Jestem malkontentem Takie albumy też małem i za dużo miejsca zajmowały.
Mniej więcej tyle samo, co albumy do zdjęć. Są różnej wielkości - mozna dostosować do liczby "eksponatów". Więc zajmowanie miejsca zależy bardziej od tego ile masz tych pocztówek
Ja bym nie powiedział Sabaoth, że w tle jest kościół na Emaus tylko Kościół Ewangelicki. Kościół na Emaus w tamtym okresie posiadał iglicę a tu zbytnio nie widać tego elementu. Ale mogę się mylić.
_________________ Ginnungagap - mityczna czeluść otchłani, która powstała w zaczątkach świata za czasów Ymira.
Siedlce ciągnące się na północ od Chełma w dolinie Potoku Siedleckiego w zasadzie stanowiły przedłużenie Zach. Nowych Ogrodów i części Pogórza. Wydaje się że podobnie ja i na Nowych Ogrodach, także i na Siedlcach znaczną rolę odgrywało ogrodnictwo. Nasłonecznione, mające dogodną ekspozycję południową i chronione przed chłodnymi wiatrami północnymi stoki północne Doliny Siedleckiej sprzyjały sadownictwu, a w okresie szczególnie łagodnego klimatu panującego w Gdańsku w XVI i w pierwszej połowie XVII w. – nawet uprawianiu winorośli. Świadczy o tym między innymi dawna nazwa tego rejonu, a później, około połowy XVII w. – ulicy (Weinberg Strasse - dziś ulica Zakopiańska i przebiegający jej zachodnim przedłużeniem odcinek ul. Kartuskiej) wyraźniej już ukształtowanej i obsługującej rejon ten oraz zaplecze gospodarcze parcel północnej pierzei dzisiejszej ul. Kartuskiej. Około połowy XVII w. bardziej zwartą zabudową pierzei południowej wyróżnia się druga, boczna ulica, biegnąca równolegle do ul. Kartuskiej wzdłuż ocienionych stoków doliny, zwana później Zasiedlecką lub Górną (Hinter Schidlitz – dziś ul. Malczewskiego), której odcinek wschodni, położony między Nowymi Ogrodami a Siedlcami bywał traktowany jako odrębna osada (Schladhl). Północną pierzeję ulicy Zasiedleckiej stanowiły dojazdy i zaplecza gospodarcze posesji leżących po stronie południowej ulicy Kartuskiej. W części zachodniej ulica Zasiedlecka w dwóch miejscach miała charakterystyczne wrzecionowate poszerzenia, z których zachodnie wykształciło nawet rodzaj osobno zagospodarowania nawsia. Główna ulica Siedlec – dzisiejsza ulica Kartuska - znacznie zwężała się w kierunku zachodnim, a poruszanie się jej traktem dodatkowo utrudniało redukujące jezdnię koryto Siedleckiego Potoku oraz przeskok komunikacyjny na dzisiejszą ulicę Zakopiańską.
siedlce_rycina.jpg Podmiejska zabudowa rejonu wsi Siedlce (dziś ul. Kartuskiej). Przed domami, po lewej stronie - odsłonięte koryto Siedleckiego Potoku; w głębi na prawo - zapewne wschodni wylot dzisiejszej ul. Zakopiańskiej. Fragment ryciny z kroniki Reinholda Curick
Plik ściągnięto 35042 raz(y) 63,55 KB
_________________ Ginnungagap - mityczna czeluść otchłani, która powstała w zaczątkach świata za czasów Ymira.
Wczoraj zrobiłem sobie krótki spacer w rejonie od Pobiedziska do Szarej... tylu żółtych tabliczek na budynkach jeszcze na raz nie wiedziałem ...8O tylko patrzeć jak ta stara zabudowa zniknie...:II fotki mam, ale zrobione w pośpiechu i trzeba będzie kiedyś powtórzyć wyprawę dla lepszego efektu...
s-2.jpg
Plik ściągnięto 35012 raz(y) 57,62 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Odświerzając temat Siedlec (a raczej Emausu). Takie dwa ciekawe ujęcia, które w pierwszym odruchu chciałem wrzucić do zagadek
848 to widok w stronę Nowego Ujeściska (Wzgórze Mickiewicza), u dołu zdjęcia młyn przy ul. Kartuskiej, która biegnie w poprzek zdjęcia. Po prawej, w górę biegnie ul. Łostowicka.
849 to widok z przeciwnej strony (ze Wzgórza Mickiewicza), po prawej widać budynek młyna, a na lewo od niego budynek wyburzony podczas budowy skrzyżowania Kartuskiej z Nowolipie.
Na zdjęciu 848 pierwszy budynek to nic innego jak szkoła 30 której juz nie ma, za budynkiem szkoły ul. A Struga a na wysokości szkoły numery 14 16 i 18
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum