Wysłany: Wto Sie 18, 2009 10:35 am Info o radiostacji fortecznej.
Czołem.
Szukam informacji o pruskiej radiostacji fortecznej, która jakoby miała się mieścić na Grodzisku w budynku przy wjeździe na majdan (na lewo patrząc od Gdańska, naprzeciwko Wozowni). Najbardziej interesowały by mnie informacje techniczne, ale to pewnie tylko marzenie - będę wdzięczny za wszystko.
Krótko (i treściwie): wbrew obiegowej opinii stacja telegraficzna pruskiego garnizonu na Górze Gradowej nie mieściła się w obecnym budynku należącym (jeszcze) do TP S.A., a od początku w koszarach schronowych.
Stacja telegraficzna rozpoczęła swoją działalność prawdopodobnie w 1890 r. (na pewno już w 1891 r.). W tym roku w Gdańsku istniało jeszcze 4 inne: na Długich Ogrodach, w koszarach Wijbego, w Nowym Porcie oraz na Wisłoujściu.
W kolejnych latach dobudowano stację także we Wrzeszczu (zespół koszarowy nr 1 huzarów).
W 1898 r. to właśnie ze stacji zlokalizowanej w koszarach schronowych na Górze Gradowej miał być poprowadzony kabel telegraficzny do projektowanego systemu nowych, oddalonych od śródmieścia, fortów (miały być zlokalizowane głównie na terenie dzisiejszej Zaspy, a także lasów wrzeszczańskich i Cygańskiej Górce). Projektów tych nigdy nie zrealizowano.
W 1901 r. uruchomiono jednocześnie w Gdańsku i Tczewie pierwszą w całych Niemczech, podówczas jeszcze nieco eksperymentalną, stałą stację radiotelegraficzną. Wiele wskazuje na to, że właśnie na Górze Gradowej. Najpóźniej w 1904 r. stacja na Górze Gradowej występuje już jako główna stacja całego garnizonu.
Ciekawy (zachowany w zbiorach państwowych) plan linii telegraficznej garnizonu Gdańskiego pokazuje ponadto przebieg kabli w całym mieście, odsłaniając niektóre podziemia. Na fort kabel pociągnięty był pod torami kolejowymi, "wchodził" w skarpę oporową przy dzisiejszej ul. 3 maja i biegł przez rów (poternę?), która kończyła się u podnóża skarpy, na której stała (stoi) redita napoleońska. Następnie biegła w kierunku południowym i "przebijała" się przez mur Carnota na wysokości mniej więcej dawnej bramy południowej, by następnie już bez przeszkód dotrzeć do budynku koszarowego.
Stacja działała do końca 1918 r., w 1919 r. - prawdopodobnie już nie. Na jej bazie w listopadzie 1922 r. uruchomiono cywilną już radiostację nadbrzeżną WMG.
Jeśli chodzi o dane techniczne - bardzo ciekawe informacje zawiera polskie czasopismo wojsk inżynieryjnych "Saper", gdzie w okresie międzywojennym przedrukowywano (!) z prasy niemieckiej (zarówno współczesnej, jak i wcześniejszej, tj. z okresu Cesarstwa) artykuły dot. także radiotelegrafii wojskowej. Myślę, że tam można więcej danych technicznych poszukać.
Bogaty zbiór "Sapera" (czasopismo zmieniało chyba nazwę dwa razy, nie pamiętam jednak innej) znajduje się w Toruniu.
A skąd zainteresowanie stacją telegraficzną z Góry Gradowej?
Interesuję się mocno historią elektroniki - raczej właśnie ze strony technicznej, ale przyjemnie jest mieć odniesienie do miejsca, w którym się bywa. Na Górę Gradową chodzę zaś nie tylko na spacery z psem...
Z pięć czy może więcej lat temu marzyło mi się by w tym TPSA urządzić coś na kształt ekspozycji poświęconej dawnej i współczesnej, szeroko rozumianej komunikacji. Doświadczenia z kontaktami z trzema kolejnymi dyrekcjami Hewelianum jednak nie napawają mnie optymizmem
Fajnie, że coś jest w Toruniu - pewnie będę mógł spokojnie poszperać przy okazji rodzinnych odwiedzin.
Czy mogę Twój tekst przekleić na forum Triody (o starej elektronice)?
Nie ma problemu, możesz wklejać. Co do Hewelianum...może Cię to zdziwi, ale jestem pracownikiem tejże jednostki (a dokładniej: PKFM "Twierdza Gdańsk"). Zajmuję się historią tego fascynującego miejsca.
Co do ekspozycji poświęconej historii elektroniki / techniki komunikacyjnej - to chyba akurat nie ma lepszego (póki co) punktu, w którym mógłbyś zaproponować wsparcie / podrzucić pomysł takiej instalacji. Pomysłów szukamy, zbieramy, odsiewamy... Przynajmniej jeszcze czas jakiś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum