Wysłany: Sob Sty 15, 2005 3:31 pm Góra Donas - foto
Temat walk o górę Donas jest dokładnie przedstawiony tutaj (warto przeczytać - bardzo sugestywna relacja), dlatego też dorzucę jedynie kilka świeżutkich zdjęć.
A pozostały tam ślady jakiś umocnień ? A realcja ciekawa zreszta tak jak cała strona , można tam znaleźć również zdjęcia wodociągów z góry szubienniczej o ile dobrze pamiętam
Mikołaj, Góra Donas-foto "dago, to prawdziwa przyjemność móc prowadzić z Tobą tę konwersację " ????????? mi też miło. Co prawda coś na wspomnianą przez Ciebie stronę wysłałem (jakieś sprostowanie), czy o to chodzi?
Pozdrawiam
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 1:32 am Wieża widokowa na górze Donas
Witam. Temat wież widokowych już się tutaj przewijał ale chciałby zwrócić uwagę na wieżę, która znajduje się na górze Donas w okolicy Gdyni Dąbrowy. Gorąco polecam, wspaniałe widoki, no i kawał historii. Jeśli powtarzam temat, to przepraszam..
Co do walk na Donasie to istnieją zasadnicze rozbieżności pomiędzy autorami polskimi/radzieckimi a niemieckimi. Różnica w dacie zakończenia walk wynosi od 4 do aż 6 dni! Rozwój dalszej sytuacji frontowej wskazuje raczej na to, że racja leży po stronie Niemców. Poza tym na Donasie nie było żadnych bunkrów - co najwyżej polowe (ziemno-drewniane) stanowiska artylerii przeciwlotniczej, zdolnej do prowadzenia ognia do celów naziemnych.
Dowódca obrony, ppłk Schewe, wbrew pierwotnej do wszystkich innych opracowań relacji majora Ritgena, wcale nie był kawalerem Krzyża Rycerskiego do Żelaznego Krzyża. Nie figuruje w żadnym spisie. Odznaczenie to otrzymał natomiast mjr Windschügl, który przejął dowodzenie po ciężkim zranieniu Schewego. Windschügl poległ krótko po udanym kontrataku Niemców, który sam poprowadził. W niemieckich spisach figuruje jako pochowany w nieoznaczonej mogile w Gdyni - Kamiennej Górze. A więc Niemcy mieli jeszcze czas i możliwość ewakuować jego zwłoki z Donasu. Data śmierci to 21.03.1945., czyli góra poddała się najwcześniej 22.marca (4 dni później w stosunku do wersji polskiej). Inna niemiecka relacja mówi nawet o 6 dniach, dodając jeszcze 2 chyba jednak bezpodstawnie. Ja obstawiam na pewno cztery (jako udokumentowane powszechnie podawaną datą śmierci Windschügla).
Nieco oftop - czy ktoś zna etymologię nazwy Góra Donas? o ile widziałem, po niemiecku pisano Dohnasberg - czy jest możliwy związek tej nazwy z nazwiskiem Dohna, czy też to przypadkowa zbieżność?
Z komunikatu Zespołu Prasowego Urzędu Miasta Gdyni:
Od jutra - 10 lipca - wieża widokowa na Górze Donas ponownie będzie udostępniona mieszkańcom Gdyni oraz turystom.
Zamknięcie spowodowane było pracami konserwatorskimi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum