Wspomniany złoczyńca przez Boga nawiedzony był. A mówiąc wprost, to jakiś zakręcony facet, znany w okolicy. Tak przynajmniej wieść gminna niesie.
Kilka dni temu udałem się na wyprawę śladami złoczyńcy. Ksiądz proboszcz pilnie śledził moje kroki i słusznie. Też za nawiedzonego robię. Nawę znając na pamięć odpuściłem sobie. Wlazłem na wieżę sfocić efekty remontu. Znikoma część plonu niżej. Wymienione podłogi, zabezpieczone, lepiące się jeszcze, schody, impregnowana konstrukcja i deskowanie wieży tak od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Pokrycie wieży uzupełnione blachą ołowianą.
100.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 75,77 KB
101.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 79,34 KB
102.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 65,42 KB
103.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 38,87 KB
104.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 42,26 KB
105.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 57,51 KB
106.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 66,89 KB
107.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 60,75 KB
108.jpg
Plik ściągnięto 19459 raz(y) 55,39 KB
109.jpg plątanina belek, jakie to kurcze fajne jest
W bieżącym tylko roku było kilka mniej albo bardziej udanych włamań do obiektów sakralnych na Żuławach. Dlatego niechętnie pokazuję detale wyposażenia. W Lisewie wnętrze kościoła niewiele zmieniło się od ponad stu lat.
Prawdę mówiąc mamy na Żuławach trochę więcej tych ławek. Najczęściej w marnym stanie, bo kogo tam siedziska interesują, kiedy sypią się mury, dachy, obrazki czy jakie inne epitafia.
Na koniec kilka widoków kościoła lisewskiego bez rusztowań. W imieniu Parafii remont prowadzony był przez urzędników Urzędu Gminy w Lichnowach. Tam zapadały wszystkie decyzje, Oni organizowali roboty, decydowali o zakresie i procedurach. Wszelkie zatem pochwały i laury Oni właśnie powinni zebrać. W jednej z notatek, z odbytych spotkań, skromnie nazywali się doradcami ale to nie jest prawda. Proboszcz całkowicie zdał się na Urząd. Każdy kto z Wielebnym pogada, uwierzy mi.
Świetnie wyszkoleni ludzie, studiujący wnikliwie ustawę. Ja tam jestem pod dużym wrażeniem. Wiedziałem, że się czegoś nauczę. Faktycznie, nie moja liga.
Kiedyś szukając informacji na temat kościoła w Lisewie znalazłem coś takiego:
Lisewo Malb. (niem. Liessau, 1316), kośc. św. Mikołaja z XIV w., z chrzcielnicą, drewniana wieża z izbicą, na wieży wzorzec pręta chełmińskiego.
http://www.chem.univ.gda....a/kosciolki.htm
Pomimo wielokrotnych oględzin zewnętrznych wieży nie udało mi się owego wzorca znaleźć.
Ktoś może wie więcej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum