/a:
forma nalepki wskazuje na to ze auto pochodzi z "DA", nie kazdy, chociazby w Nowej Zelandii bedzie wiedzial o co chodzi i powstanie zamieszanie.

A jakie to niby zamieszanie powstanie?

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 8:07 am   

Jerzy Makieła napisał/a:
Fasola_Gdańsk napisał/a:
forma nalepki wskazuje na to ze auto pochodzi z "DA", nie kazdy, chociazby w Nowej Zelandii bedzie wiedzial o co chodzi i powstanie zamieszanie.

Nie ma znaczenia.
Przepisy są w tej kwestii jasne i bez względu czy tocośkomuś miesza, czy nie, nalepki DA są jak najbardziej legalne.

knovak 
Wanoga

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 9:04 am   

Jerzy Makieła napisał/a:
Fasola_Gdańsk napisał/a:

Myślę, że w trosce o porządek w głowach obywateli Nowej Zelandii powinniśmy jak najszybciej podjąć uchwałę o samopowstrzymywaniu się przed poruszaniem się w tymże kraju samochodami oklejonymi "DA". A Brygada Młodzieżowa może tego nawet dopilnować i zobowiązać się do zaciagnięcia warty na wybranych nowozelandzkich szosach - poproszę przedstawiciela Brygady o przygotowanie stosownej uchwały.
:hihi:

Matti 
Miłośnik zegaru

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 9:57 am   

danziger napisał/a:
Jerzy Makieła napisał/a:
Fasola_Gdańsk napisał/a:

Nie ma znaczenia.
Przepisy są w tej kwestii jasne i bez względu czy tocośkomuś miesza, czy nie, nalepki DA są jak najbardziej legalne.

Tak z ciekawości znasz może podstawę prawną tego? Szukam, ale nie jestem aż takim znawcą prawa, a słyszałem, że na forum są prawnicy :%

tobocian 

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 1:14 pm   

Matti napisał/a:
Tak z ciekawości znasz może podstawę prawną tego?
8))
E no kolego daj spokój...jeżeli nie jest zabronione to jest dozwolone...
a jak nalepisz np.zielony listek to znaczy(dla niektórych) że jesteś z Kanady? :lol:

http://pl.wikipedia.org/w...kod_samochodowy

w razie wątpliwości wydrukuj i miej przy sobie :^^
Pozdro! :zgooda:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 3:39 pm   

tobocian napisał/a:
podstawę prawną tego

w preambule do Konstytucji chociażby jest:

Cytat:
W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie
oraz naklejania naklejek na samochody
my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej...

Mroovka 

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 6:09 pm   

Swego czasu panowie i panie :D ze straży miejskiej pływali swoimi motorówkami i mieli wywieszone flagi Gdańska. Kapitanat Portu nakazał im je ściągnąć - twierdzili, że "od 1939 nie ma takiego tworu jak WMG"
Taka mała dygresja - a i na samochodach nie może być naklejki oznaczającej państwo innej niż kraj rejestracji.
Po 1990 wielu kierowców przekonanych, że PL to wytwór komuchów przyklejało naklejki RP - najczęściej z orłem w tle oraz w barwach narodowych.
A okazało się, ze RP to nic innego jak Filipiny :^^
Aha! Wikipedia nie stanowi źródła prawa w tym kraju.

tobocian 

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 8:10 pm   

Mikołaj napisał/a:
tobocian napisał/a:
podstawę prawną tego

w preambule do Konstytucji chociażby jest:

Cytat:
W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie
oraz naklejania naklejek na samochody
my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej...

kurka jak to piknie brzmi! :==

Ludziska naprawdę obawiajcie się ino skrajnie lewicowo-prawicowo-środkowa-socjalistycznie-demokracjo-komuno-kupa lepsza-republiko-dziwnowej :brake: i naklejcie nawet : mam to w D
to pociągną nas że obrażamy naród niemiecki? :hiihihi:
e no spoko loko ,u mnie jest na kasku nalepeczka to ewentualnie zdejmą nalepę razem z głową hahaha :^^ ale fakt że ta"dzisiejsza młodzież" tym bardziej wszesh coś tam to nieźle daje...
Pozdro olpipol :skolowany:
Wesołych świąt!
Karpik złapany?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 9:29 pm   

Mroovka napisał/a:
Wikipedia nie stanowi źródła prawa w tym kraju

prawa nie, ale wiedzy o prawie owszem

Łukasz 

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 10:04 pm   

Mroovka napisał/a:

Taka mała dygresja - a i na samochodach nie może być naklejki oznaczającej państwo innej niż kraj rejestracji.

Tylko że DA nie oznacza żadnego państwa. Tak samo kaszubskie CSB.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 11:12 pm   

Matti napisał/a:
Tak z ciekawości znasz może podstawę prawną tego? Szukam, ale nie jestem aż takim znawcą prawa, a słyszałem, że na forum są prawnicy :%

Kodeks drogowy + międzynarodowa konwencja regulująca kwetię nalepek wszystkich państw - gdzieś w tym wątku była już zresztą przytaczana.

Matti 
Miłośnik zegaru

Wysłany: Sro Gru 24, 2008 6:39 am   

danziger napisał/a:
Matti napisał/a:

Kodeks drogowy + międzynarodowa konwencja regulująca kwetię nalepek wszystkich państw - gdzieś w tym wątku była już zresztą przytaczana.

Tyle to ja też wiem :-) Ale poszukam sam, ok. Wesołych Świąt!

Odpowiedz do tematu