Wysłany: Nie Lis 06, 2011 11:17 am prośba o pomoc w identyfikacji obrazu gdanska
witam,
nazywam się michal i to moj pierwszy post na tym forum. zatem witam wszystkich!
Znajomy Czech (sic!) a dokładnie jego córka co do której absolutnie nie mam żadnych zamiarów oprócz dobrych poprosił mnie o pomoc w identyfikacji obrazu gdańska który znajdziecie poniżej. zaoferowałem się pomóc ale ponieważ dość mało historię Waszego wspaniałego miasta znam (jestem ze szczecina) aczkolwiek w tym roku odwiedziłem już dwa razy, znalazłem Wasze forum które wydaje się byc najbardziej odpowiednim miejscem na taką zagadkę i oto ona. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
To jest jedna z rycin Matthäusa Deischa, z jego cyklu "50 Prospecte von Danzig" rytowanego w latach 1761-1765. Przedstawia widok z Góry Gradowej, obecnie trochę bez sensu zwanej "Grodzisko".
Tam jest nawet dokładnie napisane, co jest na rysunku. Trzeba jednak umieć to przezytać i wiedzieć czym jest Hagelsberg bo może to jest jakiś zapomniany dzisiaj trunek wysokoprocentowy.
witam,
dzieki wszystkim za pomoc, a szczególnie dla pumeksa . To jest to o co mi chodzilo. wpisywalem wczesniej ten text pod obrazkiem w googlach w wyszukiwarce obrazow ale nie znalazlem albo niezbyt dobrze szukalem ( troche tych obrazow z gdanskiem bylo). w kazdym razie dzieki za odpowiedzi, szybko dzialacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum