witam,
poszukuje wszelkich informacj na temat terenu na rogu ulicy Buczka i Odrzańskiej przy rondzie. Aktualnie jest tam plac zabaw oraz nieuzytek terenu. Interesują mnie też rysy historyczne tych okolic, co np. znajdowalo sie w budynky z arkadami na przeciwko tego placu.Przydadza sie tez stare mapy nawet calego Chełmu. Robie dyplom na temat tego miejsca wiec wszytsko sie przyda.
Pozwoliłem sobie rozdzielić wątek Dawny Chełm na dwa odrębne, jeden dotyczący miasta przedrozbiorowego, którego istnienie znalazło kres w 1807 r., a drugi tzn. ten, dotyczy dzielnicy budowanej głównie w okresie II wojny światowej i wciąż istniejącej.
W narożnym budynku ul. M. Buczka 16/St. Worcella 1 funkcjonowało przez wiele lat przedszkole. Moja wiedza na ten temat jest w zasadzie tylko taka, że w 2004 r. próbowano uruchomić tam świetlicę szkoły podstawowej nr 47, ale ponieważ wiązałoby się to z koniecznością wędrówek dzieci pomiędzy głównym gmachem szkoły (lekcje, stołówka) a wzmiankowaną świetlicą, projekt bardzo szybko zarzucono i od tego czasu budynek stoi chyba pusty (mimo to został całkiem niedawno poddany remontowi dachu i elewacji).
Ostatnio przypadkiem dowiedziałem się od koleżanki z pracy, że dawniej było w tym miejscu przedszkole uważane za "przedszkole stoczniowe". Załączam zdjęcie, datowane z 24 czerwca 1961. Przedstawia mamę wzmiankowanej koleżanki i grupkę dzieci. Dla orientacji, dokładam dwa zdjęcia tego budynku zrobione przeze mnie w kwietniu 2017 r.
Przedszkole Chełm.jpg Na odwrocie zdjęcia data 24 czerwca 1961 r.
Plik ściągnięto 16503 raz(y) 96,78 KB
IMGP1365.jpg Widok "podwórzowy" z charakterystycznym balkonem wspartym na dwóch potężnych filarach, kwiecień 2017.
Plik ściągnięto 16503 raz(y) 90,85 KB
IMGP1452.jpg Widok od ul. Worcella, dawne wejście do przedszkola, kwiecień 2017.
Pumeks, ja to miejsce dobrze znam.
Twoje pierwsze foto to zaplecze budynku. W przodzie ale wiecej na lewo jest dobry rzeznik.
To drugie foto: na prawo jest przystanek autobusowy 108, na lewo jest rondo,
a gdzie Ty stales jest budka z owocami i dalej sklep spozywczy.
A w budce z owocami był w piątek po południu pożar.
To szkoda; ale jak tam moze powstac pozar? Chyba przez elektryczny grzejnik...
A na progu tego widocznego budynku jest fryzjer. Dwa razy tam bylem.
Pod ul. Worcella 20 mieszkal moj kolega Ireneusz, z ktorym skonczylem SP12 na Siedlcach i Conradinum we Wrzeszczu.
Niestety juz zmarl.
Do mego rodzinnego domu idzie sie Odrzanska do konca, przez most nad Armia Krajowa i Na Zboczu 32, jest na rogu odgalezienia.
Czy Ty Pumeks znales te okolice kiedy tam jeszcze byl barak z Domem Kultury? Kiedy go zbuzyli?
Ja tam chodzilem filmy ogladac w 50-tych latach. Moj kuzyn z Gdynii byl operatorem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum