Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Znicz na każdym cmentarzu
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Paź 25, 2005 9:59 pm   

Cytat:
gdzie kto będzie??

Cytat:
jaka Ci jeszcze potrzebna rozpiska oprócz listy w Akademii?

a w Akademii jest lista o która pyta Dario? :roll:
w takim razie ja też poproszę o linka

Listy póki co nie ma na forum, proponuję przez aklamację przyjąć, że każdy zajmie się tymi samymi cmentarzami co w ubiegłym roku, ja przynajmniej mam taki zamiar.
Wyślę zbiorowego maila z prośbą o oświadczenie się w przedmiocie i ew. "wakaty" może jakoś obsadzimy na nowo.

gargoyle dfl 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Paź 25, 2005 10:04 pm   

Czy ktos obstawil juz Bretowo?
jezeli nie to ja przyjme to na siebie

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Wto Paź 25, 2005 11:44 pm   

Cytat:
a ja się chcę spytać o jeszcze jeden schron (bo to chyba jest takowy) między 1 LO a siedzibą NSZZ, czy to nie jest też może miejsce gdzie jest mogiła zbiorowa?

Tam nie ma żadnej zbiorowdej mogiły, o ile chodzi Ci o ten schron pod "Solidarnością".
Byłem tam, jak wejście nie było jeszcze zamurowane, a po za tym to chyba jest schron powojenny.

DarioB 

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 12:07 am   

Pietrucha napisał/a:
Cytat:
a ja się chcę spytać o jeszcze jeden schron (bo to chyba jest takowy) między 1 LO a siedzibą NSZZ, czy to nie jest też może miejsce gdzie jest mogiła zbiorowa?

Tam nie ma żadnej zbiorowdej mogiły, o ile chodzi Ci o ten schron pod "Solidarnością".
Byłem tam, jak wejście nie było jeszcze zamurowane, a po za tym to chyba jest schron powojenny.

Dlatego pytałem. Dzięki Pietrucha.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:07 am   

Proszę bardzo: http://www.rzygacz.webd.p...=25,208,0,0,1,0
Możemy się zająć oczywiście tymi cmentarzami co rok temu, ale tymi dopisanymi w tym roku proponuję też :)
Proponuję za Mikołajem, żeby każdy wybrał sobie jedno lub więcej miejsc i oświadczył się poniżej. A my to zbierzemy i będzie lista.

GDAŃSK

Cmentarze:

Nowy Cmentarz Katolicki – między ulicami Zielonogórską a Dokerów
Cmentarz Zbawiciela przy zborze Mennonitów – przy ul. Salwator
Cmentarz św. Barbary przy Bema – duży park między Kartuską a Powstańców Warszawy
Cmentarze św. św. Piotra i Pawła, św. Katarzyny – na terenie placu manewrowego dworca PKS
Cmentarz św. Barłomieja - nad przystankiem ZKM przy dworcu PKS
Cmentarz Bożego Ciała – nad Cmentarzem Nieistniejących Cmentarzy
Cmentarz św. Marii – przy Powiatowym Urzędzie Pracy w górę od ul. 3 Maja
Nowy Cmentarz Katolicki – przy ul. Strzeleckiej, obecnie błotnisty parking przy budynku Sądów
Niemiecki Cmentarz Katolicki – przy ul. Kurkowej, obecnie na terenie Aresztu Śledczego
Cmentarz św. Józefa i św. Brygidy - przy Giełguda nad Cmentarzem Żołnierzy Radzieckich
Cmentarz Gminy Bezwyznaniowej – przy Giełguda - między Cmentarzem Żołnierzy Radzieckich a kwaterą Żołnieży AK na Cmentarzu przy Bramie Oliwskiej
Cmentarz św. Trójcy - po zachodniej (lewej patrząc w kierunku Wrzeszcza) stronie Alei Zwycięstwa na wys. pomnika burmistrza Gralatha
Cmentarz św. Marii - po wschodniej (prawej patrząc w kierunku Wrzeszcza) stronie Alei Zwycięstwa na wys. pomnika burmistrza Gralatha (za czołgiem)
Cmentarz św. św. Bartłomieja, Jana, Piotra i Pawła przy torach SKM od zaplecza czołgu przy Al. Zwycięstwa aż do budynku Opery
Cmentarz św. Józefa, św. Brygidy i św. Marii – park na przeciw Multikina
Cmentarz św. Katarzyny - park naprzeciw Opery
Cmentarz św. Mikołaja – park przylegający do ul. Narutowicza
Cmentarz Krematoryjny przy Traugutta - poniżej Cerkwi św. Mikołaja
Cmentarz Krematoryjny na Górze Szubieniczników – na wzgórzu nad Cerkwią – przy zbiorniku wodnym
Cmentarz Żydowski na Królewskim Wzgórzu – nad akademikami przy ul. Do Studzienki (w pobliskim lesie leżą fragmenty nagrobków)
Cmentarz Ewangelicki w Nowym Porcie – tzw. Ogródek Jordanowski przy zajezdni tramwajowej
Stary Cmentarz Katolicki w Nowym Porcie – na rogu Wolności i Góreckiego – zabudowany przez kompleks „Viking”
Cmentarz Parafialny na Wisłoujściu – naprzeciw wyjazdu z Promu Wisłoujście – tuż przed torami kolejowymi Siarkopolu, u wylotu ul. Jana Charpantiera
Cmentarz Żydowski na Starym Chełmie – po zachodniej stronie ul. Cmentarnej
Cmentarz Zbawiciela na Zaroślaku – po wschodniej stronie ul. Cmentarnej
Stary Cmentarz Katolicki - kwartał pomiędzy ulicami Stoczniowców, Hirszfelda, Wronki i Lubuską
Cmentarz Parafialny w Brzeźnie przy Hallera – naprzeciwko bloków o numerach 239-241
Cmentarz w Ujeścisku przy ul. Cedrowej
Cmentarz Parafialny w Brętowie – przy ul. Słowackiego
Cmentarz Katolicki – na rogu al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki
Stary Cmentarz Ewangelicki – tereny zielone między ul. Związkową i Junacką
Nowy Cmentarz Ewangelicki – obszar pomiędzy ul. Gościnną 8-12 a torowiskiem
cmentarz po zachodniej stronie ul. Starodworskiej w Szydlicach (Siedlcach)

Inne miejsca:
W Narwiku – na terenie obozu koncentracyjnego – między stacją Gdańsk Kolonia a ul. Marynarki Polskiej – w obozie byli więzieni i umierali przedstawiciele różnych narodów
Zbiorowa mogiła ofiar tyfusu – fortyfikacje Góry Gradowej – od strony Powstańców Warszawy
Przy płocie Politechniki vis a vis Wydziału Elektrycznego – miejsce pochówku pacjentów szpitala wojskowego rozstrzelanych w 1945 r.
Nad schronem przed Halą Targową – miejsce śmierci i prawdopodobny masowy grób mieszkańców Gdańska, którzy schronili się tam przed nalotami
Nad schronem pod Wielką Zbrojownią - zbiorowy grób mieszkańców Gdańska, którzy zginęli w trakcie szturmu na Miasto i bezpośrednio po nim - część Targu Węglowego między Zbrojownią a Teatrem
Przy Instytucie Anatomii Akademii Medycznej – w którym według wszelkiego prawdopodobieństwa używano ciał ludzkich do eksperymentów

SOPOT:
Cmentarz Żydowski przy ul. Malczewskiego.

