Znalazłem jedno ze zdjęć ukazujących moją skromną osobę z czasów dzieciństwa ale najważniejsza jest górna część zdjęcia ukazująca zarys zabudowań i przebieg obecnej ulicy Rakoczego.To miejsce można zlokalizować, zaraz za stacją benzynową biegnie w lewo ścieżka do lasu(patrząc od strony Potokowej) to po niej ciągnę sanki.Patrząc na zdjęcie w jego prawym górnym rogu ,gdyby przesunąć aparat o kilka stopni został by uchwycony most.
Poszukam jeszcze innych zdjęć,jak znajdę to oczywiście zamieszczę.
Pozdrawiam.
Kolejne zdjęcie przedstawia panoramę Brętowa ,zdjęcie zrobiono z góry nad myjnią.Widać szpaler drzew na ulicy Potokowej.W nieistniejącym domu który stał w miejscu skrzyżowania Potokowej z Rakoczego mieszkała rodzina Madejów.Przy Dolnych Młynach 4 widać rosnące tam kiedyś lipy i jedną ogromną sosnę.W miejscu stodoły i obory należącej po wojnie do rodziny Kunyszów znajduje się obecnie myjnia.
Co do mostu to niestety był on inny od pozostałych zachowanych do dzisiaj.Najbardziej przypominał ten z ul.Ogrodowej,miał jedynie po obu stronach łuków ,patrząc od czoła wylewki betonowe przypominające ogromne stopnie.Popytam w rodzinie może u kogoś zachowało się jakieś jego zdjęcie.
Któryś z kolegów pytał co to za schody w okolicy wysokości sosny.
Co do ich przeznaczenia to nie mam pewności,wiem jedynie,że wchodząc po nich na szczyt wzniesienia wchodziło sie na cmetarz.Nie ten obecny ale zaraz za schodami na tym płaskim kawałku miedzy pagórkami znajdowały sie nagrobki.Było je widać jeszcze w koncówce lat osiemdziesiątych.Sam znalazłem tam juz po splantowaniu terenu srebrny świecznik ale gdzieś mi sie zapodział.Sa jeszcze drugie takie schody zaraz za wysadzonym mostem idąc w strone dawnego poligonu ale dokąd te miały prowadzić to nie mam pojącia.
Wracając do tematu gołębnika to prosze bardzo oto fotka.
Pozdrawiam.
Jeszcze wracając do mostu to stał on na wysokości obecnego przystanku.
Idąc od strony jak my to mówiliśmy bloku po lewej stronie mając ul.Rakoczego droga rozwidla się na dawny wjazd na nasyp(po lewej) idąc w prawo kierujemy się w stronę poligonu a na wprost prowadziła droga pod most. Przed samym mostem rozwidlała sie w prawo i prowadziła do istniejących do dzisiaj zabudowań na szczycie górki.O ilę się nie mylę to mieszkają tam pańswo Rzepa.
Przed samym mostem po lewej stronie patrząc w kierunku Moreny również znajdowały się zabudowania.Po jednej i drugiej stronie piaskowej drogi prowadzącej w strone dawnego dworca.
Jak burzyli te budynki to znależlismy w nich trochę wojennych "skarbów" ale to inna historia.
Dla uzupelnienia: plan wiaduktu w ciągu ul. Rakoczego i przyległego przystanku Brętowo (w dwóch kawałkach). Co do konstrukcji wiaduktu - na linii było kilka podobnych, m. in. właśnie w ciągu ul. Ogrodowej.
Cuda
Ja mam pytanie do zdjęcia dariusza08 "brętowo 4" (więcej takich zdjęć! ) - te domy w oddali to jak rozpoznaję Dolne Migowo 17-22, ale mam problem z tymi w lewym dolnym rogu - wyburzone?*
EDIT
*no tak, przecież napisałeś, że wyburzone :] ale trochę mnie zaciekawiło z jakich lat one są, bo na mapie z 1940 ich nie ma, ewentualnie jeden
Ostatnio zmieniony przez grzechuu Sro Sty 10, 2007 3:23 am, w całości zmieniany 1 raz
I jeszcze jedno pytanie o fotkę "Brętowo 4". Nie widzę tam tego zabudowania państwa Rzepów.Domyślam się że ich dom stoi blisko tego gołębnika ale go nie widać,bo skarpa zasłania.Jest jakby trochę w dole.Dobrze rozumuję?
A fotki super!
Piecowo czy Piecewo (bo słabo widzę). kolejna "nowa", nieznana nazwa
...spod kurtki, kiedy już wyjdę z archiwum ;-) (żart, oczywiście...)
Piecewo. Jest taka ciekawa książeczka z 1949 roku: Stefan Hrabec "Nazwy dzielnic i okolic Gdańska". Pan Hrabec był językoznawcą, członkiem komisji ustalającej po wojnie polskie nazwy na terenie Gdańska. Tamże można znaleźć różne proponowane warianty polskich nazw, z krótkim uzasadnieniem wyboru nazwy obowiązującej. Tytuł ten pewnie pojawił się w wątku nazewniczym, ale piszę o nim dla przypomnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum