Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Miejsca Pruszcza

jahrek - Czw Mar 31, 2005 11:49 am
Temat postu: Miejsca Pruszcza
Z pewnością nie zaprezentuję tu nic tak ciekawego jak Wasze impresje z Żulaw, czy Kaszub, ale jako że często odwiedzam Pruszcz, postanowilem pokazać kilka detali, które zwykle umykają uwadze przejeżdżających tylko przez to miasto..
Zoppoter - Czw Mar 31, 2005 12:17 pm

I komu to przeskadzało, jak było zadbane...
jahrek - Czw Mar 31, 2005 12:30 pm

i w obrazach barwnych :wink:

[ze skromnym akcentem wiosennym, szybowiec nad Pruszczem] :%

jahrek - Czw Mar 31, 2005 12:38 pm

Zoppoter napisał/a:
I komu to przeskadzało, jak było zadbane...

też bym chcial wiedzieć.....ale to pewnie Ci sami ludzie w UM, którzy pozwalają "umrzeć' cmentarzowi, by ten ustąpil miejsca nowemu skwerowi...

....[z resztą szumnie zwanemu "Parkiem"] :yyy: :pukpuk:
....[czyli kolejnej pijalni napojów winopodobnych]

Sabaoth - Czw Mar 31, 2005 1:53 pm

Piekne zdjecia!
seestrasse - Czw Mar 31, 2005 3:24 pm

:ok: :D
Marcin - Czw Mar 31, 2005 6:38 pm

:hurra: Dzięki za zdjęcia (bo Pruszcz także jest mi bliski).
jahrek - Czw Mar 31, 2005 8:34 pm

Cieszę się że trafiają w gusta. Jako że mi Pruszcz staje się powoli także bliski, z pewnością będę zamieszczal więcej zdjęć. :wink:
Mikołaj - Pią Kwi 01, 2005 12:34 am

zdjęcia z "klimatem", zwłaszcza te, kiedy chuchałes na obiektyw :wink:
a nisko przelatujący szybowiec to już mistrzostwo świata :==

jahrek - Pią Kwi 01, 2005 4:16 am

:oops: dziękuję......

tak na marginesie: Zdjęcie p--3/to kolorowe z balustradką, wykonałem na podwórzu posesji zamieszkanej przez wspomnianą [w temacie pruszczańskiego cmentarza i okolicznych napisów] rdzenną mieszkankę Pruszcza (jak to będzie - Praeusterin ?? :roll: )[w opisie zdjęcia fragment wspomnień w/w Pani]

Może kiedyś, uda się od niej wyciągnąć ciekawe historie o tartaku jej ojca, lub uzyskać dostęp do jakichś archiwalnych fotek? nie obiecuję jednak... od frontu na pewno poznajecie ten dom :%

pumeks - Pią Kwi 01, 2005 9:51 am

Ja dosyć często odwiedzam Pruszcz z powodów służbowych. A jeżeli wypali pewien projekt, to może nawet będę tam bywał codziennie.
Corzano - Pią Kwi 01, 2005 9:57 am

pumeks napisał/a:
A jeżeli wypali pewien projekt, to może nawet będę tam bywał codziennie.

Gdyby projekt został zrealizowany, byłoby wspaniale! Jak oceniasz szanse?

pumeks - Pią Kwi 01, 2005 10:15 am

Na razie chłopaki z Pruszcza produkują kilogramy papieru dla urzędników UE i jest szansa, że ci drudzy w zamian sypną eurokasą. :wink:
Tutaj bla bla o projekcie.
A tu podbudowa historyczna (z wyjątkiem dwóch pierwszych zdań - napisana przeze mnie).

Grün - Pią Kwi 01, 2005 10:22 am

Trochę to naśladownictwo Biskupina - z wyglądu przynajmniej. Nie można wymyśleć czegoś oryginalniejszego?
pumeks - Pią Kwi 01, 2005 10:30 am

Ja wymyśliłem, ale projektanci wywalili to w [...] i narysowali po swojemu :???:
parker - Pią Kwi 01, 2005 10:32 am

Do Biskupina dzieci znad morza mają za daleko :wink:
pumeks - Pią Kwi 01, 2005 10:37 am

Mają jeszcze jeden Biskupin w Sopocie (projektant w zasadzie ten sam :wink: )

Ze strony Grodzisko w Sopocie.

parker - Pią Kwi 01, 2005 10:39 am

8O
Corzano - Pią Kwi 01, 2005 10:42 am

Pumeks, a pochwal się co Ty wymyśliłeś. Proszę.
pumeks - Pią Kwi 01, 2005 10:45 am

Nie mam ilustracji w wersji nadającej się do zamieszczenia na forum :???: Nawet zeskanować byłoby trudno, bo to były tylko rysuneczki w ołówku.
annayo - Pią Kwi 01, 2005 11:01 am

teraz skanseny są w modzie. Jest projekt założenia skansenu archeologicznego w Barłożnie- to miałby być skansen neolityczny na wzór takiego jak w Hitzacker: http://www.archaeo-centru...indexpolsku.htm
tu sprawa sie rozbija o właściciela gruntów na terenie, których taki skansen miałby być - podał zaporową cenę... i zamiast w przyszłości czerpać zyski z turystów.....ech szkoda gadać :II
W Owidzu chcą też wykorzystać turystycznie średniowieczne grodzisko, jak znalazłyby się pieniądze to powstałoby coś na wzór grodziska w Sopocie, chociaż czas jakiś temu rozmawiałąm z ludzmi, którzy chcieliby kupić tę działkę (znajduje się na terenie byłego PGR-u) i zbudować tam hotel wyglądem nawiązujący do średniowiecznych chat z dzisiejszym komfortem w środku - to taki bardzo ogólny pomysł...miejsce jest piękne, poszukam zdjęć:)
no i u nas w Gdańsku ma przecież być:)

Grün - Pią Kwi 01, 2005 11:15 am

No to paskudnie w takim razie. A zdradzisz któż to taki 'tfórczy'? Mam na myśli oczywiście 'oryginalną' wizualizację.
annayo - Pią Kwi 01, 2005 11:47 am

znalazłam:)
annayo - Pią Kwi 01, 2005 11:52 am

i następne...
annayo - Pią Kwi 01, 2005 12:01 pm

tylko jest odwrócone zdjęcie....
jak widać nie uległo wielkiemu zniszczeniu, o dziwo... 8O

jahrek - Pią Kwi 01, 2005 4:16 pm

Kolejna porcja Pruszcza.
*-Tym razem Zagubiony wśród nowoczesnej zabudowy osiedla domków jednorodzinnych XIX-wieczny budynek gospodarczy.
#-Następnie, wyglądający na międzywojenny, fragment siedziby jednostki straży pożarnej vis a vis cukrowni.
#-Budynek przy Wojska Polskiego, malowniczo położony nad Radunią...Tynk się sypie, w miejscach, które świadczą o bytności szyldów reklamowych, może z czasem się ujawnią jakieś...
#-Jako przedostatni - domek babci mojej znajomej :wink: w którym mieściła się praustowa Polizeistelle.
#-A po nim niezwykle precyzyjne określenie daty na zwieńczeniu wieżyczki jednej z kamienic ul.Chopina

jahrek - Pią Kwi 01, 2005 4:25 pm

Może mi się oberwie za publikację zdjęcia bez zgody :^^ ale tylko na tym mam uwieczniony ciekawy detal domu przy Wojska Polskiego :wink:
Sabaoth - Pią Kwi 01, 2005 4:35 pm

Detal ten czerwony masz na myśli? :^^
jahrek - Pią Kwi 01, 2005 4:39 pm

Czerwony jak najbardziej. "Detal niebieski" był tam tylko chwilowo :^^
Sabaoth - Pią Kwi 01, 2005 4:42 pm

Oba detale ładne :^^
jahrek - Pią Kwi 01, 2005 4:46 pm

Dzięki, "Detal niebieski" się ucieszy gdy jej przekażę :hihi: [jeśli nie za zamieszczenie fotki, to teraz na pewno oberwie mi się za "terminologię"] :haha:
Pietrucha - Pią Kwi 01, 2005 5:01 pm

Cytat:
no i u nas w Gdańsku ma przecież być

podobno na zamczysku ma powstać jakiś skansen...

Leon - Sob Kwi 02, 2005 9:49 pm

Zdiecia bardzo ciekawe - a wydawalo mi sie ze Pruszcz znam doskonale! Dziekoeje.
jahrek - Sob Kwi 02, 2005 10:36 pm

Materialne ślady przeszłości w Pruszczu Gdańskim. [Z dzisiejszej wycieczki.]

Pozostałości po konstrukcji kładki, prowadzącej przez Radunię na Cmentarz kościoła pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. Oraz dawna Brama Cmentarna z 1864 roku.

Jako dodatki - Królewsko Pruski Znak Wysokościowy znajdujący się po prawej stronie od głównego wejścia do w/w świątyni [zdjęcie umieszczę również w odpowiednim temacie], oraz detal jedynej pozostałości po wspomnianej nekropolii [głaz na powyższeniu - od strony plebanii]

jahrek - Pon Kwi 04, 2005 1:33 am

Jest i w Pruszczu takie miejsce... 8O 8O 8O
Sabaoth - Pon Kwi 04, 2005 9:04 am

Slad przeszlosci po prostu :^^
jahrek - Pon Kwi 04, 2005 2:13 pm

Tych z nowszej przeszłości jest jeszcze trochę.

Poza nimi kilka pruszczańskich okien i biuro Starosty w którym urzęduje w zbliżającym się Sezonie Letnim :haha:

pumeks - Pon Kwi 04, 2005 2:40 pm

Tej Škody to mi szkoda... mogliby staruszkę doprowadzić do lepszego stanu. :roll: Ale pocieszające jest to, że raczej nie zamierzają jej na razie złomować.
Corzano - Pon Kwi 04, 2005 2:44 pm

Czy ten samochód zamierza poderwać się do lotu? Widzę, ze koła juz się składają. :hihi:
Zoppoter - Pon Kwi 04, 2005 2:45 pm

pumeks napisał/a:
Tej Škody to mi szkoda... mogliby staruszkę doprowadzić do lepszego stanu. :roll: Ale pocieszające jest to, że raczej nie zamierzają jej na razie złomować.

Ona sprawia wrażenie, ze ktos ja w wolnych chwilach odbudowuje... A może jest do wzięcia? Jahrek, sprawdzałeś to?

parker - Pon Kwi 04, 2005 3:55 pm

Byłam przed chwilą w Pruszczu i zaczęłam się rozglądać... niestety nie było czasu na fotki :???:
jahrek - Pon Kwi 04, 2005 4:06 pm

Ta Skoda stoi sobie jako "reklama", na terenie stacji benzynowej Rafinerii Gdańskiej [ul. Nowowiejskiego]. Stąd te "ukraińskie" kolory :hihi:
jahrek - Pią Kwi 08, 2005 10:22 pm

W dzisiejszej odsłonie wyciszonego bardziej niż zwykle Pruszcza, skąpane w wiosennym deszczu okolice Młynu i Cukrowni
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 8:52 am

Zoppoter napisał/a:
pumeks napisał/a:

Ona sprawia wrażenie, ze ktos ja w wolnych chwilach odbudowuje... A może jest do wzięcia? Jahrek, sprawdzałeś to?

Jest do wzięcia i za jedyne 400zł...
Skoda Octavia 1959 Sprzedam!!! (numer 48125915)

swiss - Pon Gru 25, 2006 2:48 am

odświeżam trochę zapomniany temat....

stary młyn w Pruszczu. ciągle działający

seestrasse - Wto Gru 26, 2006 2:01 am

no, no, fajne foty! :==
Strach - Sro Gru 27, 2006 12:28 am

Suplement napisy :hiihihi:

i tu :wink:

swiss - Pią Sty 05, 2007 12:47 am

a teraz najmniej chyba znany pruszczański zabytek:
villaoliva - Pią Sty 05, 2007 9:05 am

A dokładnie to co to jest?
Bo ze zdjęcia trudno się domyśleć :wink:

swiss - Pią Sty 05, 2007 6:05 pm

Bo to taka mini-zagadka dla bywalców Pruszcza :wink:
Marek - Sob Sty 06, 2007 12:06 am

A szczególnie dla pilotów. :lol:
Piotr - Nie Sty 07, 2007 12:43 pm

Ha! Siedziba Dowódcy JW1300 na lotnisku. :D
ruda - Sro Kwi 16, 2008 11:26 am

Z zabytkowej cukrowni wyjeżdża złom i... dzieła sztuki

Cytat:
Pruszcz Gdański. Z zabytkowej cukrowni wyjeżdża złom i... dzieła sztuki
Z miasta zniknąć ma zabytkowy, XIX-wieczny obraz autorstwa Franza Turcke. Jak dotąd, płótno znało niewielu mieszkańców miasta. Pejzaż o wymiarach 150 na 110 cm, oprawiony w bogato zdobioną ramę, wisiał w biurze Cukrowni Pruszcz Gdański, która powstała w 1881 roku.

Właściciel nieczynnego zakładu, Krajowa Spółka Cukrowa S.A., przygotowuje właśnie do sprzedaży główny, zabytkowy budynek fabryki przy ul. Chopina. Trwa "wypruwanie" elementów dawnego wyposażenia hal fabrycznych. Część nadających się do użytku maszyn i urządzeń przetransportowano do innych zakładów KSC. Pozostałe trafią na złom. Oburzenie związkowców zakładowej "Solidarności" wywołała jednak informacja, że z Pruszcza do warszawskiej siedziby KSC wywieziony ma zostać obraz "Herbsttag im Bayerischen Wald" ("Jesienny dzień w bawarskim lesie").

- Wyrażamy sprzeciw przeciwko przenoszeniu historycznych pamiątek z oddziałów KSC do siedziby centrali w Warszawie. Wysłaliśmy już pismo w tej sprawie do zarządu spółki w Toruniu. Uważamy, że przedmioty o znaczeniu historycznym powinny zostać na terenie administracyjnym danego oddziału, przekazane lokalnym instytucjom publicznym. Obraz Franza Turcke, jako pamiątka przeszłości miasta, mógłby zostać wyeksponowany np. w Miejskim Domu Kultury, Urzędzie Miasta, czy bibliotece publicznej - uważa Marek Krawyciński, członek Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" cukrowni i jednocześnie wiceprzewodniczący Rady Miasta w Pruszczu Gdańskim. - Wszyscy pruszczanie wiedzą, jak kończą się wywózki zabytków do stolicy. Przed laty do Muzeum Narodowego w Warszawie z naszego miasta wywieziono zabytkowy ołtarz z gotyckiego kościoła pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. Pruszcz do tej pory nie może go odzyskać. Byłaby ogromna szkoda, gdybyśmy stracili kolejną pamiątkę historii naszej małej ojczyzny.

Gdyby nie to, że obraz nie zmieścił się do auta, zapewne wyjechałby już z pruszczańskiej cukrowni.

- Władzom Pruszcza Gdańskiego również zależy, by pejzaż pozostał - zapewnia Bartosz Gondek, rzecznik burmistrza. - Płótno niemieckiego malarza nie ma chyba imponującej wartości antykwarycznej. Dla miasta ma jednak wielką wartość historyczną, bowiem stanowi ślad po ludziach, którzy przed laty je tworzyli.

- Obraz, będący własnością Krajowej Spółki Cukrowej S.A. zostanie przewieziony do centrali w Toruniu. Podjęte przez spółkę działania mają na celu zabezpieczenie majątku ruchomego - dzieła sztuki, które znajduje się na terenie byłego Oddziału KSC "Cukrownia Pruszcz". Zakład wyłączono z produkcji cukru, a od 1 października 2007 roku połączono z innym oddziałem produkcyjnym. KSC, prowadząc działania na rzecz sprzedaży majątku po cukrowni w Pruszczu, musi jednocześnie zabezpieczyć mienie spółki przed zniszczeniem, czy ewentualną kradzieżą - wyjaśnia Luiza Czarnota z działu public relations Krajowej Spółki Cukrowej S.A. z siedzibą w Toruniu.

Decyzję o tym, czy obraz będzie mógł pozostać w Pruszczu, Zarząd KSC podejmie prawdopodobnie w tym tygodniu.

Fenix - Sob Kwi 19, 2008 1:37 pm

I obraz niestety został wywieziony :% .
ruda - Sob Kwi 19, 2008 1:42 pm

:evil:
ruda - Nie Cze 07, 2009 5:44 pm

Pruszczanie mają nowy zabytek

Cytat:
Do rejestru wojewódzkiego konserwatora zabytków wpisano właśnie kościół parafialny pod wezwaniem Matki Bożej Nieustającej Pomocy przy ul. Chopina w Pruszczu Gdańskim. Dla niektórych mieszkańców miasta to zaskakująca wiadomość. Świątynia ma nieco ponad osiemdziesiąt lat.

- O znaczeniu danego obiektu nie zawsze decyduje jego wiek - wyjaśnia Marcin Tymiński, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Gdańsku. - Ważna jest na przykład jego wartość architektoniczna czy znaczenie dla historii miasta czy regionu. Kościół w Pruszczu jest o tyle interesujący, że zachowały się w nim elementy oryginalnego, przedwojennego wyposażenia.
Wpisanie do rejestru zabytków jest nie tylko zwróceniem uwagi na konkretną budowlę, lecz ma również znaczenie praktyczne. Właściciel, w tym przypadku parafia rzymskokatolicka, będzie mógł występować do konserwatora wojewódzkiego o pieniądze na prace renowacyjne.

- To dobrze, że nasz kościół został uznany za zabytek - uważa Teresa Hoffmann z Pruszcza Gd. - Teraz na pewno będzie zwracał uwagę turystów. Uważam, że każdy budynek, który ma więcej niż pięćdziesiąt lat, powinien być pod ochroną.
Zadowolenia z decyzji służb konserwatorskich nie kryją też władze miasta.

- Mamy nadzieję, że takich obiektów będzie coraz więcej - przyznaje Bartosz Gondek, rzecznik burmistrza Pruszcza Gd. - Podnoszą prestiż miasta i sprawiają, że turyści chętniej przyjadą do Pruszcza, by je zwiedzić. Wyrazy uznania należą się księdzu proboszczowi Andrzejowi Żebrowskiemu, któremu udało się doprowadzić do wpisu.
Warto przypomnieć, że całe centrum Pruszcza jest objęte ochroną konserwatora zabytków. Każda nowa budowa w tym rejonie musi być z nim konsultowana. To daje gwarancję, że nie powstanie nic, co zaburzy charakter miasta.

Krótka historia
Komitet budowy kościoła p.w. Matki Bożej Nieustającej Pomocy zawiązał się w 1921 r.
Grunt pod świątynię przekazało dwoje mieszkańców ówczesnej wsi Praust. Kamień węgielny położono w 1923 r., a budowę zakończono pięć lat później. Prowadził ją m.in. miejscowy mistrz budowlany Johannes Schulz. 1 kwietnia 1929 r. erygowano parafię.
Podczas walk w 1945 r. zniszczeniu uległ dach kościoła, wywieziono także oba dzwony. Świątynię odbudowano pod koniec lat 50. ubiegłego wieku. Z oryginalnego wyposażenia zachowały się w nim m.in. organy z 1925 r. 14 kwietnia 1955 roku rozpoczęto budowę plebanii. Dwa lata później administratorem, a następnie proboszczem, parafii został ks. Józef Waląg. Przeprowadził szereg remontów, jego dziełem jest też nowy dom katechetyczny wraz z plebanią. O zasługach ks. Waląga dla parafii najlepiej świadczy fakt, że jego imię nosi reprezentacyjna aleja w centrum Pruszcza.