Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
koniec kolejki do Brzezna
Autor Wiadomość
pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 3:25 pm   

Cytat:
do Baltic Areny odległość wynosi 2 km, a to jest dystans, który - zgodnie ze standardami UEFA - kibice mogą przemierzyć pieszo. - Przejdą się, emocje opadną - ocenia Trykosko.[...]"

Tak, tylko że emocje (poziom adrenaliny?) opadną kosztem demolki dwóch kilometrów naszego miasta :evil:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 2:57 pm   

pumeks napisał/a:
Tak, tylko że emocje (poziom adrenaliny?) opadną kosztem demolki dwóch kilometrów naszego miasta :evil:

"Demolki" na imprezach typu MŚ czy ME to prawdziwa rzadkość.

renekk 

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 12:02 am   

Przerzucam z konkurencyjnego foruma dwa stare (z 1915 roku) rysunki zejścia z wiaduktu na peron p. o. Zaspa Towarowa i dokładam bonus: zdjęcie sprzed kilku lat zejścia do tunelu na Kolonii (na WFG takiego nie mają :P ).
A tak poważnie, to szanse rewitalizacji linii SKM do Nowego Portu maleją do zera... Władze miasta zupełnie nie są zainteresowane kolejową obsługą tego rejonu, w czym zresztą są konsekwentne od dobrych kilku lat...

bhf saspe 1.jpg
Plik ściągnięto 12455 raz(y) 48,97 KB

bhf saspe 2.jpg
Plik ściągnięto 12455 raz(y) 63,7 KB

kolonia.jpg
Plik ściągnięto 12455 raz(y) 40,78 KB

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 7:10 am   

Piękności! :==

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 1:01 pm   

dzięki renekk :D

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 2:50 pm   

Czy można prosić w dużej rozdzielczości na maila?

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 6:56 pm   

Niesamowita ta fota, wcale nie wygląda na robioną na początku XXI wieku...

renekk 

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 8:01 pm   

Kolejkami na tej linii jeździłem z wiekszą lub mniejszą intensywnością od połowy lat siedemdziesiątych :) Peron na Kolonii oglądałem setki razy, również oczami ciężko hmm... zmęczonego człowieka wracającego wieczorem z hmm... wyczerpującej pracy :wink: Widziałem też i sfotografowałem ostatnią (dosłownie) kolejkę odjeżdżającą z Nowego Portu... Nie mam tylko zdjęcia kiosku "Ruchu", który stał na peronie w Kolonii :II

przy sobocie po robocie.jpg
Plik ściągnięto 12378 raz(y) 32,19 KB

ostatni.jpg
Plik ściągnięto 12378 raz(y) 65,23 KB

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 8:39 pm   

Ja też trochę jeżdziłam tą kolejką, ale to było w czasach nieświadomości...

Chris 

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 12:01 am   

Aż się łęzka w oku kręci ;\ Szczególnie ta druga fota - taka zimowa, mroczna.

feyg 

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 11:44 am   

Jednak koniec?
Cytat:
Ul. Uczniowska pozostawiona bez zmian, przebudowana ul. Żaglowa, nowa ul. Stadionowa. Do tego oczywiście Droga Zielona, Trasa Sucharskiego i Marynarki Polskiej. Z tych ulic będzie składać się układ komunikacyjny w okolicach stadionu Baltic Arena. Plany
poznaliśmy podczas konsultacji społecznych w Biurze Rozwoju Gdańska.

- Ulica Uczniowska pozostanie w obecnym kształcie i miejscu, będzie spełniać rolę drogi lokalnej. Podobnie jak Żaglowa i Stadionowa - mówił Jarosław Wincel, architekt z BRG. Żaglowa zostanie przebudowana i poszerzona. Przed i po meczach będzie służyć jako ciąg pieszy dla kibiców. Stadionowa będzie jej przedłużeniem. Zostanie poprowadzona od zachodniej części stadionu, wzdłuż torów kolejowych.

Pomiędzy ul. Uczniowską i stadionem zostanie poprowadzona Droga Zielona. Przed nasypem kolejowym odbije ona w prawo i przetnie tory wiaduktem, który zostanie wybudowany w miejscu obecnie istniejącego wiaduktu ul. Uczniowskiej. Z ul. Stadionowej ma istnieć wjazd w Drogę Zieloną.
Przed Euro 2012 ma powstać fragment Drogi Zielonej od Marynarki Polskiej do Hallera. Następnie kierowcy będą mogli przejechać przebudowaną al. Hallera do Nowej Kościuszki, przechodzącej w Nową Słowackiego i dalej do Rębiechowa. Cała arteria ma składać się z dwóch jezdni po dwa pasy.
Jadąc Marynarki Polskiej z centrum w kierunku Baltic Areny, Droga Zielona odchodzić będzie w lewo. W prawo pojechać będzie można Trasą Sucharskiego, która jeszcze przed Euro 2012 ma połączyć Marynarki Polskiej z Węzłem Elbląska (na krajowej "siódemce") i Węzłem Olszynka (na projektowanej południowej obwodnicy Trójmiasta).

Maleją szanse, by w ramach inwestycji związanych z Euro 2012 reaktywować dla ruchu pasażerskiego linię kolejową do Brzeźna. Dawny przystanek SKM Zaspa Towarowa znajduje się kilkaset metrów od przyszłego stadionu Baltic Arena. Orędownikiem wznowienia połączenia, i to nie tylko na czas mistrzostw, jest m.in. Andrzej Osipów, prezes SKM. - Prezydent Paweł Adamowicz stwierdził na spotkaniu z mieszkańcami, że miasto nie ma na to przedsięwzięcie pieniędzy i kolej też nie - mówi Marek Piskorski, szef Biura Rozwoju Gdańska. Zwraca też uwagę na niebezpieczeństwo związane z tym, że po meczu zbyt wielu kibiców w tym samym momencie chciałoby się dostać na peron. Prawdopodobnie najważniejszym "piłkarskim" przystankiem SKM będzie zatem Gdańsk Politechnika, skąd do stadionu trzeba będzie dojść nieco ponad dwa kilometry.

Paweł Rydzyński - POLSKA Dziennik Bałtycki

P.S. Co się stało ze zdjęciami Renekka z tego wątku?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 2:51 pm   

feyg napisał/a:
Maleją szanse, by w ramach inwestycji związanych z Euro 2012 reaktywować dla ruchu pasażerskiego linię kolejową do Brzeźna.

Na spotkaniu Prezydenta Miasta z mieszkańcami Brzeźna otwartym tekstem powiedziano, że absolutnie nie ma mowy o reaktywacji kolejki.

turecki 
Motorniczy
ech te....

Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 7:42 am   

przetnie tory wiaduktem, który zostanie wybudowany w miejscu obecnie istniejącego wiaduktu ul. Uczniowskiej. Z ul. Stadionowej ma istnieć wjazd w Drogę Zieloną. :<> :<> :<> jaki ten Jaruś niedotleniony....jak już buduje nową drogę to tylko niszcząc to co jeszcze się uchowało....a może na złomie się dorabia? :hmmm: ni o w takim razie "szopa" też poleci? :<> inna sprawa -po co kolej na rębiechowo-są autobusy jak do nportu tramwaje? :%

smutas 

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 9:30 pm   

argument o opadaniu emocji i bliskości stadionu oraz przystanku jest chybiony....Może ktoś mi powiedzieć dlaczego stadion narodowy który budują w Warszawie moze być blisko przystanku Warszawa Stadion, natomiast przystanek Gdańsk Zaspa Tow już nie może być blisko stadionu? :D Proponuje wymyśleć jakiś inny argument.....Jeszcze jedno, którą drogą mieliby ludzie wracać? Uczniowską? Marynarki Polskiej????? :hiihihi:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 1:01 am   

feyg napisał/a:
P.S. Co się stało ze zdjęciami Renekka z tego wątku?

ponawiam pytanie

Odpowiedz do tematu