Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdańskie lwy
Autor Wiadomość
danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 1:52 pm   

Zoppoter napisał/a:
wodnik88 napisał/a:
Mam jeszcze jedno małe pytanko. Czy wiadomo skąd wzięły się barwy herbu? Czerwień i biel.

Cóż za uproszczenie :mrgreen: Srebro i purpura szanowny Wodniku...

Ktoś tu juz suponował, że to ma coś wspólnego z Hanzą.

Kolor tła gdańskiego herbu to czerwień, purpura to to raczej nie jest - purpura jest raczej buraczkowa, taka czerwień wpadająca w fiolet.........

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 2:11 pm   

W heraldyce nie ma barw posrednich, buraczkowych czy sraczkowych. A oto zasady stosowania kolorow w herbach:

Cytat:
Ostatecznie za barwy heraldyczne, czyli tynktury, uznano, czerwień, błękit (niebieski), czerń. Nieco później zieleń, a po niej purpurę (fiolet). Prócz kolorów (barw) stosowane są również metale - złoto (w zastępstwie - barwa żółta) oraz srebro (w zastępstwie - barwa biała), a także futra : gronostaje, sobole, popielice.

Zgodnie z zasadą heraldyki średniowiecznej herb powinien mieć tylko jeden metal i jedną barwę. Potem zasadę tę złagodzono, przy czym dbano, aby herb miał jak najmniej kolorów i przestrzegano reguły alternacji (zabraniającej kładzenia barwy na barwę oraz metalu na metal). W praktyce jednak zasady tej niejednokrotnie nie przestrzegano. Wyjątek uczyniono dla barwy czarnej, która to barwa łączona być mogła z metalem (choć w niektórych źródłach heraldycznych kolor czarny symbolizuje stal), a także z tynkturami.

Zgodnie więc z regułą alternacji nie wolno było umieszczać godła o barwie czerwonej na niebieskim bądź zielonym polu, a tylko na złotym lub srebrnym. Także na przykład złota gwiazda lub srebrny księżyc mogły być umieszczone w polach o barwach czerwonej lub niebieskiej, ale nigdy w polu srebrnym lub złotym. Innym wyjątkiem są tzw. barwy naturalne godła. Jeżeli godło przedstawiało postać ludzką, to ubarwienie postaci mogło przybrać naturalną barwę karnacji skóry i nie łamało to reguł alternacji. Podobnie rzecz ma się z ubarwieniem sierści zwierząt bądź piór ptaków, gałęzi i pni drzew, rogów zwierzęcych itp.

i jeszcze o trzymaczach:

Cytat:
TRZYMACZE - wprowadzane do heraldyki od XV w. trzymacze to najczęściej wszelkiego rodzaju zwierzęta (na ogół przejęte z bestiariuszy), postacie alegoryczne, aniołowie itp. Umieszcza się je po obu lub tylko po jednej stronie tarczy, podtrzymują one tarczę, koronę lub klejnot. Element ten jest dość popularny w heraldyce zachodnioeuropejskiej. W Polsce przedrozbiorowej stosowany był tylko dla herbu królewskiego, niekiedy dla herbów miejskich (np. Gdańska), a niezwykle rzadko dla herbów szlacheckich. Dopiero w. XVIII i XIX zaowocował w heraldyce polskiej wielką ilością trzymaczy. Trzeba tu wspomnieć, iż prawnie nie są one w posiadaniu tych rodzin, którym nie zostały nadane wraz z herbem lub udostojnieniem herbu specjalnym dyplomem.

Wiecej o heraldyce i czesciach skladowych herbu na stronie: HERALDYKA I GENEALOGIA

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 2:16 pm   

Nie zmienia to faktu, że wszyscy z wyjątkiem prof. Grüna opisują tynkturę tarczy gdańskiego herbu jako czerwień, nie purpurę :D
Opis herbu, flagi i pieczęci Miasta Gdańska
Ostatnio zmieniony przez pumeks Sro Sty 26, 2005 2:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 2:17 pm   

Oczywiscie, ze ona jest czerwona a nie fioletowa (chyba, ze ktos jest daltonista).

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 2:49 pm   

A gdzie prof. Grün nazwał to purpurą??? 8O

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 3:01 pm   

Sabaoth napisał/a:
Oczywiscie, ze ona jest czerwona a nie fioletowa (chyba, ze ktos jest daltonista).

No dobra, cofam tę purpurę. Niech będzie szkarłat.

czerwień jest jakaś pospolita... :yyy:

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 3:23 pm   

Grün napisał/a:
A gdzie prof. Grün nazwał to purpurą??? 8O

Ups, ale fopa :oops: :LL: Oczywiście cofam, to prof. Zoppoter wyrwał się przed szereg (ale widzę, że już zrozumiał i naprawił swój błąd).

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Sty 26, 2005 3:29 pm   

No bo już myślałem, że moja druga osobowość prowadzi pod nieobecność pierwszej badania naukowe :^^

jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 2:08 am   

Jeszcze jedne lwy...
Powiedzcie gdzie mieszkają...

lew2.jpg
Plik ściągnięto 11223 raz(y) 47,06 KB

lwy.jpg
Plik ściągnięto 11223 raz(y) 34,69 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 5:29 pm   

gdzieś w Langfuhr? :hmmm:

jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 10:43 pm   

Nie :) Dla ułatwienia podam :) Nie we Wrzeszczu!
Och gdyby zamieszkały one u mnie we Wrzeszczu to byłyby pięknie odnowione, zakonserwowane i pomalowane! Strasznie mi się podobają !

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 10:47 pm   

no to jakiś Nowy Porcik, jakaś Oliwa, jakiś zapuszczony :wink: kawałek Sopotu...

jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 11:54 pm   

Och, przecież to prosta zagadka. Nie takie banalne jak ta były zgadywane.
Lwy mieszkają na obecnym terenie Gdańska w pobliżu jednego z dworców PKP.
Dziki pomysł chodzi mi po głowie aby dogadać się z właścicielami posesji i przenieść te koty do Wrzeszcza do mojego ogrodu. Wiem, że ten zamysł nie ma szans na realizację ale spróbować można...

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Wrz 11, 2005 12:02 am   

dworców czy przystanków? to kolosalna różnica :D
jeśli nie chcesz jeszcze podawać rozwiązania, podaj mi na priva - ja jestem bardzo ciekawa :LL:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Wrz 11, 2005 12:20 am   

To i ja jednego lwa podrzucę, wiecie skąd on jest?

leff.jpg
Plik ściągnięto 11174 raz(y) 30,2 KB

Odpowiedz do tematu