Tak na marginesie, na allegro można za 200.000 kupić duży drewniany zabytkowy dom z 1835 (myśle, że do remontu). Do tego budynek gospodarczy i 5 ha ziemii (dopłata 50.000).
Ale na siedzibę Akademi chyba by się nadawał?
I pora na małą komparystykę.
Nowy Dwór Gdański - widok na Tugę... Po lewej stronie spichlerz z 1878 roku dawniej należący do Stobbe.
Zestawienie niestety nie jest dokładne ponieważ pierwsze zdjęcie wykonywano z praktycznie nieistniejącego Mostu Stobbe (zachował się jedynie fragmencik), a odbudowany most "przesunięto" kilkanaście metrów w stronę spichlerza.
Kopia skanuj0001.jpg
Plik ściągnięto 15083 raz(y) 58,32 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
I Most Stobbe (po prawej stronie zasłonięty drzewem dom rodziny Stobbe - obecnie nieistniejący).
Na zdjęciu archiwalnym jeszcze o konstrukcji drewnianej (później zastąpiono go żelbetowym).
Kopia skanuj0002.jpg
Plik ściągnięto 15081 raz(y) 61,47 KB
I żelbetowy już Most Stobbe (na podporach herby Gdańska i Nowego Dworu). Na zdjęciu wyraźnie widać ciekawostkę czyli tzw. "rozporek". Była to kryta szczelina w poprzek mostu do przemieszczeania kominów i masztów statków przepływających rzeką.
skanuj.jpg
Plik ściągnięto 15075 raz(y) 29,96 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum