Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przystanek Brętowo. Gdzie w końcu był?!
Autor Wiadomość
dariusz08 

Wysłany: Nie Sty 07, 2007 4:08 pm   

Znalazłem jedno ze zdjęć ukazujących moją skromną osobę z czasów dzieciństwa ale najważniejsza jest górna część zdjęcia ukazująca zarys zabudowań i przebieg obecnej ulicy Rakoczego.To miejsce można zlokalizować, zaraz za stacją benzynową biegnie w lewo ścieżka do lasu(patrząc od strony Potokowej) to po niej ciągnę sanki.Patrząc na zdjęcie w jego prawym górnym rogu ,gdyby przesunąć aparat o kilka stopni został by uchwycony most.
Poszukam jeszcze innych zdjęć,jak znajdę to oczywiście zamieszczę.
Pozdrawiam. :co_jest:

brętowo 1.jpg
Plik ściągnięto 11987 raz(y) 55,92 KB

dariusz08 

Wysłany: Nie Sty 07, 2007 9:04 pm   

Kolejne zdjęcie przedstawia panoramę Brętowa ,zdjęcie zrobiono z góry nad myjnią.Widać szpaler drzew na ulicy Potokowej.W nieistniejącym domu który stał w miejscu skrzyżowania Potokowej z Rakoczego mieszkała rodzina Madejów.Przy Dolnych Młynach 4 widać rosnące tam kiedyś lipy i jedną ogromną sosnę.W miejscu stodoły i obory należącej po wojnie do rodziny Kunyszów znajduje się obecnie myjnia.

brętowo 3.JPG
Plik ściągnięto 11957 raz(y) 66,97 KB

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Nie Sty 07, 2007 9:17 pm   

:== czekam(y) na więcej :co_jest:

Bartosz B. 

Wysłany: Pon Sty 08, 2007 3:26 pm   

dariusz08 napisał/a:
Niestety most się nie załapał a szkoda.

A przypominał on jakiś inny wiadukt na tej linii? W którym miejscu mniej więcej on stał (na wschodniej jezdni, na zachodniej, pośrodku)?

Może sąsiedzi by mieli jakąś taką fotkę z tym wiaduktem? Ale nawet to ujęcie z gołębnikiem BARDZO poprosimy.

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Sty 08, 2007 4:27 pm   

Super! :==

Ja też bym bardzo prosił, w miarę możliwości, o przybliżenie wyglądu wiaduktu :)

(oczywiście również niecierpliwie czekam na zdjęcia wszelkich zabudowań z tych okolic, szczególnie dzisiaj nie istniejących)

dariusz08 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:15 pm   

Co do mostu to niestety był on inny od pozostałych zachowanych do dzisiaj.Najbardziej przypominał ten z ul.Ogrodowej,miał jedynie po obu stronach łuków ,patrząc od czoła wylewki betonowe przypominające ogromne stopnie.Popytam w rodzinie może u kogoś zachowało się jakieś jego zdjęcie.
Któryś z kolegów pytał co to za schody w okolicy wysokości sosny.
Co do ich przeznaczenia to nie mam pewności,wiem jedynie,że wchodząc po nich na szczyt wzniesienia wchodziło sie na cmetarz.Nie ten obecny ale zaraz za schodami na tym płaskim kawałku miedzy pagórkami znajdowały sie nagrobki.Było je widać jeszcze w koncówce lat osiemdziesiątych.Sam znalazłem tam juz po splantowaniu terenu srebrny świecznik ale gdzieś mi sie zapodział.Sa jeszcze drugie takie schody zaraz za wysadzonym mostem idąc w strone dawnego poligonu ale dokąd te miały prowadzić to nie mam pojącia.
Wracając do tematu gołębnika to prosze bardzo oto fotka.
Pozdrawiam. :wink:

brętowo 4.JPG
Plik ściągnięto 11820 raz(y) 64,09 KB

dariusz08 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:44 pm   

Jeszcze wracając do mostu to stał on na wysokości obecnego przystanku.
Idąc od strony jak my to mówiliśmy bloku po lewej stronie mając ul.Rakoczego droga rozwidla się na dawny wjazd na nasyp(po lewej) idąc w prawo kierujemy się w stronę poligonu a na wprost prowadziła droga pod most. Przed samym mostem rozwidlała sie w prawo i prowadziła do istniejących do dzisiaj zabudowań na szczycie górki.O ilę się nie mylę to mieszkają tam pańswo Rzepa.
Przed samym mostem po lewej stronie patrząc w kierunku Moreny również znajdowały się zabudowania.Po jednej i drugiej stronie piaskowej drogi prowadzącej w strone dawnego dworca.
Jak burzyli te budynki to znależlismy w nich trochę wojennych "skarbów" ale to inna historia.

