Wysłany: Nie Sty 27, 2008 9:58 pm Historia, nazewnictwo
Witam!
Przede mną matura, temat który wybrałem do prezentacji skupia się na pochodzeniu nazw ulic i dzielnic gdańska. Aktualnie wybierałem kilka ulic oraz dzielnic o których warto powiedzieć oraz mają dość ciekawą historię, pośród nich znalazły się : Długa, Św. Ducha, Mariacka, Złotników. Z dzielnic natomiast chciałbym powiedzieć o wrzeszczu, oliwie, zaspie, oruni. Jak widać moja lista jest na razie krótka. Poszukuje materiałów z których mógłbym uzyskać sporo informacji o ich historii oraz pochodzeniu nazw.
Do tej pory w mojej bibliografii znalazła się oczywiści książka J.Sampa 'Miasto magicznych przestrzeni'.
Proszę o pomoc w wybraniu ulic, dzielnic których historia mogłaby zainteresować egzaminatorów ;) oraz o pomoc w wybraniu źródeł.
Dziękuję i pozdrawiam
A kto bedzie w komisji? Jesli AUTOR to...hmmm... www.2lo.gda.pl to chyba lepiej pisać pracę z www.dolnywrzeszcz.pl
Pepo i Jarecque z Projekt Dolny Wrzeszcz na FDG ----WIEDZA WSZYSTKO ! I pani Danielewicz,ktora własnie pisze ksiązkę o Wrzeszczu....zbiera materialy-mozna np pomóc...:OO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum