Kupferhammer - no rzeczywiście pasuje wyraźne nie było, a ja narazie za słabo znam niemiecki, a sprawdzanie w słowniku działa raczej jak ma się wyraz
Kupfer oznacza po niemiecku miedź ( http://de.wikipedia.org/wiki/Kupfer ) a ze skanu renkka wynika że poza kuźnią istniał w tym miejscu młyn zbożowy (kornmühle).
Co do słupków w Sopocie, to pamiętam, że stały tam zanim jeszcze zburzono istniejące tam zabudowania i powstała stacja Aral.
Trudno udowodnić, że nie stały
Ale co by tam robiły Ja nie słyszałem o żadnej, tam istniejącej, rezydencji w XVIII w. na wjeździe do której mogły by one stać.
Poza tym miejsce ich obecnego ustawienia jest sporo odległe od historycznego traktu. Jeśli tam kiedyś była brama wjazdowa, to powinna była być nie tu, a tam gdzie obecnie jest jezdnia w stronę Gdańska, a poprzednio torowisko tramwajowe.
coś znalazłem
Piotr Korduba "Patrycjuszowski dom gdański w czasach nowożytnych" Warszawa 2005
[poniższa ilustracja tak jak i wizerunek ogrodu - za niemiecką książką H. Reichow'a z 1927]
DSC08353c.jpg
Plik ściągnięto 4145 raz(y) 77,47 KB
Danzig_1940.jpg A kształt posesji najbardziej przypomina tą, którą przed wojną miał dzisiejszy budynek przychodni "Słowackiego 10".
Ale.
Czytałem kiedyś, że po spaleniu się pałacu na jego miejscu postawiono trzy kamienice.
Te opisane wcześniej, czytelne jeszcze tarasy, są na sąsiedniej działce.
A co do słupków rezydencji (z 1 strony tematu), to jednak raczej nie będą te sopockie.
Na wycieczce KIL Wrzeszcz wzdłuż ul. Słowackiego dr Katarzyna Rozmarynowska miała takie archiwalne zdjęcia:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum