No, nie wszystkie były aż tak szpetne Chociaż te budynki właśnie na Ostseestr. czy na Ringstr. (gdzieś mi się obiło o uszy, że ten cały ceglany ciąg budynków na Kościuszki to było jedno założenie, jeden projekt w stylu "Neue Realität" jakiegoś architekta z Berlina, co był wtedy na topie - i przez moment był taki plan, że przyszłe osiedla w tej części Gdańska mają być właśnie na taką ceglano-nudną modę ) faktycznie do najpiękniejszych nie należą...hmm...
I kilka kolejnych zdjęć z albumu. Ten Brentau mnie zastanawia, w którym to mogło być miejscu, jadąc od strony Wrzeszcza, po prawej stronie przed samym wiaduktem?
Tak sobie patrzę na dokumentację budowy na Prusa - nie ma się z czego śmiać. Ja mam w zbiorach identyczne fotki z budowy mojego osiedla (Fikakowo i Lipowa w Wielkim Kacku). A rzecz się działa siedem lat temu. Po prostu kalka.
Piotr
Budynki miały różne przeznaczenie, niektóre wille były budowane pewnie na prywatne zamówienie, część z domów we Wrzeszczu i na Siedlcach to były domy czynszowe dla robotników, a niektóre, z fundacji Abbega to były domy socjalne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum