Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowi użytkownicy
Autor Wiadomość
alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 5:37 pm   

wydaje mi się dość oczywiste, że jeżeli ktoś rejestruje się na tym forum, to jest w jakiś sposób pasjonatem gdańska, mało komu chce sie rejestrować gdzieś, gdzie nie będzie pisał, od tak, dla przyjemności, a jeżeli nawet to są to raczej przypadki skrajne, odizolowane, a straszenie prawdziwych amatorów historii gdańska może nie wyjść najlepiej i nie być dobrze postrzegane. takie wymogi stwarzają poczucie nie tyle elitarności co inwigilacji, rozumiem, że dążycie do tego by czuc się tutaj jak u siebie, jak wśród swoich, ale nie zabierajcie prosze możliwości czytania Waszych wywodów, historii, opowieści ludziom, którzy dopiero zaczynają. uważam, że powinniście raczej zachęcać niż zniechęcać. może taki niedoświadczony i nieobeznany użytkownik po przeczytaniu kilkudziesięciu postów, rozpoznaniu dokładnie jakie panują tu zasady, kto jest kim, zacznie pisać, ale chodzi tu nie o pisanie z przymusu, bo skasują mu konto, a dlattego, że chce zabrać głos i powiedzieć coś sensownego.

gdzieś tutaj przeczytałem posta, w którym autorka [to pamiętam] proponowała by utworzyć część ogólno dostępną i drugą bardziej elitarną. uważam to za dobre rozwiązanie - ci, co chcą tylko sobie poczytać o gdańsku niech to robią, nie powinniście im tego zabraniać

przepraszam, ale co Was interesuje z kim rozmawiacie ?? wg mnie dużo ważniejsze jest o czym, a rozmowy tocza się o gdańsku, mieście, które wszyscy kochamy

proponuję zwiększyć dopuszczalny rozmiar avatara do 90px x 90px

pozdrawiam

Marcin 

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 5:56 pm   

Cytat:
gdzieś tutaj przeczytałem posta, w którym autorka [to pamiętam] proponowała by utworzyć część ogólno dostępną i drugą bardziej elitarną. uważam to za dobre rozwiązanie - ci, co chcą tylko sobie poczytać o gdańsku niech to robią, nie powinniście im tego zabraniać
Cytat:
ale nie zabierajcie prosze możliwości czytania Waszych wywodów, historii, opowieści ludziom, którzy dopiero zaczynają.

I tak jest. :hihi: Czytać może każdy. Aby napisać trzeba się jednak zarejestrować. A są także części forum do których nie każdy "zjadacz chleba" posiada dostęp. Znajdują się tam informacje, którymi dzielimy się tylko z zaufanymi forumowiczami (ze względu na charakter tych wiadomości).
Cytat:
przepraszam, ale co Was interesuje z kim rozmawiacie ?? wg mnie dużo ważniejsze jest o czym, a rozmowy tocza się o gdańsku, mieście, które wszyscy kochamy

Oj przepraszam, nawet w Internecie powinny obowiązywać podstawowe zasady dobrego zachowania. A poza tym po prostu jesteśmy ciekawscy i tyle. :hihi:
--------------------------------------------------------------------------

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 6:38 pm   

Cała motywacja, dyskusja i rozwiązania przyjęte na tym forum w zakresie dostępności została bardzo szczegółowo wyłożona w poszczególnych postach. Przeczytaj - zrozumiesz.

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 7:31 pm   

Cytat:
I tak jest. hihi Czytać może każdy. Aby napisać trzeba się jednak zarejestrować. A są także części forum do których nie każdy "zjadacz chleba" posiada dostęp. Znajdują się tam informacje, którymi dzielimy się tylko z zaufanymi forumowiczami (ze względu na charakter tych wiadomości).

ile ja sie naszukałem adresu jakiegoś moda tylko dlatego, że dostęp do staff.php wymaga hasła :/ nie popadajmy w paranoję i nie zamykajmy się w naszym gronie, otoczeni grubym, wysokim, nie do przeskoczenia murem z dostępu dla niezarejestrowanych...

Cytat:
Oj przepraszam, nawet w Internecie powinny obowiązywać podstawowe zasady dobrego zachowania. A poza tym po prostu jesteśmy ciekawscy i tyle. hihi

oczywiście, nie mam nic przeciwko, a jestem jak najbardziej za kulturą osobistą, ale niech wypływa ona z postawy drugiego człowieka, a nie z narzuconych mu norm; natura ludzka jest taka, że jeżeli coś się komuś narzuca, to automatycznie on się temu sprzeciwia w taki czy inny sposób. może zamiłowanie historią gdańska wygluszy ten bunt

Cytat:
Cała motywacja, dyskusja i rozwiązania przyjęte na tym forum w zakresie dostępności została bardzo szczegółowo wyłożona w poszczególnych postach. Przeczytaj - zrozumiesz.

czytam i czytam - sporo tego, choć jak na razie nie znajduję argumentów, które przemawiałyby do mnie

dodane:
'Partacz' ?? dlaczego ??

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 7:39 pm   

Cytat:
czytam i czytam - sporo tego, choć jak na razie nie znajduję argumentów, które przemawiałyby do mnie

No na to to już nic się nie da poradzić.

Cytat:

dodane:
'Partacz' ?? dlaczego ??

Historia się kłania.

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 7:52 pm   

Cytat:
Cytat:

No na to to już nic się nie da poradzić.

z rozumieniem czytanych tekstów nie mam najmniejszego problemu, po prostu zamieszczone tam argumenty do mnie nie trafiają

ze słownika pwn napisał/a:

partacz m II, DB. -a; lm M. -e, DB. -y (-ów)
«człowiek pracujący źle, niedbale, nieumiejętnie; kiepski rzemieślnik, fuszer»

:/

Marcin 

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:08 pm   

Cytat:
ze słownika pwn napisał:
partacz m II, DB. -a; lm M. -e, DB. -y (-ów)
«człowiek pracujący źle, niedbale, nieumiejętnie; kiepski rzemieślnik, fuszer»
:/

Tak jak napisał Grün - historia, a nie słownik. :D

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:26 pm   

To jest słownik zapewne polszczyzny współczesnej - a to jest forum DAWNY Gdańsk - stąd pewnie tam tego nie możesz znaleźć. Partacz to rzemieślnik poza cechem - i to jest prawdziwe i oryginalne znaczenie tego słowa. A na naszym forum to jest tzw. ranga - czyli stopień uczestnika wynikający z ilości napisanych postów. O tym też gdzieś był temat...

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:33 pm   

za Instytutem Badań Franciszkańskich:
http://www.isf.franciszkanie.pl/index.php?zm=100 napisał/a:

średnich i drobnych rzemieślników, którzy, by uniknąć konkurencji, produkowali towar gorszej jakości, a przez to tańszy, aby zaś uniknąć płacenia podatków, osiedlali się często poza murami miejskimi /łac. a parte - na boku, stąd: partacz/

mój bład, przepraszam, jednakże pomimo tego iż moje posty mogą być [i są] uboższe merytorycznie od większości zebranych tu użytkowników [prawie wszystkich??] to jednak czuję się pełnoprawnym mieszkańcem gdańska, a ponadto nie obawiam się konkurencji :)

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:36 pm   

Cytat:
To jest słownik zapewne polszczyzny współczesnej - a to jest forum DAWNY Gdańsk - stąd pewnie tam tego nie możesz znaleźć. Partacz to rzemieślnik poza cechem - i to jest prawdziwe i oryginalne znaczenie tego słowa.

dzięki za odpowiedź; jak pisałem swoją, to nie widziałem Twojej
Cytat:
A na naszym forum to jest tzw. ranga - czyli stopień uczestnika wynikający z ilości napisanych postów. O tym też gdzieś był temat...

z zasadami i metodami funkcjonowania for jestem obeznany bardzo dobrze :D jednakże dziękuję za uwagę, którą mi poświęcasz

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:36 pm   

Co do partacza, to np. pierwszy wynik w wyszukiwarce onetu daje pełną odpowiedź.
Co do zmian w dostępie, to warto zauważyc pewien socjologiczny fenomen - kolejny nowy forumowicz rozpoczyna swoja aktywność od tego, że chętnie by coś na forum poprzestawiał.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:40 pm   

Wlasnie miedzy innymi dlatego sa te ograniczenia

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:41 pm   

widać google się psują, bo one pokazuja jako pierwszą stronę o... Adamie Michniku ;p a przy próbach wyszukiwania +partacz +historia większość stron jest związanych z czesławem partaczem
Cytat:
Co do zmian w dostępie, to warto zauważyc pewien socjologiczny fenomen - kolejny nowy forumowicz rozpoczyna swoja aktywność od tego, że chętnie by coś na forum poprzestawiał.

czyżbym miał milczeć czy nie wyrażać swojej opinii tylko dlatego, że jestem tu nowy ?? skoro jestem tak jak Wy wszyscy członkiem tego forum, to mam takie samo jak Wy wypoiwadać się na dane tematy, a to, że moje zdanie z racji mojego krótkiego stazu nie jestbrane pod uwagę, to inna kwestia

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:47 pm   

Wiesz... w cywilizowanym świecie przyjętym jest, że prawa gościa zyskuje się pod warunkiem zaakceptowania i przestrzegania praw gospodarzy. Nie wspomnę już o wszelkich zasadach szacunku dla starszeństwa - i nie mam tu na myśli wieku. Zaczynając swoja obecność na forum od totalnej krytyki zasad tu panujących, które zresztą zostały wypracowane z pewnych powodów, nie dość że zachowujesz się nie do końca uprzejmie, to jeszcze wszystko co mówisz ma tym mniejszą szansę na akceptację. Na prawo do krytyki pracuje się nieco dłużej niż przez 9 postów.

Marcin 

Wysłany: Nie Lip 11, 2004 8:48 pm   

To, że forum wygląda jak wygląda jest wynikiem długiego procesu ewolucji. I uwierz - ta forma to w tej chwili optimum. "Pobądź z nami najpierw", poznaj wszystkie działy i strukturę forum dokładnie. A wtedy będziemy wdzięczni za wszelkie propozycje usprawnień i innowacji.

Odpowiedz do tematu