GDYNIA:
Cmentarz oraz fundamenty kościoła św. Józefa – pomiędzy jezdniami w Kolibkach.
Cmentarz na Karwinach przy ul. Wielkopolskiej, m.in. groby dzieci, które zginęły podczas rozbrajania niewybuchów.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:15 am   

jak już wspominałam, bierę :wink: Cedrową, Zakoniczyn i Starodworską :D

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:18 am   

gargoyle dfl napisał/a:
Czy ktos obstawil juz Bretowo?
jezeli nie to ja przyjme to na siebie

Ja. Podobnie jak i groby w Dolinie Samborowo. No i jeśli trafię to temu cyckowi co zginął na starej skoczni narciarskiej w Dolinie Radości i ma tam płytę też zniczocha postawię :yyy:
Ostatnio zmieniony przez Ponury Sro Paź 26, 2005 1:25 am, w całości zmieniany 2 razy  

jahrek 

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:20 am   

Ja zgłaszam się do Głównego Miasta, przy U7 i Zbrojowni

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:24 am   

Chciałabym włączyć się do akcji, ale nie będzie mnie w tym czasie w 3m.

Poszukam jakichś zapomnianych cmentarzy na Kaszubach.

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:25 am   

Cytat:
Cmentarze św. św. Piotra i Pawła, św. Katarzyny – na terenie placu manewrowego dworca PKS

Cytat:
Cmentarz św. Barłomieja - nad przystankiem ZKM przy dworcu PKS

Cytat:
Cmentarz św. Marii – przy Powiatowym Urzędzie Pracy w górę od ul. 3 Maja

Cytat:
Cmentarz Bożego Ciała – nad Cmentarzem Nieistniejących Cmentarzy

Mogę zaplić znicz na jednym z tych cmentzarzy, a jak nie będzie chętnych to na wszystkich czterech.

Jakieś spotkanie, podobnie ja w zeszłym roku będzie?

parker 

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:51 am   

tak jak mówilam - ja oba ewangelickie na Oruni

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 2:06 am   

Cytat:
Cmentarz Parafialny w Brzeźnie przy Hallera – naprzeciwko bloków o numerach 239-241

Tak jak w zeszłym roku odwiedzę ten cmentarz. I pewnie tak jak w roku ubiegłym nie będę tam pierwszy.

Poza tym odwiedzając cmentarz Oliwski niejako przy okazji zapaliłbym świeczkę na nieistniejącym cmentarzu przy kościele św. Jakuba.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 9:12 am   

Czy ponownie będzie o tej akcji jakiś tekst w prasie? Bo niby to fajna rzygaczowa akcja, ale dobrze byłoby, by lista pokazała się w jakieś poczytnej gazecie i zaczęła "kręcić się sama". Tak sobie myślę. :hmmm:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 10:32 am   

Czy na pewno będzie w gazecie, tego nie wiem, ale prasa będzie poinformowana.

DarioB 

Wysłany: Sro Paź 26, 2005 11:26 am   

Corzano napisał/a:
Czy ponownie będzie o tej akcji jakiś tekst w prasie? Bo niby to fajna rzygaczowa akcja, ale dobrze byłoby, by lista pokazała się w jakieś poczytnej gazecie i zaczęła "kręcić się sama". Tak sobie myślę. :hmmm:

Tekst w prasie już był. W DB był dodatek poświęcony Dniu Wszystkich Świętych i był w nim artykuł "Spacer po gdańskich cmentarzach" czy jakoś tak, mam zeskanowany to wieczorkiem wrzucę na sieć.

Na spotkanie w ubiegłym roku się nie załapałem i żałuję. Może w tym roku to same miejsce? 18-19-20??

Ja oferuję ze swojej strony zaliczenie kilku miejsc z poniższej listy:

U7, Zbrojownia, Góra Szubieniczników, Na przeciw Opery i Multikina, Cmentarz Krematoryjny przy Traugutta, Cmentarz Żydowski w Sopocie.

Tegoroczne obchody ja już rozpocznę niestety w niedzielę pogrzebem kolegi (kibica).

Odpowiedz do tematu