W 1935 roku to jeszcze była Ringstrasse. Zresztą w Blaszanym Bębenku też jest zawsze mowa o Ringstrasse, więc chyba ta zmiana na Magdeburgerstrasse nastąpiła późno, może dopiero w czasie wojny?
Pytanie kiedy wybudowano wiadukt nad torami, podobno w czasie budowy był zrobiony objazd od ul.Grunwaldzkiej który przebiegał w poprzek torów kolejowych na wysokości obecnego składy węgla i łączył się z ul.Magdeburgerstrasse na wysokości starego placu ćwiczeń ( obecna ul.Nad Stawem. ) Drugi przejazd przez tory istniał na wysokości ( obecna ul.Nad Stawem. )
i boczna ul.Magdeburgerstrasse tam gdzie była fabryka czekolady Bałtyk i mleczarnia maćkowy. Z boku przy wiadukcie stoi jeszcze domek drużnika. Sama nazwa wskazuje na ulicę biegnącą po łuku lub okręgu
W 1935 roku to jeszcze była Ringstrasse. Zresztą w Blaszanym Bębenku też jest zawsze mowa o Ringstrasse, więc chyba ta zmiana na Magdeburgerstrasse nastąpiła późno, może dopiero w czasie wojny?
Pytanie kiedy wybudowano wiadukt nad torami, podobno w czasie budowy był zrobiony objazd od ul.Grunwaldzkiej który przebiegał w poprzek torów kolejowych na wysokości obecnego składy węgla i łączył się z ul.Magdeburgerstrasse na wysokości starego placu ćwiczeń ( obecna ul.Nad Stawem. ) Drugi przejazd przez tory istniał na wysokości ( obecna ul.Nad Stawem. )
i boczna ul.Magdeburgerstrasse tam gdzie była fabryka czekolady Bałtyk i mleczarnia maćkowy. Z boku przy wiadukcie stoi jeszcze domek drużnika. Sama nazwa wskazuje na ulicę biegnącą po łuku lub okręgu
Ul. Kościuszki do tej pory biegnie potężnym łukiem - od Grunwaldzkiej aż w okolice przystanku Gdańsk-Kolonia. Nie wiem, czy jej nazwa miałaby jakiś związek z objazdem na czas budowy linii kolejowej. We wspomnieniach Zwarry są reprodukcje listów z nagłówkiem Emalierni Segora, gdzie pracował. W nagłówku pisma z października 1935 adres był Ringstrasse 5, a z października 1939 - Magdeburgerstrasse 5, zatem nazwę zmieniono pomiędzy tymi datami. Notabene, tak jak pisałem wyżej, G. Grass pisał że Jan Broński mieszkał w polskiej kolonii przy Ringstrasse - może chodzi o takie niskie domki koło stadionu Gedanii, gdzie jest przejście od Kościuszki do kościoła św. Stanisława Bpa.?
Ul. Kościuszki do tej pory biegnie potężnym łukiem - od Grunwaldzkiej aż w okolice przystanku Gdańsk-Kolonia. Nie wiem, czy jej nazwa miałaby jakiś związek z objazdem na czas budowy linii kolejowej.
Swojego czasu "30 Dni" pisały o historii Labesweg (dawno temu dochodziła aż do głównego traktu). Tam tez są opisane te wszystkie historie wiaduktowo-kolejowo-browarowe. Było też o nazwach. Moze tam jest odpowiedź na pytanie o Ring- i Magdeburgerstraße?
Swojego czasu "30 Dni" pisały o historii Labesweg (dawno temu dochodziła aż do głównego traktu). Tam tez są opisane te wszystkie historie wiaduktowo-kolejowo-browarowe. Było też o nazwach. Moze tam jest odpowiedź na pytanie o Ring- i Magdeburgerstraße?
Ooo, nie znam tego, będę musiał zajrzeć, dzięki za podpowiedź.
Mam takie pytanie: czy ktoś z forumowiczów wie kim był rycerz Blizbor? Na Jasieniu jest taka ulica Rycerza Blizbora i nigdzie nie mogę znaleźć kim była ta postać. Słyszałem, że jest ona chyba związana z jakąś kaszubską legendą, ale nie jestem tego pewien. Za wszelką pomoc bedę wdzięczny.
Zajrzyj do "Legend gdańskich" J. Sampa. Jedna z nich opowiada o tym szarmackim rycerzu.
O kurcze, Marku, to mnie zaskoczyłeś nawet prof. Śliwiński, który doskonale zna wszystkich średniowiecznych rycerzy na Pomorzu, nie wiedział skąd w Jasieniu ten Blizbor
Zajrzyj do "Legend gdańskich" J. Sampa. Jedna z nich opowiada o tym szarmackim rycerzu.
Zupełnie nie kojarzę legendy z udziałem Rycerza Blizbora. Ale ponieważ pamięć jest zawodna to sięgnę do tych legend i może go wyszukam (?)
ps. Pumeks - ciągle pamiętam, że to jest TWOJA książka i ciągle obiecuję, że oddam przy najbliższej okazji.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Ale ponieważ pamięć jest zawodna to sięgnę do tych legend i może go wyszukam (?)
Nie, nie - nie sięgaj !!! Sprawdziłem, nie ma. Coś mi się pokiełbasiło
Ale czytałem legendę o Rycerzu Blizborze, tylko jak się okazuje gdzie indziej.
Jak Pumeks przywalił mi prof Śliwińskim (z całym szacunkiem), to od razu sobie przypomniałem ! Obiecuję, że poszukam tego żródła.
Arkadusie, sorry za wprowadzenie w błąd.
Wysłany: Czw Maj 25, 2006 5:58 pm węzeł im. Carla Groddecka
W piątek 26 maja 2006 r., o godz. 11.00, skrzyżowaniu alei Armii Krajowej, ul. 3 Maja i ul. Biskupiej zostanie nadana nazwa „węzeł im. Carla Groddecka”. Tablicę z nazwą odsłoni zastępca prezydenta Gdańska Wiesław Bielawski i Peter von Groddeck.
Nadanie nazwy przypada na okres Trzeciego Zjazdu Rodziny von Groddeck w Gdańsku.
Carl Groddeck
Urodził się 24 lipca 1699 r. w Gdańsku. Był burmistrzem Gdańska, prezydentem i wiceprezydentem oraz burgrabią. Czas jego urzędowania przypadał na czasy wojny siedmioletniej, mimo to potrafił utrzymać w mieście ład i porządek.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum