Ciekawy fragment historii Wrzeszcza, przed przystąpieniem do budowy "dolarowca"
Ze względu na skróty perspektywy nie bardzo umiem zidentyfikować ten blok w prawej części zdjęcia.
Ponieważ mieści się cały za pierzeją od delikatesów po pocztę (tak widziany), a strażacy zostają daleko w lewo, to chyba tylko to.
To jakiś dzień pabiedy z tymi czołgami?
EDYTA:
Ciekawszy budynek przy lewej krawędzi zdjęcia
a co to.jpg
Plik ściągnięto 1676 raz(y) 94,04 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Według opisu na drugiej stronie zdjęcia, defilada z okazji 20-lecia PRL. Czyli zapewne 22 lipca 1964 r. I ja tam nie widzę czołgów, tylko same transportery opancerzone TOPAS które były na wyposażeniu "niebieskich beretów" z koszar na Strzyży.
Swoją drogą, zastanawiam się, czy to prawda. Istnieje szereg zdjęć z defilady w tym miejscu, ale rok późniejszej - 26 czerwca 1965, z okazji "Dni Morza" - XX-lecia gospodarki morskiej. Na tych zdjęciach nie tylko TOPAS-y. Największe zainteresowanie fotografów wzbudziły rakiety (podobne do samolotów) systemu 4K87 Sopka, będącego wówczas na wyposażeniu 9. Dywizjonu Artylerii Nadbrzeżnej.
mio_spec_4_2016_sopka.jpg
Plik ściągnięto 1647 raz(y) 102,96 KB
_________________ #MuremZaPolskimMundurem
Ostatnio zmieniony przez pumeks Pon Sie 14, 2023 9:09 am, w całości zmieniany 1 raz
Aha, tu jeszcze elewacja bez tej wieśniackiej nadbudowy, która powstała (o ile pamięć mnie nie zwodzi) w pierwszej poł. lat 90 XXw. Miały w niej być "gabynety" dla różnych dyrektorów.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum