Zasoby uranu na ziemi i tak starczą tylko na 60 lat. Węgiel, którego nie spalimy i tak sprzedamy, ropa skończy się jeszcze szybciej. Gaz jakieś 50 lat.
Odkąd pamiętam, ludzkość jest straszona wyczerpaniem się paliw kopalnych. Kilka z takich wyznaczonych dat wyczerpania się zasobów udało mi się nawet przeżyć
Teraz płacimy za jej przesył z południa. Tylko kto ma pieniądze na sensowną jej budowę ???
Wydaje mi sie ze bardziej otrzymujemy energie ze wschodu....od tow. Putina od ktorego praktycznie jestesmy zalezni i na nic zda sie gadanie masy rzadzacej o tym ze bezpieczenstwoe energetyczne krajue nie jest zagrozone...Kiedy tylko To. Putino zakreci kurek my juz mamy cieplo w majtach....Niestety tak to wyglada....A na budowe kasa na pewno by byla...LUKOIL juz na to pewnie czeka.....Gazprom pewnie tez by w to wszedl gdyby nie jego klopoty, moze Pan Gudzowaty? Juz inwestor by sie znalazl, bo to kopalnia kasy. Jednak ja jestem za elektrownia plazmowa a jadrowka to moze gdzies na ksiezycu....Pomorze wolne od JADER Nikt mi nie zagwarantuje bezpieczenstwa przy takiej elektrowni.....W Szwecji warunki sa dobre i rygor przy kontroli, w RP nie wierze ze byloby wszystko ok....Jakos Polak potrafi spierniczyc nawet najbezpieczniejsze urzadzenia....Jestem PRZECIW.
Z hasłem "Pomorze wolne od jąder" nigdy się nie zgodzę! Nie chcę ani emigrowac, ani się okaleczać
A energię to my eksportujemy. Paliwa (ropa, gaz) oczywiście importujemy - i to racja, że głównie ze wschodu, ale energii elektrycznej na razie produkujemy więcej niż sami potrzebujemy i nadwyżkę eksportujemy. Oczywiście czasem również importujemy (wynika to ze specyfiki tego "towaru" i różnego zapotrzebowania na niego w różnych okresach długo, średnio i krótkoterminowych), ale bilans mamy na plusie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum