Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 5:56 pm Współczesne nazwy paru ulic
Witam. Poszukuję informacji na temat pochodzenia współczesnych nazw ulic: Sternicza, Miła, Danusi, Hallera.
Udało mi się niestety znaleźć tylko historię związaną z dawnymi nazwami (przedwojenne etc.)
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś potrafił przybliżyć mi pochodzenie obecnych nazw.
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 6:34 pm Re: Współczesne nazwy paru ulic
slisman napisał/a:
Witam. Poszukuję informacji na temat pochodzenia współczesnych nazw ulic: Sternicza, Miła, Danusi, Hallera.
Udało mi się niestety znaleźć tylko historię związaną z dawnymi nazwami (przedwojenne etc.)
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś potrafił przybliżyć mi pochodzenie obecnych nazw.
A mawiają mądrzy ludzie że Google nie gryzą. Gdyby pytanie dotyczyło tylko dwu pierwszych nazw powiedziałbym nic to, trzeciej - że pytający na czytał lektury szkolnej (przynajmniej za moich szkolnych czasów) ale ostatnia ulica świadczy o czymś o wiele gorszym - o kompletnej ignorancji historycznej
Co do ignorancji historycznej....po prostu historia nie jest moją pasją i nikt mi nie powie ze MUSZĘ znać wszystkie nazwiska, daty itp.
No i zasługi Gen. Hallera są mi pobieżnie znajome, tylko że zastanawiałem się, czy nie miał on jakiegoś bardziej osobistego związku z ulicą.
Co do ulicy Danusi - tak się składa, że dopiero teraz przerabiam Wesele, więc wszystko już się wyjaśniło.
Dalej mnie jednak zastanawia pochodzenie nazwy ulicy Sterniczej
Wiem , że wcześniejsza nazwa to Kullingstraße , od nazwiska twórcy pierwszego tramwaju konnego do brzeźna.
Przepraszam za moją "ignorancję historyczną" . Na szczęście każda okazja jest dobra , żeby się czegoś nauczyć - matura również
Również pochodzenie nazwy ulicy Miłejjest mi dalej nieznane. Ciężko cokolwiek znaleźć o tym nawet w googlach, wiem jedynie , że przed wojną nazywała się Pistoriusstraße , od "inwestora".
Z góry dziękuję za pomoc w prześledzeniu historii ulicy Sterniczej i Miłej, mam nadzieję, że ktoś wie trochę na ten temat. Pozdrawiam
No i zasługi Gen. Hallera są mi pobieżnie znajome, tylko że zastanawiałem się, czy nie miał on jakiegoś bardziej osobistego związku z ulicą.
Postać historyczna nie musi mieć osobistego związku z daną ulicą. Owszem, może się zdarzyć, że Pan X mieszkał na jakiejś-tam ulicy, a że był bardzo znaną/cenioną/ważną postacią to po jego śmierci ulica "jakaś-tam" została przemianowana na ul. "X"
Nie jestem w stanie przytoczyć żadnego konkretnego przykładu obrazującego to co napisałem, ale jestem pewien, że przynajmniej kilka byśmy na świecie znaleźli.
Może to jakaś nowa, postmodernistyczna wersja "Wesela"? Chociaż bardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja, iż ulicę nazwano tak na cześć Adenauera w płaszczu krzyżackim, takie to były czasy
Pewnie czesc z was nie wie, ale teraz w szkolach, jest troche inaczej. Na przyklad ja "Pana Tadeusza" mialem bodajze w 8 klasie i krotkie fragmenty trzeba bylo znac na pamiec. Teraz podobno mlodziez niektorych lektur nie musi czytac w calosci, a omawiaja je na wybranych fragmentach. Widocznie stwierdzono, ze czytanie opaslych tomisk polskich wieszczy przerasta mozliwosci dzisiejszej mlodziezy i widocznie postanowiono uproscic model nauczania.
Co oczywiscie nie usprawiedliwia umiejscowienia bohaterki "Krzyzakow" w "Weselu".
A co do pozostalych ulic, to czym kierowaly sie osoby, ktore je nadawaly nie wiem, ale skad sie wziely chyba nie jest sie ciezko domyslec?
Ster - przyrzad sluzacy do zmiany kierunku statku/samolotu, i od nazwy tego urzadzenia - ul. Sternicza.
Ul. Miła - chyba znasz znaczenie tego slowa? Stad ta nazwa.
W sumie po co czytać jeśli gotowe wypracowania można ściągnąć z internetu. Żaden nauczyciel tego nie sprawdzi bo po prostu mu sie nie chce albo nie wie jak. Z drugiej strony jeśli przechodzą ściągnięte z internetu prace licencjackie, magisterskie, a nawet fragmenty doktoratów, to kto bby się przejmował jakąś tam maturą czy inną klasówką.
P.S. Prywatnie uważam, że świat schodzi na psy (to tylko takie powiedzenie, nie chcę obrażać psów)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum