Zniszczony przez powódź wiatrak odwadniający w Mojkowie - 25.03.1888
mojkowo.JPG
Plik ściągnięto 18095 raz(y) 18,71 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
czy posiada ktoś jakieś informacje na temat wiatraków z Marzęcina bądż okolic? z tego co widać na forum mało wiadomo na temat tego rejonu :( skąd ta niewiedza się bierze?? :((
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 6:10 pm trochę historii o wiatraku .
w topografii Prus Zachodnich wspomina J.F.Goldbeck wiatrak z 1789 r. w Zuławkach ( Fürstenwerder ) .
w roku 1913 ten wiatrak wraz zposiadłością o wielkości 6 ha. kupił niejaki Franz Fentroß .
w latach I wś .okresie jego pobytu na froncie zastępował go mistrz młynarski Prange .
syn Franza Erich uczył się zawodu młynarskiego u Otto Schlenger w Nowym Dworze (Tiegenhof ).tytuł mistrza zdobył w Gdańsku w 1937 roku .
po otrzymaniu dyplomu ojciec Franz zajął sie gospodarstwem a syn Erich pracował w młynie . w roku 1940 Erich wraz z rodzina przejął młyn elektryczny w Zblewie ( Hoch Stüblau ) , ktory podobno do dzisiaj funkcjonuje . no i niestety od tegoż roku musiał ponownie Franz zająć się młynarstwem a corka Klara zajęła się gospodarstwem.
syn Erich został w listopadzie 1942 powołany do wojska , zginął pod Walcho w 1942 roku .
15 Marca 1945 wojska niemieckie wysadziły tamy zalwając tym samym Zuławę Elbląską .
ostatnia linia obrony była na elbląskim wale wiślanym .
młyn ten był oczywiście obiektem zwracającym uwagę wroga już z daleka i dlatego też został przez saperow niemieckich mimo protestow rodziny Fentroß , wysadzony .
wszystko to oglądał Franz ze łzami w oczach stojąc bezradny obok zniszczonego wiatraka .
siłą zmusiła go rodzina do ucieczki przez Mikoszewo , Hel do Trawemünde .
Młynarz Franz Fentroß zmarł w Lübeku w 1959 roku .
i to na tyle , krotkiej historii młyna , ktorego nigdy nie widzieliśmy , młyna , ktory stał prawie 160 lat .
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
fotki XVIII-wiecznego wiatraka z Białej Góry (Weissenberg), który jeszcze nie tak całkiem dawno stał cały - dziś nie ma po nim śladu...
i jako uzupełnienie do tematu wiatraków żuławskich:
wiatraki i młyny
co myślicie o tym wiatraku http://www.luxlux.pl/arty...aku_na_mazurach Przeszukałam internet w poszukiwaniu info o nim i wiem tylko że to holenderski, jego stan był bardzo zły. Może ktoś ma fotki? Jakiś pomysł na uratowanie to jest ale jakoś nie podoba mi sie osobiście ;) z drugiej strony jak widze jak w Palczewie "dbają" i remontują to zawsze to dłużej postoi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum