Odwiedziliśmy dziś ten cmentarz z użytkownikiem Franculą
Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni pracami, jakie wykonano. Widać, że sprzątaczom zależy na to, żeby nie zmarnował się nawet odłameczek roztrzaskanej tablicy, że znaleziono rozbite krzyże, że wypełniono kolorem litery na nagrobkach, dzięki czemu, żeby je odczytać, nie trzeba walczyć z kredą. Znaleźliśmy też klocowaty nagrobek Stobbego i jego żony
Zastanawiam się tylko, jak wydobędziecie go z tej jamy ciężar nagrobka musi być słuszny...
Aha, znaleźliśmy też 2 fragmenty nagrobków w pewnej zaskakującej miejscówce w okolicznych krzaczorach Mamy nadzieję, że i one wrócą tam, gdzie ich miejsce
Prejkt zaczął się 1 sierpnia, od pewnego czasu jedziemy z pracami pełną parą. Wiem o które krzaczory chodzi Co do denkmala Stobbego, wczoraj wpadł do nas burmistrz z Bolkiem Kleinem i obiecał pomoc - myślałem, że będzie jak w poprzednim roku, czyli że na słowach się skończy - ale jestem pozytywnie zaskoczony. Dzisiaj przyjechało dwóch ludzi ze straży pożarnej, żeby obadać sytuację i zaplanować wyciąganie pomnika profesjonalnym sprzętem (w poprzednim roku, żeby podnieść pomnik do pionu potrzeba było 5 czy 6 facetów). Jutro przed południem mają się za to zabrać.
W tym roku też mogę pochwalić się znaleziskami - to jest najbardziej spektakularne (niestety okupione wielkim stresem z powodu paru innych "znalezisk" w tej studni, ale nie wypada mówić):
Ogólnie jest 18 osób - Holandia, Niemcy i Polska. W tym roku też chcemy podjąć decyzję o zmianie cmentarza - na jaki? Jeszcze nie zdecydowaliśmy.
Zapraszam w odwiedziny wszystkich zainteresowanych. Nie mogę powiedzieć dokładnie kiedy jak i gdzie będziemy oprócz tego, że jutro na pewno.
wczoraj wpadł do nas burmistrz z Bolkiem Kleinem i obiecał pomoc
No jak się jest z "Bolkiem Kleinem" na Ty, to nie ma się co dziwić sukcesom, miszczu. Nie zorientowanym donoszę, że ów "Bolek", to od jakiegoś czasu Honorowy Obywatel Nowego Dworu Gdańskiego. Starszego Pana można czasem spotkać na albo przy rowerze, na ulicach NDG. Fajnie mieć kontakt z kumplem tak zacnej postaci.
Polska czesc projektu zostala zakonczona, jestesmy teraz w Hamburgu. Stobbasek zostal wyciagniety, pomnik ze studni takze. Postawiona zostala tablica pamiatkowa. Czy moge wiedziec dlaczego dostalem ostrzezenie?
_________________ PFE
Ostatnio zmieniony przez Aartin Czw Sie 12, 2010 7:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
Pan Bolesław Klein jest szarmanckim, pełnym uroku panem, miłym towarzyszem wypraw do teatrów. Jego działalność, aktywność i zaangażowanie w żuławskie sprawy godne podziwu.
Z racji powyższych należy się szacunek.
Wiem, prawem i niejako obowiązkiem młodości jest łamać granice i przeciwstawiać się autorytetom ale czyńcie to z ,minimalnym choćby, wyczuciem.
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Mam do niego szacunek i traktuje go z atencja wlasciwa jego osobie, ale nie widze problemu, gdy sam zaproponowal zeby sie do niego tak zwracac. wszyscy na projekcie i prywatnie sie tak do niego zwracamy od tak dawna, ze po prostu weszlo mi to w nawyk. Rzeczywiscie, moglem napisac to bardziej oficjalnie, moj blad. Nadal jednak uwazam ze ostrzezenie dostalem niezasluzenie. Jednak to sprawa na inna dyskusje i na tym zakoncze te dygresje.
Tak, decyzja o zamknieciu prac zostala juz podjeta. Nie ma tam dla nas juz nic co moglibysmy zrobic przy naszych skromnych srodkach. Przeniesiemy sie na inny cmentarz, na razie nie wiadomo jaki. Decyzja na ten temat zostanie podjeta korespondencyjnie, po wykonaniu przezemnie wizji lokalnej i zaprezentowaniu zdjec osobom decydujocym o logistycznej stronie projektu.
Na marginesie - burmistrz wynajal firme ktora zajmuje sie wykaszaniem cmentarzy w Rozewie i Orlowskim polu.
Wybory idą i nie wiadomo jaki będzie ich wynik. Decyzja obecnego burmistrza zostanie utrzymana w mocy albo nie. Rzuć okiem tutaj i tutaj . To akcja pasjonatów, ratujących podobny cmentarz. Jak zatem działa Wasz projekt? Bo mam wrażenie, że trochę dalej można by było temat pociągnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum