Jak wynika z Adressbuchu z 1942, budynek przy Opitzstrasse 2 był wówczas siedzibą dowódcy SS i policji na całą prowincję Gdańsk-Prusy Zachodnie. Rzecz jasna ten krótki epizod w niczym nie usprawiedliwia makabrycznej dewastacji obiektu, przeciwnie- wzbogaca burzliwą historię tego domu.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
To przeczytaj dokładnie to co napisałem i sam sobie odpowiedz.
Oj Marcin, przecież to nie żadna wycieczka w twoją stronę, tylko pytanie co można (należałoby) zrobić.
Bo z jednej strony można się cieszyć, że nie będzie pozwolenia na rozbiórkę, a z drugiej strony zapewne dalej villa bedzie popadać w ruinę.
Wywłaszczać?
Kto wówczas powinien wziąć na siebie ciężar kosztów ratowania zabytku?
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Sam chciałbym znać jakąś receptę na tą sytuację.
Niestety jestem najgorszych myśli...
Swoją drogą ciekawe kto jest tym właścicielem, jaka dokładnie jest to forma "własności" i czy w zawartej umowie nie było jakiś klauzul o remoncie/ratowaniu zabytku...
Prawo własności, niestety pomimo sporej ilości zalet ma też swoje wady ;)
Na dobrą sprawę, ciekawe, jaka jest przyczyna bezczynności właściciela?
Jeżeli złą wola, albo cel spekulacyjny - cóż, wiadomo, co sądzić.
Jednak może jednak człek po prostu nie ma kasy - szkoda, że nie sprzeda, z drugiej strony, kto by kupił?
Ostatnio znalazłem genialny dom na Żuławach, popadający w ruinę, ale ze zdrowymi murami. Już sobie pomyślałem - w tej wsi mój syn się wychowa, niestety rodzina byłych właścicieli drapie spadek - dramat. Ludzie wolą, aby się wszystko rozsypało do końca, niż się dogadać, ech...
Takie tzw. zalepki listowe (Siegelmarke oder Verschlussmarke aus Papier) używała m.in. dyrekcja urzędu celnego z Gdańska (Königlich Preussischen Oberzolldirektion - Danzig) do pieczętowania (zamykania) korespondencji od ok. 1850 do 1945 roku.
Proszę bardzo:
Präsident der Königlich Preussischen Oberzolldirektion - Danzig
Original Verschlussmarke aus Papier welche von ca. 1850 bis 1945 von Behörden, Firmen und auch Einzelpersonen zum versiegeln der Briefe benutzt wurden. Man nennt diese Marke auch Siegelmarke. Durch das aufreißen von den Briefen sind diese Marken meistens kaputt gegangen und heute nur noch selten zu finden
http://veikkos.com/archiv...Danzig_W0213160
Doldar, nie załamuj mnie, jesteś podobno historykiem, więc powinieneś chyba umieć zweryfikować informację, którą wyprodukował jakiś niemiecki laik? W jaki sposób w Gdańsku po 10 stycznia 1920 r. mogłaby funkcjonować królewsko-pruska naddyrekcja celna, skoro tego dnia Gdańsk został oficjalnie odłączony od państwa pruskiego? tym bardziej, że Prusy przestały być królestwem już w listopadzie 1918 r. A zatem zalepka, której zdjęcie zamieściłeś, mogła funkcjonować do 1918, w ostateczności do początku 1920 roku - na pewno ani dnia dłużej.
Trzeba zwrócić uwagę na sens informacji, która ma charakter ogólny (sic!) - takie zalepki (zaklejki) listowe były w powszechnym użyciu - prywatnym i urzędowym od circa 1850 do 1945 roku. Nie chodzi tu o to, że gdański urząd celny używał ich do zakończenia wojny. Napisałem przecież, że m.in...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum