Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Elektrownia Jądrowa Żarnowiec - reaktywacja ?

Jesteś za budową elektrowni jądrowej na Pomorzu ?
Tak
50%
 50%  [ 22 ]
Nie
50%
 50%  [ 22 ]
Głosowań: 44
Wszystkich Głosów: 44

Autor Wiadomość
Hanemann 
Gołąbek Pokoju

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:16 pm   Elektrownia Jądrowa Żarnowiec - reaktywacja ?

Witam, może niezbyt pasuje do forum ale sprawa istotna.

cytat za Głosem Wybrzeża, 28.01

...o planach budowy elektrowni jądrowej mówi strategia rozwoju energetyki w Polsce do roku 2025. W świetle tej strategii elektrownia taka powinna powstać w okolicach 2020 roku. Na razie zgłoszone propozycje: Żarnowiec i okolice Darłowa...

Co o tym myślicie, szanowni forumowicze ?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:25 pm   

Rozumiem, gdyby chcieli wybudować to na Mazowszu, w Wielkopolsce, albo na Śląsku, ale tu? W najbardziej wietrznej części kraju? No i dla kogo?
Trochę mało informacji, by móc powiedzieć coś konkretnego.
A Żarnowiec... ech, to były czasy...

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:26 pm   

Już miała być - i nic nie wyszło - w Żarnowiec wpakowano ciężkie miliardy, a teraz wszystko niszczeje. Jestem przeciw TAKIEMU budowaniu elektrowni.

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:29 pm   

Pamiętam że na moim osiedlu był nawet keidyś napis na murze "Żarnowiec to śmierć" ale już zupełnie zszedł razem z tynkiem.

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:31 pm   

A po za tym, problem tych wstrząsów tektonicznych, słabych, ale ponoć zagrażających przyszłej elektrowni. Tyle, że przy dzisiejszej technice to wydaje mi się jest to propaganda ekologów.

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:36 pm   

Te wstrząsy tektoniczne to raczej jest propaganda ekologów bo jestem pewien żę elektrownie atomowe powstają i w miejscach znacznie aktywniejszych sejsmicznie niż tutaj . Na pewno bierze się to pod uwagę.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:37 pm   

Niestety, oprocz energii wodnej, jedyna sensowna jest energia atomowa. W Szwecji zieloni chcieli zamknac wszystkie elektrownie jadrowe i postawic "czyste" wiatraki. Niestety okoliczna ludnosc sprzeciwia sie takiemu zasmieceniu krajobrazu tysiacami wiatrakow i sprawa utknela. A energia elektryczna do zycia dzisiaj jest potrzebna i trzeba ja jakos wyprodukowac. Zreszta dzisiejsze technologie sa nieporownywalnie bardziej bezpieczne od dawnych sowieckich konstrukcji.

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:42 pm   

Zresztą energia atomowa jest wielokrotnie tańsza niż np elektrownie wiatrowe.
W sumie najlepiej się trafiło Islandczykom , praktycznie 100% energii to energia geotermiczna, no ale do tego trzeba miec warunki.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:42 pm   

Nie prawda Gdanszczaninie - właśnie Żarnowiec to jedno z nielicznych miejsc w północnej Europie, gdze trzęsienia ziemi występują okresowo. Wiadomo to z kronik tamtejszego klasztoru. Po prostu jak zwykle nikt nie uznał za stosowne zapytać geologów, co Matka Ziemia na taką inwestycję.

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:45 pm   

To mnie zaskoczyłeś . A jak silne były te trzęsienia ziemi ?

O znalazłem coś takiego a propos :

Cytat:

Biorąc pod uwagę uwarunkowania geologiczne Japonii, tj. możliwość występowania trzęsień ziemi, elektrownie jądrowe lokalizuje się tam, gdzie istnieje podłoże z litej skały. Same elektrownie są budowane tak, aby wytrzymały trzęsienia ziemi, stąd często zagłębiane są one znacznie poniżej poziomu ziemi. Trzęsienie ziemi, jakie np. miało miejsce w listopadzie 1993 r. w północnej części wyspy Honshu o sile 5,8 w skali Richtera, nie spowodowało żadnych zakłóceń w pracy w elektrowni Onagawa 1 (497 MWe,) zlokalizowanej w odległości 30 km od epicentrum trzęsienia. Podobnie trzęsienie ziemi w 1995 r. z epicentrum na wyspie Awaji, nie wpłynęło na pracę elektrowni jądrowej Takahama (2 x 720 MWe i 2 x 830 MWe) i Ohi (2 x 1120 MWe i 2 x 1127 MWe) odległych o 130 km od epicentrum oraz Mihama (320 MWe, 470 MWe i 780 MWe) odległej 180 km od epicentrum.

http://www.gigawat.net.pl...eview/296/1/34/
Ostatnio zmieniony przez Gdanszczanin Pią Sty 28, 2005 1:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:45 pm   

Może i jest potrzebna taka zabawka, ale pomyślcie o konsekfencjach. :cisza:
Na początek linie przesyłowe na prawie całą Polske- ile to kasy pójdzie?
Odpadki radioaktywne- też majątek damy niemcom, żeby przyjeli nasze "śmieci"
Nas poprostu nie stać.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 1:46 pm   

Gdanszczanin napisał/a:
To mnie zaskoczyłeś . A jak silne były te trzęsienia ziemi ?

Tego nie wiem - ale domyślam się, że do uszkodzenia systemów zabezpieczeń reaktora wcale nie musi być silne...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 3:42 pm   

To może zamiast jednej "brudnej" elektrowni atomowej postawić tysiąc (1000) pięknych, czystych wiatraków. Jak już pisałem wcześniej, krajobraz też można strasznie zaśmiecić. A alternatywy dużej nie mamy, węgiel - strasznie brudzi atmosferę, gaz - czystszy, ale drogi, enargia geotermiczna - nie u nas, elektrownie wodne - ewentualność, wiatraki - j.w., jądrówki - promieniowanie i Czarnobyl. Najlepiej powyłączać lodówki, telewizory i komputery, zatrzymać pociągi i tramwaje. Ale do czego to doprowadzi?

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 7:55 pm   

Sabaoth napisał/a:
To może zamiast jednej "brudnej" elektrowni atomowej postawić tysiąc (1000) pięknych, czystych wiatraków. Jak już pisałem wcześniej, krajobraz też można strasznie zaśmiecić. A alternatywy dużej nie mamy, węgiel - strasznie brudzi atmosferę, gaz - czystszy, ale drogi, enargia geotermiczna - nie u nas, elektrownie wodne - ewentualność, wiatraki - j.w., jądrówki - promieniowanie i Czarnobyl.

Można jeszcze napędzać prądnicę przez kierat. Kierat napędzany końmi oczywiście, żeby było ekologicznie.

mat 

Wysłany: Pią Sty 28, 2005 8:22 pm   

Napewno trzeba poszukać jakiejś alternatywy poniewaz dłuzej z samego węgla się po prostu nie da. Elektrownia w Zarnowcu miała by ten jeden plus ze energia na pomorzu powinna być tańsza.Tearz płacimy za jej przesył z południa. Tylko kto ma pieniądze na sensowną jej budowę ???

Odpowiedz do tematu