Wysłany: Nie Sty 08, 2006 12:09 am Sopot 60 lat temu - tramwaj 7-ka
w 1946 roku do Sopotu dotarły tramwaje i choć nie jeździły długo to pomogły w docieraniu do pracy w Gdańsku,przedszkoli oraz innych miejsc.Także przyjezdnym z innych stron kraju pomagały w dotarciu z Gdańska do kurortu.Po wybudowaniu [odbudowaniu]linii SKM do Sopotu w 1953 roku tramwaj stracił na znaczeniu i w 1960 roku przestał być środkiem komunikacji między 3 [!]miastami .Stał się jednomiejskim środkiem komunikacji[jeśli było inaczej z Oliwą to mnie poprawcie]Jest ogromny problem z dotarciem do fotografii z tego okresu choć osoby ,które na codzień jeżdziły tą linią-7-jeszcze żyją.Może jednak znajdziecie jakieś foty,albo w Gazecie Wyborczej lub Dzienniku Bałtyckim coś drukniecie-ja pytałem w Muzeum Sopotu i w Archiwum Sopotu no i nic-jedynie to zdjęcie co i na forum jest z okresu przedwojennego...
Wysłany: Nie Sty 08, 2006 5:45 pm Re: Sopot 60 lat temu - tramwaj 7-ka
turecki napisał/a:
w 1946 roku do Sopotu dotarły tramwaje (...) i w 1960 roku przestał być środkiem komunikacji między 3 [!]miastami
Jeśli masz na myśli Oliwę, to się mylisz.
Oliwa została włączona do Gdańska w 1926 r., także w latach 1946 - 1960 tramwaj nie kursował międzu trzema, a dwoma miastami (Gdańsk i Sopot).
ale gdzieś -nie jestem pewien czy nie na forum spotkałem informację ,że po 1945 roku do bodaj 1960 była też poza Gdańskiem...?A co do tramwaju-na stronie skm jest informacja ,że tramwaj do Sopotu istniał także przed wojną[tj w czasie Wolnego Miasta]
ale gdzieś -nie jestem pewien czy nie na forum spotkałem informację ,że po 1945 roku do bodaj 1960 była też poza Gdańskiem...?
Zdaje sie, że nasz nieoceniony Franz Mamuszka coś takiego napisał o Oliwie w swoich wspomnieniach z 1945 roku ("Gdańsk/Danzig 1945"). Mozliwe, ze pomylił się podobnie jak w paru innych kwestiach. Ale niekoniecznie. Polskie władze po 1945 roku unieważniły kilka wcześniejszych decyzji administracyjnych - na przykład włączenie Pruszcza w granice Gdańska przez Niemców w latach 40-ych. Moze za jednym zamachem unieważniono tez ową decyzje z 1926 roku? Ale nawet jesli tak, to chyba jednak nie trwał taki stan az do 1960 roku.
turecki napisał/a:
A co do tramwaju-na stronie skm jest informacja ,że tramwaj do Sopotu istniał także przed wojną[tj w czasie Wolnego Miasta]
A to nie chodziło o konny tramwaj do Grosser Stern zliwidowany w latach 20-ych XX wieku?
Polskie władze unieważniły włączenie Pruszcza bo było "hitlerowskie" - już po "aneksji" WMG do Rzeszy, której Polska przecież nie uznała. Natomiast włączenie Oliwy, jako zgodne z prawem nigdy anulowane nie było.
A na temat ewentualnego tramwaju do z Gdańska czy choćby Oliwy do Sopotu w okresie Wolnego Miasta poważne żródła milczą - więc raczej ta informacja na stronie SKM-ki jest pomyłką.
Zwrotnice w kierunku Sopotu albo ich część istniały do połowy lat 70-tych
na łuku obecnych torów przy skrzyżowaniu al.Grunwaldzkiej i uL.Opackiej.
W czasie wymiany torów zwrotnice usunięto ale część torowiska odchodzącego
do Sopotu istnieje do dzisiaj i znajduje się pod nawierzchnią asfaltową i częścią
chodnika ul.Opackiej.Pozdr.
Zwrotnice w kierunku Sopotu albo ich część istniały do połowy lat 70-tych
na łuku obecnych torów przy skrzyżowaniu al.Grunwaldzkiej i uL.Opackiej.
W czasie wymiany torów zwrotnice usunięto ale część torowiska odchodzącego
do Sopotu istnieje do dzisiaj i znajduje się pod nawierzchnią asfaltową i częścią
chodnika ul.Opackiej.Pozdr.
zgadza się!!! foty wstawiam poniżej-choć tylko jednej szyny.... :( ale zawsze....
co do Sopotu-to prowokacja-ale rocznica 1896 i 1946 jakoś do siebie pasują ,a że czerwiec to jak już Wam pisałem 110 lat tramwajów elektrycznych w mieście nad Motławą...
planowana książka o Gdańskich tramwajach...jakoś się nie ukazała ale dla zainteresowanych tematem sopockich tramwajów dwie foty z "ostatniego dnia toru do Sopotu"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum