Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Współczesne nazwy paru ulic
Autor Wiadomość
slisman 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 5:56 pm   Współczesne nazwy paru ulic

Witam. Poszukuję informacji na temat pochodzenia współczesnych nazw ulic: Sternicza, Miła, Danusi, Hallera.

Udało mi się niestety znaleźć tylko historię związaną z dawnymi nazwami (przedwojenne etc.)
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś potrafił przybliżyć mi pochodzenie obecnych nazw.

feyg 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 6:34 pm   Re: Współczesne nazwy paru ulic

slisman napisał/a:
Witam. Poszukuję informacji na temat pochodzenia współczesnych nazw ulic: Sternicza, Miła, Danusi, Hallera.

Udało mi się niestety znaleźć tylko historię związaną z dawnymi nazwami (przedwojenne etc.)
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś potrafił przybliżyć mi pochodzenie obecnych nazw.

A mawiają mądrzy ludzie że Google nie gryzą. Gdyby pytanie dotyczyło tylko dwu pierwszych nazw powiedziałbym nic to, trzeciej - że pytający na czytał lektury szkolnej (przynajmniej za moich szkolnych czasów) ale ostatnia ulica świadczy o czymś o wiele gorszym - o kompletnej ignorancji historycznej :szczena:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 7:06 pm   

Hallera nazywała sie jeszcze całkiem niedawno ul. Karola Marksa. Też znana postać, a w encyklopediach pojawia się chyba nawet częściej niż Haller.

feyg 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 7:21 pm   

Sabaoth napisał/a:
Hallera nazywała sie jeszcze całkiem niedawno ul. Karola Marksa. Też znana postać, a w encyklopediach pojawia się chyba nawet częściej niż Haller.

W sumie racja, w końcu Haller to tylko dealer Opla i Chevroleta :hihi:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:34 pm   

feyg napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

W sumie racja, w końcu Haller to tylko dealer Opla i Chevroleta :hihi:

Sam jeżdżę Oplem, a tego o Hallerze to nie wiedziałem. Całe życie człowiek się uczy. :hihi:

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:53 pm   

I tak już zablablaliśmy, więc mogę wkleić linka :hihi: http://www.opelhaller.autotrader.pl/

slisman 

Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:15 pm   

Co do ignorancji historycznej....po prostu historia nie jest moją pasją i nikt mi nie powie ze MUSZĘ znać wszystkie nazwiska, daty itp.

No i zasługi Gen. Hallera są mi pobieżnie znajome, tylko że zastanawiałem się, czy nie miał on jakiegoś bardziej osobistego związku z ulicą.

Co do ulicy Danusi - tak się składa, że dopiero teraz przerabiam Wesele, więc wszystko już się wyjaśniło.

Dalej mnie jednak zastanawia pochodzenie nazwy ulicy Sterniczej
Wiem , że wcześniejsza nazwa to Kullingstraße , od nazwiska twórcy pierwszego tramwaju konnego do brzeźna.

Przepraszam za moją "ignorancję historyczną" . Na szczęście każda okazja jest dobra , żeby się czegoś nauczyć - matura również :)

Również pochodzenie nazwy ulicy Miłej jest mi dalej nieznane. Ciężko cokolwiek znaleźć o tym nawet w googlach, wiem jedynie , że przed wojną nazywała się Pistoriusstraße , od "inwestora".

Z góry dziękuję za pomoc w prześledzeniu historii ulicy Sterniczej i Miłej, mam nadzieję, że ktoś wie trochę na ten temat. Pozdrawiam

Darczan 
:)

Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:27 pm   

slisman napisał/a:
No i zasługi Gen. Hallera są mi pobieżnie znajome, tylko że zastanawiałem się, czy nie miał on jakiegoś bardziej osobistego związku z ulicą.
Postać historyczna nie musi mieć osobistego związku z daną ulicą. Owszem, może się zdarzyć, że Pan X mieszkał na jakiejś-tam ulicy, a że był bardzo znaną/cenioną/ważną postacią to po jego śmierci ulica "jakaś-tam" została przemianowana na ul. "X"
Nie jestem w stanie przytoczyć żadnego konkretnego przykładu obrazującego to co napisałem, ale jestem pewien, że przynajmniej kilka byśmy na świecie znaleźli.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:32 pm   

slisman napisał/a:
Co do ulicy Danusi - tak się składa, że dopiero teraz przerabiam Wesele, więc wszystko już się wyjaśniło.

Że co!? 8O

Darczan 
:)

Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:36 pm   

danziger, no właśnie mi też się coś nie zgadzało i za Chiny Ludowe nie mogłem "umiejscowić" Danusi w dramacie Wyspiańskiego... :hmm:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:58 pm   

Może to jakaś nowa, postmodernistyczna wersja "Wesela"? Chociaż bardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja, iż ulicę nazwano tak na cześć Adenauera w płaszczu krzyżackim, takie to były czasy :wink:

Duqq 

Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 12:49 am   

Pewnie czesc z was nie wie, ale teraz w szkolach, jest troche inaczej. Na przyklad ja "Pana Tadeusza" mialem bodajze w 8 klasie i krotkie fragmenty trzeba bylo znac na pamiec. Teraz podobno mlodziez niektorych lektur nie musi czytac w calosci, a omawiaja je na wybranych fragmentach. Widocznie stwierdzono, ze czytanie opaslych tomisk polskich wieszczy przerasta mozliwosci dzisiejszej mlodziezy i widocznie postanowiono uproscic model nauczania.

Co oczywiscie nie usprawiedliwia umiejscowienia bohaterki "Krzyzakow" w "Weselu".

A co do pozostalych ulic, to czym kierowaly sie osoby, ktore je nadawaly nie wiem, ale skad sie wziely chyba nie jest sie ciezko domyslec?

Ster - przyrzad sluzacy do zmiany kierunku statku/samolotu, i od nazwy tego urzadzenia - ul. Sternicza.

Ul. Miła - chyba znasz znaczenie tego slowa? Stad ta nazwa.

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 9:51 pm   

Cytat:
Że co!? 8O
Toć pisze człowiek, że "przerabia". :mrgreen:

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 11:06 pm   

Duqq napisał/a:
Widocznie stwierdzono, ze czytanie opaslych tomisk polskich wieszczy przerasta mozliwosci dzisiejszej mlodziezy

:rwie_wlosy:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 4:12 pm   

W sumie po co czytać jeśli gotowe wypracowania można ściągnąć z internetu. Żaden nauczyciel tego nie sprawdzi bo po prostu mu sie nie chce albo nie wie jak. Z drugiej strony jeśli przechodzą ściągnięte z internetu prace licencjackie, magisterskie, a nawet fragmenty doktoratów, to kto bby się przejmował jakąś tam maturą czy inną klasówką.

P.S. Prywatnie uważam, że świat schodzi na psy (to tylko takie powiedzenie, nie chcę obrażać psów) :II

Odpowiedz do tematu