dariusz08 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 10:12 pm   

Z pewnością wszyscy znają te zdjecia ale pozwolę sobie je tu umieścic jako częściowe uzupełnienie wątku.
Pozdrawiam.

kolej2.jpg
I jeszcze wiadukt na Słowackiego,
Plik ściągnięto 11775 raz(y) 6,2 KB

kolej1.jpg
Plik ściągnięto 11785 raz(y) 6,56 KB

renekk 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 1:32 am   

Dla uzupelnienia: plan wiaduktu w ciągu ul. Rakoczego i przyległego przystanku Brętowo (w dwóch kawałkach). Co do konstrukcji wiaduktu - na linii było kilka podobnych, m. in. właśnie w ciągu ul. Ogrodowej.

Imag0001.jpg
Plik ściągnięto 11754 raz(y) 47,79 KB

Imag0002.jpg
Plik ściągnięto 11754 raz(y) 33,71 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 1:37 am   

renekk, skąd Ty takie cuda wyciągasz?! :szczena: :huuurra:

Piecowo czy Piecewo (bo słabo widzę). kolejna "nowa", nieznana nazwa :D

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 2:16 am   

Cuda :hurra:
Ja mam pytanie do zdjęcia dariusza08 "brętowo 4" (więcej takich zdjęć! :) ) - te domy w oddali to jak rozpoznaję Dolne Migowo 17-22, ale mam problem z tymi w lewym dolnym rogu - wyburzone?*

EDIT :)
*no tak, przecież napisałeś, że wyburzone :] ale trochę mnie zaciekawiło z jakich lat one są, bo na mapie z 1940 ich nie ma, ewentualnie jeden :hmmm:
Ostatnio zmieniony przez grzechuu Sro Sty 10, 2007 3:23 am, w całości zmieniany 1 raz  

Krzysztof 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 2:37 am   

W mojej pamięci ten most pozostał jako najbardziej podobny do tego:

img_7049.jpg
Plik ściągnięto 12753 raz(y) 76,64 KB

Tadeusz Marek 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 3:14 am   

I jeszcze jedno pytanie o fotkę "Brętowo 4". Nie widzę tam tego zabudowania państwa Rzepów.Domyślam się że ich dom stoi blisko tego gołębnika ale go nie widać,bo skarpa zasłania.Jest jakby trochę w dole.Dobrze rozumuję? :hmmm:
A fotki super!

renekk 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 9:48 am   

seestrasse napisał/a:
renekk, skąd Ty takie cuda wyciągasz?! :szczena: :huuurra:

Piecowo czy Piecewo (bo słabo widzę). kolejna "nowa", nieznana nazwa :D

...spod kurtki, kiedy już wyjdę z archiwum ;-) (żart, oczywiście...)

Piecewo. Jest taka ciekawa książeczka z 1949 roku: Stefan Hrabec "Nazwy dzielnic i okolic Gdańska". Pan Hrabec był językoznawcą, członkiem komisji ustalającej po wojnie polskie nazwy na terenie Gdańska. Tamże można znaleźć różne proponowane warianty polskich nazw, z krótkim uzasadnieniem wyboru nazwy obowiązującej. Tytuł ten pewnie pojawił się w wątku nazewniczym, ale piszę o nim dla przypomnienia.

Bartosz B. 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 9:51 am   

renekk napisał/a:
Dla uzupelnienia: plan wiaduktu w ciągu ul. Rakoczego i przyległego przystanku Brętowo

Dla mnie to wygląda jak plan okolic tej kładki:
http://byekuf.republika.pl/kolej/kladka.jpg

Odpowiedz do tematu