Mnie w pierwszym zdjęciu podesłanym przez Justine ciekawi coś jeszcze. O ile mnie wzrok nie myli, to na pierwszym planie widać ul. Struga, przedłużenie ul. Szarej. Pamiętam,że jesienią 1976 roku wybuch gazu doszczętnie zniszczył jedną z kamienic przy tej ulicy. Może to ten dom widoczny po prawej? Wtedy zginęło kilka albo kilkanaście osób. Podobno chłopak wracajacy z dyskoteki doznał szoku, kiedy zobaczył, że jego dom nie istnieje, a bliscy nie żyją. A jeżeli to nie ten dom, to może ktoś wie, gdzie stał i zna inne szczegóły tego tragicznego zdarzenia.
Ano właśnie. Widziałem ten budynek np. w "Był sobie Gdańsk" i byłem ciekawy co się z nim stało. Myślałem, że wojna i te sprawy. A może przeszkadzał tramwajom i rozebrano go przy przebudowie pętli? Od kiedy są dwa tory do Emaus?
Wysłany: Nie Mar 26, 2006 9:47 am Lokalizacja budynku, w którym wybuchł gaz 1 II 1976 r.
Wikipedia ( http://pl.wikipedia.org/w...C5%84sku_(1976) ) podaje, że wyleciał w powietrze budynek nr 12. Ośrodek regionalny TVP w Gdańsku nakręcił (chyba w pierwszej połowie 80. lat ?) dokument o tej katastrofie, w którym wykorzystano fragmenty oryginalnych taśm milicyjnych z wizji lokalnej na miejscu zdarzenia. Wypowiadają się w nim osoby, które uczestniczyły bezpośrednio w akcji ratowniczej oraz czynnościach dochodzeniowych z ramienia PSP, milicji i prokuratury. Na podstawie ujęć z filmu, oraz analizy obecnej numeracji budynków przy Struga, można by z największym prawdopodobieństwem umiejscowić obrys feralnego domu na terenie dzisiejszej ścieżki dojazdowej (wysypanej zużlem) do posesji Struga 10, 10 A (znajdujących się w głębi - u podnóża górki morenowej), oraz wschodniej części - ściany pawilonu nr 16, w którym mieszczą się sklepy: meblowy i z oponami. Z całą pewnością dwukondygnacyjny budynek mieszkalny przy Struga (ledwie widoczny w dolnym prawym narożniku fotografii), nie przedstawia nieszczęsnego domu, ani nawet jego bezpośredniego lewego - patrząc w kierunku Kartuz "sąsiada". Jest to najprawdopodobniej budynek, który nosił nr 16. Czyli pomiędzy nimi znajdowała się jeszcze czternastka.
a jeszcze jedno, podobno w miejscu gdzie stoją dwa bloki przy Zrębach do schodow przy Starodworskiej istniał jakiś cmentarz do końca wojny, ma ktoś jakieś info o tym?
na miejscu gdzie teraz stoja bloki przy ul. Kolonia Zręby stał dom jednorodzinny, co zresztą widać na jednym ze zdjęć umieszczonych przezmnie w tym wątku... a cmentarz był tylko troche bardziej w stronę centrum Gdańska, na lewo od ul. Starodworskiej, do dziś zachował się charakterystyczny układ kasztanowców, które stoją w dwóch rzędach, a pomiędzy którymi kiedyś stały nagrobki, jak się dobrze poszuka to można w krzakach porastających lewą część tego parku, bo tym teraz chyba jest, trochę powyżej "małpiego gaju" postawionego dla dzieci szczątki nagrobków...
A teraz kilka kolejnych zdjęć Nowolipia tym razem już z okresu rozbiórki domów...
Nowolipie 17.jpg W oddali kościół św. Franciszka z Asyżu, wylot ul. Nowolipie na ul. Kartuską, rozbierany to dom nr 3 po lewej od niego dom nr 5 na pierwszym planie domy nr 8 i 6.
Plik ściągnięto 18302 raz(y) 53,66 KB
Nowolipie 16.jpg Rok 1978 Wjazd od ul. Kartuskiej, po lewej ściana zabudowań dawnego młyna po prawej rozbiórka domu przy ul. Nowolipie 3 w głebi dom przy ul. Nowolipie 8.
Plik ściągnięto 18302 raz(y) 42,01 KB
Nowolipie 15.jpg Rok 1978 Rozbierany dom przy ul. Nowolipie 14, u góry bloki przy ul. Kurpińskiego.
Plik ściągnięto 18302 raz(y) 46,33 KB
Nowolipie 14.jpg Rok 1978 Rozbierany dom przy ul. Nowolipie 14, widok od strony ul. Kartuskiej.
Plik ściągnięto 18302 raz(y) 34,95 KB
Nowolipie 13.jpg Ul. Kartuska widok od strony ul. Łostowickiej na Nowolipie i nowo powstające bloki na ul. Kurpińskiego.
Plik ściągnięto 18302 raz(y) 47,13 KB
Nowolipie 12.jpg Rok 1978 wjazd na ul. Nowolipie od ul. Kartuskiej po lewej domy numer 3 i 5 (bliższy) po prawej część młynu.
Muszę przyznać, że słabo się orientuję w topografii tych miejsc, czego dowodzą moje pomyłki w identyfikacji poszczególnych budynków. Bierze się to stąd, że mieszkam bliżej centrum Gdańska i w związku z tym w tamtych czasach w rejon ulicy Nowolipie niezbyt często się zapuszczałem. Działo się to z okazji Święta Zmarłych oraz tranzytem - przy wyjazdach na Kaszuby. Pomóżcie więc rozwikłać jeszcze jedną sprawę: na zdjeciu widać szkołę nr 30. Tej szkoły jakoś nie pamiętam, natomiast wydaje mi się, że była jeszcze jedna mała szkoła, która znajdowała się przy ul. Kartuskiej, ale wyżej, może gdzieś w okolicy obecnych pawilonów handlowych (tych z "Czerwoną oberżą"?). Bo kolejną małą szkołę, która znajdowała się w Zaborni przy tym ostrym zakręcie pamiętam już doskonale, bo w roku 1976 jako uczeń VIII LO w ramach ZPT brałem udział w tzw. pracach porządkowych - wynosiliśmy i ładowaliśmy na ciężarówkę wyposażenie: ławki, pomoce naukowe, książki. Zastanawiło mnie wtedy, że to wszystko było wywożone jako śmieci. Łącznie z dziełami Lenina w sztywnych oprawach! Doprawdy, było to dla mnie silne przeżycie. Metafizyka. Taki namacalny dowód, że coś się bezpowrotnie kończy. No więc jeśli pamiętacie, to proszę o info, czy była ta szkoła, którą pamiętam mętnie.
Dzieki tym zdjeciom mogłem ujrzeć jak mieszkała moja rodzina, dziadkowie, zanim zburzono te budynki. Nigdy nie mogłem sobie wyobrazić jak to mogło wygladać kiedys a teraz juz wiem. Widze u bartosza link na strone berlinki, fajne, akurat mieszkam w poblizu tej drogi, niedaleko nowo powstalego wezla wschod.
Mnie w pierwszym zdjęciu podesłanym przez Justine ciekawi coś jeszcze. O ile mnie wzrok nie myli, to na pierwszym planie widać ul. Struga, przedłużenie ul. Szarej. Pamiętam,że jesienią 1976 roku wybuch gazu doszczętnie zniszczył jedną z kamienic przy tej ulicy. Może to ten dom widoczny po prawej? Wtedy zginęło kilka albo kilkanaście osób. Podobno chłopak wracajacy z dyskoteki doznał szoku, kiedy zobaczył, że jego dom nie istnieje, a bliscy nie żyją. A jeżeli to nie ten dom, to może ktoś wie, gdzie stał i zna inne szczegóły tego tragicznego zdarzenia.
Nie to nie ten budynek ,ten budynek byl jeszcze bardziej w prawo blizej Szkoly( zginal tam moj dobry kolega) O przepaszam na zdjeciu w lewo
Wysłany: Czw Mar 30, 2006 8:35 pm Małe sprostowanie nieścisłości z mojego postu z 26 marca
"Na podstawie ujęć z filmu, oraz analizy obecnej numeracji budynków przy Struga, można by z największym prawdopodobieństwem umiejscowić obrys feralnego domu na terenie dzisiejszej ścieżki dojazdowej (wysypanej zużlem) do posesji Struga 8, 10 A (znajdujących się w głębi - u podnóża górki morenowej), oraz wschodniej części - ściany pawilonu nr 16, w którym mieszczą się sklepy: meblowy i z oponami". - prawidłowa numeracja oznaczona czerwoną czcionką,
Jeśli ktoś pamięta rodzinę Mikulskich z Nowolipia szczególnie najdłużej tu mieszkających wujka Zbyszka i jego żonę Joannę niech da znać.
Dowiedziałem się od znajomej mojej mamy, która to udostępniła zdjęcia Nowolipia, iż Rodzina Mikulskich to byłi jej sąsiedzi z naprzeciwka i mieszkali oni w domu przy ul. Nowolipie 4. Zdjęcia tego domu sa wśród zdjęć które zamieściłem w tym temacie. Pozdrawiam
Edytowałem numer ulicy bo się wkradła mała nieścisłość, nie z mojej winy.
Grab...dzięki, nie pamietałem nr domu, raz mi kiedyś ciocia powiedziała i mi umknęło. Po wyburzeniu tych domów dostali mieszkanie "na górze" Paderewskiego skąd jest świetny widok na zatokę. Odwiedzając ich z Elbląga zawsze zachodziłem na skrzyżowanie z Nowolipiem ale to puste miejsce nie oddawało mi tego klimatu, jak to mogło wcześniej wyglądać. Pamiętam za to jak na Suchaninie budowano pawilony sklepowe hehehe....to było coś w połowie lat 80`. Radocha była że na osiedlu będą pod ręką mieli wszystko i nie trzeba będzie "do miasta" smarować po większość rzeczy. Na forum moje osiedle.pl/suchanino jest link do zdjęć z okresu budowy Suchanina, fotki małego formaru ale jak ktoś chce powspominać...
http://gdansk-suchanino.m...878618165ac0910 o ile zauwazyłem to post Bartosza B. chyba tego naszego Bartosza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum