Być może. W każdym razie kościoły zakładane po reformacji nie były już nazywane imionami świętych, ale te przejęte po katolikach raczej nie zmieniały wcześniejszych nazw.
Jak pięknie zachowane i czytelne były ówcześnie płyty nagrobne.
Taka sama była moja pierwsza myśl, kiedy spojrzałam na to zdjęcie.
Płyty nagrobne się coraz bardziej wycierają, ale na szczęście w latach 60-tych studenci Wydz. Architektury PG w ramach zajęć z historii architektury zrobili ich inwentaryzację.
A tak w ogóle, to jak widzę takie stuletnie foty Gdańska, to dech mi zapiera.
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 2:35 pm Epitafium Connerta
Chciałabym dotrzeć do epitafium Connerta (Konerta). Z tego co wiem ma być (był)? w kościele Sw. Elżbiety. Potrzebne mi jest zdjęcie tego epitafium, czy ktoś wie gdzie być może zostało opublikowane? Może jakaś publikacja?
Będę wdzięczna za wskazanie kierunku gdzie mam szukać.
Hmmm
O ile wiem, epitafium Connert(ów) znajduje się w Bazylice Mariackiej, w kaplicy św. Antoniego. Także w Bazylice - epitafium Anny Loyze (albo Loitz) - żony Johanna Connerta młodszego.
A tobie przypadkiem nie chodzi o płaskorzeźbę z wizerunkiem Connerta, która znajdowała się w portalu nieistniejącego sierocińca przy kościele św. Elżbiety? ten portal oszczędzono i znajduje się on obecnie na budynku Prokuratury Apelacyjnej, ul. Wały Jagiellońskie 38, trzeba się dogadać żeby wpuścili cię na podwórko http://forum.dawnygdansk....p=105646#105646
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum