Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Willa na ul. Orzeszkowej
Autor Wiadomość
Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Czw Lut 20, 2014 1:42 am   

Co do statusu budynku, to sprawa nie wygląda tak źle, jak by się to mogło wydawać. Nie ma go faktycznie w rejestrze zabytków, znaleźć go można w wojewódzkiej ewidencji zabytków. :arrow: Naduś sobie Jest to więc zabytek ale taki, jakby mniej wartościowy. A z tego wynika, że właściciel ma wolną rączkę tyle, że w trybach. :wink:
Chce, czy nie chce, wszystko co zamierza z nim zrobić, musi być opiniowane przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Pewnie z tego tylko powodu jeszcze stoi.

Sprawa ma jeden niekorzystny dla właściciela aspekt. – Ograniczenia w pozyskiwaniu środków zewnętrznych na remonty. Znakomita większość konkursów dotacyjnych kierowana jest do właścicieli zabytków rejestrowych (wpisanych do rejestru). Zaś koszt remontu, lekko licząc, to liczba siedmiocyfrowa. Twardy orzech. Nieprawdaż?
Chciałbym być dobrze zrozumiany. - Jestem jak najbardziej za ratowaniem tego, co ratować warto. Ale uwarunkowania formalno - prawne są, jakie są. Można oczywiście zrobić zadymę, powołać komitety, napisać artykułów masę. Tyle, że jak już się człowiek napnie, to szkoda by para poszła w gwizdek. No chyba, że chodzi o akcję typu promocja osoby. :arrow: Jak tu na przykład. Ale to chyba nie to. :)
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Pią Lut 21, 2014 11:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

EwkaW 

Wysłany: Czw Lut 20, 2014 12:02 pm   

I to jest głos kogoś, kto zna pryncypia i realia, a ponadto jak mniemam, po prostu jest praktykiem. Bardzo rzeczowy i czytelny obraz się z tego wyłania, wnioski, mnie przynajmniej, nasuwają się same :hmm:
Szczere dzięki Dostojny za ten krótki wykładzik :) Jak się jest poza "branżą", to nie ma cudów, o wielu rzeczach nie ma się pojęcia. A jak się nawet człowiek do czegoś dogrzebie, to i tak nie ma doświadczenia, żeby to należycie ocenić.

emka 

Wysłany: Czw Lut 20, 2014 9:49 pm   

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Co do statusu budynku, to sprawa nie wygląda tak źle, jak by się to mogło wydawać. Nie ma go faktycznie w rejestrze zabytków, znaleźć go można w wojewódzkiej ewidencji zabytków. :arrow: Naduś sobie Jest to więc zabytek ale taki, jakby mniej wartościowy. A z tego wynika, że właściciel ma wolną rączkę tyle, że w trybach. :wink:

Wiesz, jak tylko znajdę wolną chwilę, to zadam sobie trochę trudu i przeczytam obie ustawy, dla zaspokojenia własnej ciekawości poznawczej.
Gdyby zabytki były dobrym pretekstem do lansu, to nie musiałybyśmy z Ewą tak karkołomnie szukać sposobów na pozyskanie lidera. Młodych wilczków ci u nas dostatek :wink: .

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 12:14 am   

emka napisał/a:
Wiesz, jak tylko znajdę wolną chwilę, to zadam sobie trochę trudu i przeczytam obie ustawy, dla zaspokojenia własnej ciekawości poznawczej.
Wystarczy jedną. :arrow: Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami. Reszta to rozporządzenia ministrów właściwych dla konkretnych tematów.

emka 

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 11:42 am   

Wystarczy jedną. :arrow: Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami. Reszta to rozporządzenia ministrów właściwych dla konkretnych tematów.

Zapomniałeś o ustawie z 18 marca 2010 r. Przepisy wykonawcze zaś, są kluczowe do egzekwowania zapisów ustawy, więc nie bagatelizowałabym ich znaczenia.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 5:51 pm   

Nie zapomniał, tekst ustawy podlinkowany przez Dostojnego zawiera zmiany wynikające z ustawy z dnia 18 marca 2010 r. o zmianie ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. 2010 nr 75 poz. 474) :P

emka 

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 7:25 pm   

Ach, jak ja lubię te słowne łapanki. Podobacie mi się, obaj :P Może w takim razie ktoś wyłoży, co konkretnie wynika z obu ustaw dla naszych zabytków ?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 9:44 pm   

Dla tej konkretnej willi wynika tylko tyle, że jej właściciel jest zobowiązany do opieki nad nią jako zabytkiem.
Ale, jak pokazuje historia spichrza Woli Łeb - nawet w przypadku znacznie starszych i położonych w bardziej eksponowanych miejscach, właściciel jest w stanie uzyskać pozwolenia wszystkich ustawowych organów na rozbiórkę. :P

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 11:55 pm   

Willa jak wyżej. Emka zaś otrzymała zupełnie darmo bezcenną wiedzę zdobywaną latami. :wink: A tak poważnie, to zapał do ratowania zabytków jest godny pochwały. Jeżeli podrzucam szerszy kontekst, to nie po to, by Cię zniechęcać. Warto znać realia, nim się człowiek wciągnie w temat i rozbije o pierwszy kant. Możesz wierzyć albo nie. Ludziom chodzą po głowach bardziej absurdalne pomysły. :P Twój jest tylko niedopracowany. :mrgreen:

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Sob Mar 01, 2014 2:20 am   

No i wymiękła nam emka, nim się dobrze zapowiadający wątek rozwinął. Szkoda. Mówiłem o absurdalnych pomysłach.
O cudzych rozpisywał się nie będę, bo autoryzacji nie mam a i zaszkodzić, nawet nieświadomie, można.
Sam mam takie dwa, nad którymi pracuję. I to nic dla wilków, choć przyznaję, krwi czasem upuścić trochę trzeba. Nie ma z tego sławy, nie ma chwały o pieniądzach to już lepiej w ogóle nie mówić. Częściej wredną mordę człowiekowi przykleją, niż po pleckach poklepią. Taki los. :wink:
Jeden to kościół, jaki dość szeroko opisywałem na forumie, co to go chcę od dołu do góry wyremontować.
Drugi w ruinie stoi, w scenerii bajkowej, w dawnych Prusach Wschodnich. Niżej notatki takie tam, z miejsca drugiego. Źródła zdjęcia archiwalnego, nie znam. :II To się da zrobić. :wink:

P.2._Koscol_widok_przed_1945r..jpg
Plik ściągnięto 9830 raz(y) 75,82 KB

100_3178.JPG
Plik ściągnięto 9830 raz(y) 103,52 KB

100_3234.JPG
Plik ściągnięto 9830 raz(y) 78,8 KB

EwkaW 

Wysłany: Sob Mar 01, 2014 12:56 pm   

Nie ma z tego sławy, nie ma chwały o pieniądzach to już lepiej w ogóle nie mówić

Taka zazwyczaj jest cena pasji, a jedyną pewną zapłatą, własna satysfakcja :hmm:
Gratuluję samozaparcia i chylę czoło :D

emka 

Wysłany: Nie Mar 02, 2014 12:21 am   

Emka zaś otrzymała zupełnie darmo bezcenną wiedzę zdobywaną latami. :wink:

Sądzę, że jednak się nie doceniasz :)
Cytat:
A tak poważnie, to zapał do ratowania zabytków jest godny pochwały

Również tak sądzę, szkoda tylko, że tak mało tu zapaleńców. Syndrom wyuczonej bezradnosci to chyba nasza cecha narodowa.

Cytat:
Ludziom chodzą po głowach bardziej absurdalne pomysły. :P Twój jest tylko niedopracowany

Mój pomysł ? Nigdzie go nie przedstawiłam. Rozumiem, że chodzi Ci o proponowaną przeze mnie dobrą praktykę udzielania się w życiu publicznym i społecznym np. przez udział w konsultacjach społecznych czy głosowaniu nad budżetem. Tak właśnie postępuję i polecam :) Wieloletnie oglądanie starych widokówek i marzenia o wygranej w totka to fajna sprawa, ale z progresem i zmianą mają mało wspólnego.

emka 

Wysłany: Nie Mar 02, 2014 12:29 am   

No i wymiękła nam emka, nim się dobrze zapowiadający wątek rozwinął. Szkoda.

Nie ma tak lekko, no i więcej wiary w ludzi :) . Nie wymiękła i wymiękać nie zamierza. Ma po prostu projekty zawodowe (zapewniam, że nie mają i nigdy nie będą mieć nic wspólnego ze starymi ruinami :P ), które też czasem wymagają dopieszczenia.

Cytat:
Częściej wredną mordę człowiekowi przykleją, niż po pleckach poklepią.

Dobrze, że taka świadomość się u Ciebie pojawia. Podobno, nieczyste intencje przypisują innym Ci, którzy sami takie mają :P

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Nie Mar 02, 2014 12:51 am   

emka napisał/a:
Cytat:
Częściej wredną mordę człowiekowi przykleją, niż po pleckach poklepią.

Dobrze, że taka świadomość się u Ciebie pojawia. :P
No staram się. :II
Skoro wywołujesz mnie do tablicy, to się przyznam. :oops: Na dobrych praktykach i syndromach to ja się nie znam kompletnie. W konsultacjach społecznych nie uczestniczę, nad budżetem nie głosuję a o totalizatorze wiem, że jest. Stare pocztówki traktuję instrumentalnie od bardzo wielu lat.
To co? Nie wygląda to najlepiej. :II

P.S.
Twój pomysł odebrałem w skrócie tak - niech ktoś z tym coś zrobi. Źle zrozumiałem?
post edytowany DW

emka 

Wysłany: Nie Mar 02, 2014 12:21 pm   

W konsultacjach społecznych nie uczestniczę, nad budżetem nie głosuję

Duży błąd. Tak, znam realia, ale mam niską tolerancję dla postawy " i tak nic się nie uda i tak nic się nie da zrobić". Taka postawa życiowa to właśnie syndrom wyuczonej bezradności. Lata zniewolenia zrobiły z Polakami swoje. Co gorsze, przekłada się ona na wszystkie aspekty życia społecznego i jest przyczyną realiów w jakich przychodzi nam żyć. Nawet jeśli w 99 % sytuacji nikt nie przejmie się naszym cichym głosem, zawsze pozostaje 1 %, który może zapoczątkować coś nowego. Społeczeństwo w swojej masie nie docenia wagi swojego głosu.

Twój pomysł odebrałem w skrócie tak - niech ktoś z tym coś zrobi. Źle zrozumiałem?
post edytowany DW

Obawiam się, że źle zrozumiałeś. Jeśli już to raczej: zróbmy wszyscy trochę ( w miarę własnych skromnych możliwości), zamiast czekać na przywódcę, który "rozwali system"( bo zapewniam, że nic takiego się nie zdarzy). Wystarczy, że kilka osób wybierze się w weekend na wycieczkę z aparatem i wrzuci trochę świeżych zdjęć na forum...
"Kropla drąży skałę, nie siłą lecz ciągłym padaniem"

Odpowiedz do tematu