Wysłany: Sob Gru 29, 2007 7:24 pm Pytanie o budynki obok dawnego Komitetu Wojewódzkiego
Mam pytanie a zarazem prośbę
Czy ktos ma zdjęcia budynków ( lub tego co z nich pozostało) znajdujacych sie miedzy Komitetem Wojewódzkim partii a skrzyzowaniem ( czyli na prawo od budynku patrząc na budynek partii )
Czy te budynki przetrwaly, czy zostały odbudowane
czy to co obecnie stoi to nowość powojenna
_________________ Gdybym był niedyskretny, zapytałbym, skąd Pan ma na pięciomarkowe cygara? Hmm?
Budynki o, które pytasz w 1945 roku ocalały (w znacznym stopniu były uszkodzone)
Przedstawiam fragment planu zniszczeń wojennych Gdańska.
Kolorem czarnym oznaczono budynki ocalałe (w tym uszkodzone) kolorem bordowym budynki częściowo zniszczone a kolorem czerwonym tereny zabudowy całkowicie zniszczonej
Czyli jak dobrze rozumiem
te budynki
na rogu skrzyżowania od Komitetu do skrzyżowania przetrwałyprzetrwały
ale czy nie zostały przebudowane czy to sa te same?
_________________ Gdybym był niedyskretny, zapytałbym, skąd Pan ma na pięciomarkowe cygara? Hmm?
Budynki o, które pytasz w 1945 roku ocalały (w znacznym stopniu były uszkodzone)
Przedstawiam fragment planu zniszczeń wojennych Gdańska.
Kolorem czarnym oznaczono budynki ocalałe (w tym uszkodzone) kolorem bordowym budynki częściowo zniszczone a kolorem czerwonym tereny zabudowy całkowicie zniszczonej
To ja mam dalsze pytania
gdzie moge dostać skan
lub zdjecie z te co przedstawiłes
zniszczeń w centrum Gdańska
Dwa zdjęcia budynku narożnego widok od strony Targu Drzewnego rok 1945 i 1965.
Ciekawostką jest budynek w którym mieścił się Rudy Kot. Na planie zniszczeń zaznaczony jest jako ocalały. Na zdjęciu z 1945 roku widać elewację tego budynku mało zniszczoną. Wygląda na to że pomysły niektórych architektów powojennych oszczędziły tą budowlę, czego nie widać na pozostałych budynkach omawianych w temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum