Wysłany: Wto Sie 26, 2008 7:26 pm Gdzie i czy w ogóle był - przystanek kolejowy Klukowo
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i jeszcze niewtajemniczony w zakamarki i tajemnice owego forum. Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę. Wielokrotnie razy słyszałem i kilkakrotnie razy kiedys tam "przelotem" czytałem już, że w ówczesnym czasie na linii kolejowej z Osowej do Kokoszek znajdował się ponoć przystanek osobowy Klukowo. Ponoć, ponieważ mając zbiór różnych map polskich i niemieckich jak również różnych rozkładów jazdy kolejowych, też polskich i też niemieckich nie moge go tam znaleźć. Poprostu on tam nigdzie na nich nie widnieje a mimo to słyszy sie o tym i czyta. Byłoby mi miło gdyby ktoś doinformował mnie czy owy przystanek osobowy faktycznie istniał a gdyby jeszcze przy okazji podał źródło wiedzy - byłbym dozgonnie wdzięczny :-)
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 10:31 pm Re: Gdzie i czy w ogóle był - przystanek kolejowy Klukowo
Z tego co pamiętam to przystanek znajdował się tuż obok miejsca (w kierunku północnym), w którym tory przecina ul. Radiowa. Żadnych widocznych śladów po nim nie ma. Kiedyś krótka wzmianka o tym przystanku pojawiła się w ŚK a propos drezyniarzy.
Więcej mogliby powiedzieć nasi kolejowi eksperci, np. renekk lub feyg. Albo Zoppoter .
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Patrząc na mapę Gdańska (Atlas Miasta Gdańska) w okolicy ul. Radiowej w kierunku do Osowej na lekkim łuku w prawo chwilę przed ową ulica faktycznie jest tam jakaś pozostałość po czymś co mogłoby przypominać ówczesny peron owej kolejki ale pewności takiej nie mam. Tylko skoro nawet tam był ten przystanek czemu on nigdzie nie jest uwidoczniony!!!
Czekam jeszcze na jakieś inne posty od Was w tej sprawie.
tutaj masz kilka najprostszych informacji. na zdjęciu po lewej stoi ponoć ex-budynek stacyjny.
Wszystko pięknie, ładnie ale.......na jakim zdjęciu stoi ten budynek? Gdzie to zdjęcie? Spojrzałem na mapę w atlasie miasta i tam nic w pobliżu gdzie miałby niby być owy przystanek osobowy żadnego budynku stacyjnego nie ma.
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 11:19 am Re: Gdzie i czy w ogóle był - przystanek kolejowy Klukowo
BillyBoy napisał/a:
Z tego co pamiętam to przystanek znajdował się tuż obok miejsca (w kierunku północnym), w którym tory przecina ul. Radiowa. Żadnych widocznych śladów po nim nie ma. Kiedyś krótka wzmianka o tym przystanku pojawiła się w ŚK a propos drezyniarzy.
Więcej mogliby powiedzieć nasi kolejowi eksperci, np. renekk lub feyg. Albo Zoppoter .
Fakt - kilka dobrych lat temu była notatka o przejeździe drezyną z Osowej do lotniska. Notatka zilustrowana była zdjęciem na którym widać też zarośnięty peron dawnego przystanku lekko przyprószony śniegiem. Postaram się do jutra znaleźć i wrzucić skan.
na zdjęciu po lewej stoi ponoć ex-budynek stacyjny.
To, prawie na pewno, nie jest miejsce tego przystanku. O ile pamiętam, był tylko niski ziemno - drewniany peronik i tablica z nazwą. Znajomy nawet tam kiedyś wsiadał do pociągu i pamięta, że bilet kupował u konduktora.
Westpreussen, a kliknąłeś w słówko "tutaj"? to kliknij
edit
Krzysztof napisał/a:
seestrasse napisał/a:
To, prawie na pewno, nie jest miejsce tego przystanku. O ile pamiętam, był tylko niski ziemno - drewniany peronik i tablica z nazwą. Znajomy nawet tam kiedyś wsiadał do pociągu i pamięta, że bilet kupował u konduktora.
i tak upadają tzw. "pobożne życzenia" Westpreussen, to nie klikaj
Przystanek Klukowo nie figuruje w spisie przystanków i stacji z 1936 roku ani w WOT z 1959 roku. Wydaje mi się ale tylko wydaje...), że widziałem p. o. Klukowo w rozkładzie jazdy PKP z lat 60-tych lub początku 70-tych. Najprawdopodobniej funkcjonował właśnie w tym okresie, do czasu likwidacji przewozów pasażerskich w 1973 roku. Jakieś bez mała 20 lat temu, gdy "odkrywałem" starą linię Kokoszki - Gdynia, znalazłem ten peronik w postaci niewielkiej ziemnej rampy z lewej strony toru (idąc w stronę lotniska), na tej długiej prostej przed lotniskiem. Drewnianej ścianki nie przypominam sobie.
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 6:45 pm Re: Gdzie i czy w ogóle był - przystanek kolejowy Klukowo
feyg napisał/a:
BillyBoy napisał/a:
Fakt - kilka dobrych lat temu była notatka o przejeździe drezyną z Osowej do lotniska. Notatka zilustrowana była zdjęciem na którym widać też zarośnięty peron dawnego przystanku lekko przyprószony śniegiem. Postaram się do jutra znaleźć i wrzucić skan.
Ja osobiście tez nie wiem gdzie był owy przystanek ale tak jak juz pisałem na samym początku, w Atlasie Miasta Gdańska na 44-tej jego stronie jest pokazany miedzy innymi fragment trasy owej linii kolejowej Kokoszki - Osowa i w kierunku do Osowy na lekkim jej łuku w prawo tuz przed ul. Radiową jest zaznaczone w formie prostokąta charakterystyczne miejsce jak gdyby przypominające pozostałość po peronie. Podobna sytuacja była z wyszukaniem przystanku osobowego Brętowo o którym tutaj też sporo czytałem i o którym informacje od Was bardzo mnie zaciekawiły Dlatego opierając sie na Waszych zdaniach co do brętowskiego przystanku osobowego wysunąłem przypuszczenia co do klukowskiego przystanku osobowego - nie wiem tylko czy oby trafne.
Wygrzebałem zdjęcie sprzed jakichś dziesięciu lat - po lewej prawdopodobnie widać fragment peronu.
Tam po prostu trzeba się przejść i obejrzeć wprawnym okiem...
Wygrzebałem zdjęcie sprzed jakichś dziesięciu lat - po lewej prawdopodobnie widać fragment peronu.
Tam po prostu trzeba się przejść i obejrzeć wprawnym okiem...
Zgadza się. W dali po lewej stronie coś widać. Faktycznie jak gdyby to był owy peron Renekk a wiesz moze w którym to miejscu owa fotka została zrobiona?
Znalazłem: W Dodatku 1 do SRJP na 1974 rok p. o. Klukowo wykazany jest w km 2,900 linii. Wystarczy odnaleźć w terenie odpowiedni słupek hektometrowy.
Zdjęcie zrobiłem na końcu długiej prostej biegnącej od lotniska. Domy po prawej stoją (stały?) przy Słowackiego, słup oświetleniowy w środku zdjęcia stoi przy przejeździe, czyli w km 2,470. Wynika z tego, że owo podwyższenie terenu w lewej dolnej części zdjęcia to właśnie korpus peronu.
Renekk słuchaj powiedz mi jeszcze czy może orientujesz się w którym miejscu została ona zrobiona i czy jest ta fota zrobiona w kierunku do Kokoszek czy Osowej? Wiem ze marudzę, sorki brachu ale to mnie dość interesuje wiec gdybyś był tak miły...........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum