Wśród wielu rzeczy, które moglibyśmy jest wycieczka na teren koszar. Skoro pojawia się nowy właściciel i "ostro zabiera się do pracy", trzeba to zrobić jak najszybciej. Macie jakieś "wejścia"?
Może by tak warto oficjalnie do Hossy jako nowego właściciela uderzyć???
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Popytam. Warto by teraz, bo po przejęciu terenu przez nowego włałsciciela nie wiadomo jak będzie.
np. na teren Dworu V w Oliwie nie można wogóle wejść a próba zrobienia zdjęcia kończy się wszczęciem pościgu przez ochroniarza.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Zdecydowanie popołudnie. Żeby było jeszcze jasno, to najlepiej wczesne (np. 13:00) - a że wielu ludzi wówczas pracuje, to najlepiej jesli byłby to weekend.
U mnie sobota odpada, za to niedziela chętnie byle wcześnie, powiedzmy 10 -11 bo na 14 idę do pracy. Poza tym mam czas w tygodniu, najlepiej w poniedziałek, mam cały wolny, w środę po 13 albo w pozostałe dni tygodnia powiedzmy o 8 -9, żeby na 11 zdążyć do pracy.
Przez 18 miesięcy spełniałem w tych koszarach zaszczytny obowiązek wobec ojczyzny,i przyszło mi w ramach wykonywania rozkazów rozbieranie starych chlewni i magazynów na terenie jednostki.O jakżesz mi serce krwawiło!A ostatnio pstryknąłem parę zdjęć.
Jeśli tylko będzie znany konkretny termin to zrobię wszystko aby być.Najbardziej pasowałby weekend bo w tygodniu pracuję od rana, ale może da się coś zrobić.Chętnie też odwiedzę stare śmieci.
Miodzio!
tylko coś mi się układ wylotów Słowackiego / Kościuszki nie zgadza, czyżby obecnie było to aż tak przesuniete? Oznaczaołby to również, że cmentarz jest jakieś 200-300 metrów dalej niż myśleliśmy. No i nie ma budynku w okolicach wjazdu na nasyp wiaduktu, może jeszcze go nie ma
Mikuś, wtedy jeszcze nie było wiaduktu tylko zwykły przejazd kolejowy. Później, po wybudowaniu wiaduktu oś ulicy obrócono. Widać to na tej mapce z 1914 r., przyszły wiadukt jest zaznaczony przerywaną linią. I wygląda jakby wyburzyli Hotel Hohenzollern (mapa z 1899 r.).
i przy okazji - wiecie może co to za budynek jest między Lidlem a Kościuszki (w zasadzie między tą ulicą, która zdjeżdza pod wiadukt)?
Ma nietypową, dosyć wysoką bramę wjazdową.
Później, po wybudowaniu wiaduktu oś ulicy obrócono
spojrzałem na inne mapy - zmieniono tylko fragment, skrzyżowanie z Hauptstrasse pozostało po staremu. Podejrzewam, że obecny kształt to skrzyżowanie uzyskało dopiero po wojnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum