Wysłany: Wto Sty 27, 2009 9:00 pm Willa na końcu ul. Sandomierskiej
Witam serdecznie Wszystkich. Jestem tu Nowa. Od dawna nurtuje mnie pytanie do kogo przed Wojna należała willa na końcu ul. Sandomierskiej. Może ktoś dysponuje jej starą fotografią. Pozdrawiam
Na fotografie raczej nie licz. A żeby sprawdzić, do kogo należała, potrzebny byłby numer budynku. Jeśli masz na myśli budynek nr 58, koło ulicy Mostowej, to jest problem - w starych księgach adresowych numeracja Boltengasse kończy się na numerze 32, nie mam pojęcia, co z większymi numerami - nie było ich przed 1942 r., czy też miały jakiś zupełnie inny adres?
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 1:52 am Re: Willa na końcu ul. Sandomierskiej
Jolanta napisał/a:
:) (...) do kogo przed Wojna należała willa na końcu ul. Sandomierskiej.
Dzisiejsza Sandomierska składa się w sumie z dwóch przedwojennych ulic (zerknij).
Pierwszy dom od ul. Mostowej willą raczej nie był, mieszkało w nim w 1937 roku 7 lokatorów.
O który Ci więc chodzi?
Chodzi mi o dom , który stoi w sąsiedztwie Izolmatu, po prawej stronie ul. Sandomierskiej. Jest niewielki ale ma ciekawe gabaryty . Jego dach jest zwieńczony wiezyczką, która do nie dawna miała również kulę na swoim szczycie. Co do nr to sprawdzę go jak tylko będę w tamtej okolicy.
Baaardzo baardzo dziękuję za tę wiadomość. To naprawdę super uczucie kiedy zna się odpowiedż na nurtujace nas pytanie. (Zwłaszcza jeśli to dotyczy historii Gdańska) Jeszczer az dziekuję
Jeśli chodzi o lata ok 87-95 to mieszkali tam moi koledzy..na przeciwko mieszkał Paweł R.(warsztat samochodowy itd) a na samym końcu Sandomierskiej to kolega "ziemniak" Pozdrawiam z dolnej... ..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum