Poszukuję wszelkich informacji, a szczególnie zdjęć budynku, który obecnie znajduje się na Pawłowskiego 1A, dokładnie obok Willi Henkenhaf ,po prawej stronie jak stoi się twarzą do willi.
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 2:48 pm Parkweg 1a poszukiwania nadal trwają
Szperam i szperam. Staram się znależć datę budowy tego budynku. Przeglądam wasze mapy i w 1920 roku jeszcze go nie było ale działka była już wydzielona. Może ktoś ma mapy/plany stworzone po 1920 np w 1930 i sprawdzi czytaj budynek już stoi. Poza tym macie książki adresowe Gdańska czy możecie udostępnić mi info kto mieszkał przy Parkweg 1a (Pawłowskiego 1a) Byłam nawet w Archiwum Państwowym i nic o nr 1a nie ma. Są za to plany budynku nr 1.
Czy ktoś mógłby mi pomóc ułatwi mi to "walkę" z PINB. Gdzie mogłabym jeszcze poszukać.
Wydaje mi się, że na pierwszym zdjęciu budynek już stoi. Dach się zgadza i położenie także.
Na planie z 1898 już ulica i działki są zaznaczone.
sarelka napisał/a:
w 1920 roku jeszcze go nie było ale działka była już wydzielona.
Co do mapy datowanej na 1920 r. to zdarzają się tam niezaznaczone, a już istniejące budynki. Ja znalazłem niezaznaczony na niej kamienicę, na której jest data "1910".
Ale na mapie z 1933 r. też tego domu nie zaznaczono
Bardzo dziękuję. Jak wynika z ksiegi adresowej że w 1928 budynek już stał na zamieszczonej mapie jak rozumiem z 1930 jeszcze go nie ma. Ta duża działka z budynkiem nr 1 została podzielona na 2 części i w górnej stoi budynek nr 1a. Może na starszych planach bedzie.
Jedno dzięki temu się potwierdziło właścicielem budynku był szef obecnego Unilevera to ci dopiero historia.
I zamieszkiwał w nim Konsul Duński w latach 1937-1939. Coraz więcej informacji aby tak dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum