"Skutki globalnego ocieplenia klimatu odczujemy także w Polsce (...) Oznacza to, że w niebezpieczeństwie znajdzie się Gdańsk, a szczególnie niżej położone części jego historycznej starówki (300 km>>). Ok. 900 hektarów powierzchni miasta leży zaledwie metr powyżej poziomu morza. (...)"
Przynajmniej Wyspę Spichrzów zaleje i będzie po kłopocie.
Gorzej, że chyba będę musiał sobie nowego mieszkania szukać lub przynajmniej ponton jakiś kupić, by móc po bułki pływać.
Że w Gdańku nie ma starówki (300 km>>). Jest Główne Miasto. W Warszawie jest STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>). to miała być subtelna aluzja, chyba nie wyszła
Rozstrzygniecie tego dylematu to nawet nie jest kwestia definicji słownikowej/architektonicznej/historycznej, tylko deklaracji wyznania albo przystąpienia do odpowiedniej sekty w łonie jakiegoś związku religijnego (wyznanie dawnogdańskie ).
Ja deklaruję wyznanie dawnogdańskie z odchyleniem gdańskostarówkowym
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
bo przychodzą nowe pokolenia forumowiczów. zatem staroofka wiecznie żywa
a jak już się mam czepić, to mnie się po prostu to słowo makabrycznie nie podoba, trochę mniej niż "bolączka", ale też
deklaracji wyznania albo przystąpienia do odpowiedniej sekty w łonie jakiegoś związku religijnego (wyznanie dawnogdańskie ).
i to jest meritum, ja jednak jako polonista z zamiłowania wiem swoje Nazwy własne pisane są z dużej litery, a te pisane z małej nijak mają się do określeń historycznych.
Cytat:
bo przychodzą nowe pokolenia forumowiczów. zatem staroofka wiecznie żywa
Pocieszające jest to, że coraz więcej osób zwraca na to uwagę
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum