Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
zagadka ornitologiczna Tobiasza
Autor Wiadomość
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6586
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 3:02 pm   

:aaale:
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:22 pm   

Ta bardzo orzeźwiająca, o niezwykle ciekawym kolorze nalewka powinna być przygotowywana z mocno przemarzniętych owoców. Gąsiorek do 0.75 wysokości napełnić przemarzniętymi żurawinami, zalać 90% spirytusem, szczelnie zakorkować i zostawić w cieple przez 2 tygodnie, po czym macerat zlać, owoce przecisnąć przez gazę. Sok z owoców połączyć z nalewką, przefiltrować. Na każdy litr nalewki zagotować syrop z 3 szkl. cukru i 2.5 szkl. wody, odszumować. Do gotującego się syropu dodać po 1 kropli olejku migdałowego na każde pół litra gotowej nalewki, zdjąć z ognia, do gorącego syropu wlewać ostrożnie nalewkę, dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek, szczelnie zakorkować, wynieść w chłodne i suche miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.

czy z kociewia to nie wiem
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:23 pm   

wersja dla abstynentów

Składniki:
50 dkg marchwi,
cukier do smaku,
25 dkg żurawin,
skórka cytrynowa,
1 1/2 l wody.


Sposób przyrządzenia:
Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:25 pm   

dla smakoszy
http://www.forum.dawnygda.../wow%5B1%5D.gif
http://www.forum.dawnygda.../wow%5B1%5D.gif

200 g ugotowanych ślimaków,
300 g żurawin (mogą być mrożone),
125 ml czerwonego wytrawnego wina,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Żurawiny przesmażyć, dodać do nich posiekany, utarty z solą czosnek i wino. Gotować razem przez 10 min., dodać ślimaki, podgrzać. Podawać na gorąco w małych kokilkach, posypane koperkiem.
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:28 pm   

No brawo :==

Mamy już forum kulinarne :II

Dlaczego tylko mnie to dziwi i zaskakuje...
Zaraz pojawią się zdjęcia owych potraw itp.
Czy o to chodzi? :hmmm:
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:29 pm   

dla wegetarian ceniących zdrowie
Kwas żurawinowy
Składniki:
- 1 kg świeżych żurawin
- 1/2 kg cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 5 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
- garstka rodzynek
- ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przyrządzania:

Żurawiny zalej wodą, zagotuj, zdejmij z ognia. Przecedź, wymieszaj z cukrem (pozostaw 1 łyżkę cukru). Odłóż do ostygnięcia. Drożdże rozetrzyj z odłożonym cukrem, pozostaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Gdy się spienią, dodaj je do soku żurawinowego. Pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Następnie zdejmij z powierzchni wytworzone szumowiny, dodaj rodzynki i cukier waniliowy. Wstaw na kilka (2-3 dni) do chłodnej piwnicy lub do lodówki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:39 pm   

żurawina w sztuce
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 4:44 pm   

Polecam Tobie ten link http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=262
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 5:22 pm   

obiecuję na ten temat więcej się nie odezwę, ciekawe czy inni też podzielają twoje zdanie
 
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6586
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 8:42 pm   

osobiście chciałabym, aby przede wszystkim Panowie Villa i Tobiasz przestali się na siebie wyzłośliwiać, czego przykładem stwierdzenia o "jedynie słusznej zagadce" bądź porady udania się "na Srebrzysko"
 
knovak 
Wanoga


Dołączył: 21 Paź 2003
Posty: 1418
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 8:56 pm   

Hmm, chyba po to jest ten dział "bla-bla", by można było kontynuować konwersację gdy ta zdryfuje...

Od siebie dodam, że rozmowa taka jest całkiem istotna do wytwarzania i podtrzymywania więzi między forumowiczami, które potem bardzo sympatycznie owocują przy spotkaniach już poza forum - ja np. bardzo sobie cenię znajomość i przyjaźń z tymi, których poznałem tu (czy wcześniej w czasach przed FDG). Znajomość z tymi, z którymi dzielę pasje i zainteresowania, i z którymi mogę nie tylko dyskutować na tematy poważne ale też pożartować. Nie tylko przy spotkaniach w realu (zbyt rzadkich) ale i na codzień, tutaj, choćby w dziale "bla".
Dlatego nie rozumiem oburzenia niektórych przedmówców, czepiających sie dryfujących wątków...
Myślę, że nawet najbardziej wysublimowane tematycznie forum długo nie pociągnie, jeśli każdy uśmiech, dygresja czy żart będą pacyfikowane przez Ponurych Zwracaczy Uwagi na Wykraczających Poza Ramy - bo Forum tworzą Ludzie a nie tylko Tematy. Tematy umrą śmiercią naturalną, jeśli nie będzie komu o nich rozmawiać...

A wątki zdryfowane? Po to już dawno temu utworzono dział "bla", by tu je teleportować. Kto ich nie lubi, nie musi go odwiedzać.

Ps.
Wątek kulinarny? Dlaczego nie? Zaczął sie przecież od sztandarowego produktu Kociewia, z tradycją przeszło stuletnią. Trunku z Naszego Regionu, wytwarzanego wg tradycyjnych receptur w Mermecie k/Lubichowa - jeśli taka informacja nie pasuje do FDG to jaka?
_________________
"A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Ostatnio zmieniony przez knovak Czw Lip 26, 2007 9:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6586
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 9:06 pm   

Cytat:
Forum tworzą Ludzie a nie tylko Tematy

ano! dbajmy o atmosferkę na Forumie :wink:
 
Gdynka 

Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 760
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 9:37 pm   

Cytat:
(...) rozmowa taka jest całkiem istotna do wytwarzania i podtrzymywania więzi między forumowiczami, (...)
Tematy umrą śmiercią naturalną, jeśli nie będzie komu o nich rozmawiać...

Rozmowa, rozmawiać, itd., oczywiście tak. Tylko, że villaoliva wypowiedział się po monologu.

Cytat:
Wątek kulinarny? Dlaczego nie?

Czyli rozszerzyć dział Sie jadło, w którym nikt nic nie napisał od ponad 4 miesięcy? Ciekawe czemu, prawda? Może jednak większość woli wątki bardziej merytoryczne niż te luźno skojarzeniowe?
_________________
Linkologia - 230 stron o Gdańsku. Dodaj do ulubionych!
 
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6586
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 9:53 pm   

może podarujmy sobie podziały na większości i mniejszości... osobiście mam do żurawin stosunek nieco obojętny (wyjątkiem wysokoprocentowy napój alkoholowy produkcji fińskiej bądź szwedzkiej :P ). robienie ambarasu z kilku kulinarnych postów umieszczonych w bla bla chyba nie jest warte zachodu :wink:
 
pawel.45 
z komódeczki

Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 781
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 10:06 pm   

knovak napisał/a:

No to żurawinówka!...

:== nareszcie sensowna propozycja - przejście od niestrawnego ptaszyska do czegoś dla smakoszy :hurra: :co_jest:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dawny Gdańsk Strona Główna

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by Nasedo. adv Dawny Gdansk