Latarnie morskie z Westerplatte już w komplecie
Ale nie jest prawdą informacja podana w tym tekście, iż latarnia była "Taka sama jak ta stojąca na końcu pirsu." - poza tym należałoby ją określać raczej jako nabieżnik, niż latarnię. Najlepiej widać ją na zdjęciu Romana Wyrobka (w głębi widoczny falochron wschodni z latarenką z 1843 r.).
Falochron wschodni istnieje nadal, zachodni niestety został ostatnio rozebrany i odtworzony w innym miejscu.
Nie ma sprawy - pocztówkę faktycznie wydobyłem z szuflady i zeskanowałem, choć jestem prawie pewien, że było już tutaj na forum, ale nie mogłem znaleźć.
I pewnie jeszcze w wielu innych miejscach, bo tak jak pisał Pumeks, ani ta, ani ta druga latarenka tak naprawdę nie są latarniami morskimi, tylko nabieżnikami (główkami portowymi?). Coś podobnego do latarenki na wschodnim falochronie jest zdaje się we Władysławowie.
No dobra, może i tak
Ale np. takie czerwone i zielone główki portowe na końcach falochronów są znakami nawigacyjnymi, ale latarniami już raczej nie. Jaka jest w takim razie różnica między latarnią a nielatarnią?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum