Wysłany: Pon Lis 14, 2005 8:10 pm kolejowe linie w Trójmieście
Ostatni weekend pomimo Święta Niepodległości był pełny pracy dla drogowców.Podczas ich działań zniknęły szyny przejazdu kolejowego na ul Morskiej około nr 112 w Gdyni.czy ktoś z Was jest w stanie napisać coś na temat owej bocznicy? Zdjęcia mile widziane.
Ostatnio zmieniony przez turecki Pon Lis 14, 2005 11:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
szkoda, bo kusiło mnie od dawna żeby je "zdjąć" i nie zdążyłem. Z drugiej strony, jako kierowcę, to strasznie mnie wkurzały!
Bo sie nie kupuje w Polsce nisko zawieszonych samochodów sportowych...
A ta jednostka to chyba jest w lesie na wysokosci Demptowa, po zachodniej stronie obwodnicy. Nie wiem, czy bocznica nie sluzyla jeszcze jakims innym podmiotom przypadkiem.
A ta jednostka to chyba jest w lesie na wysokosci Demptowa, po zachodniej stronie obwodnicy. Nie wiem, czy bocznica nie sluzyla jeszcze jakims innym podmiotom przypadkiem.
To dwie różne jednostki, ta z Grabówka (z bocznicą) i ta z Demptowa (dojazd szosą od Demptowa, wiadukt pod obwodnicą i dalej w las...)
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Historia bocznicy sięga lat 20. gdy Gdynia byla jedynym
portowym rozwijającym się miastem polskim nad Bałtykiem. Linią tą
jechali imigranci do punktu imigracyjnego na Grabówku, aby odbyć
kwarantannę w pobliskim szpitalu (niedawano zlikwidowanego, a na jego
miejscu właśnie "rośnie" blokowisko). Po wojnie kursował po niej
pociąg z węglem dla jednostki (byłego punktu imigracyjnego). Ostatni
przejechał w latach 90.
Jeszcze mam taką fotkę, niestety nie znam jej autora. Zdjęcie zrobiono w roku 1997.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum