Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Secesja w Gdansku
Autor Wiadomość
villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Sty 03, 2008 7:17 pm   

Cytat:
zdjecia zlikwidowalem z serwera z powodu braku miejsca, zainteresowanie również było znikome, planuje niedlugo otworzyć stronę o secesji, Polskiej jak i zagranicznej

No to szkoda, że nie wstawiłeś ich od razu na forum :II

www.staraoliwa.pl

Franky 

Wysłany: Czw Sty 03, 2008 7:29 pm   

to za duzo roboty :) ... mam mnostwo 1,1 GB zdjec ogolnie z wrzeszcza samego to jakies 40 - 50 kamienic, nie liczac politechniki i gdanska glownego, musialbym bawic sie w zmniejszanie i potem nazywac je - nie mam czasu

niedlugo bedzie strona - wszystko bedzie pieknie i ladnie :)

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 12:36 am   

Dziękujemy za zrozumienie....
Więc ten wątek trzeba będzie usunąć. :wink:

www.staraoliwa.pl

Franky 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 1:15 am   

jezeli tak uwazasz, w sumie mozna wykasować te moje posty z zdjeciami ...a raczej ich brakiem, moze ktos kiedys cos sam od siebie doda,tak jak znalazlem tu kamienice z wronskiego sanepid

pozdr

po drugie chcialbym poznac jakss osobe ktora rowniez fascynuje sie secesja :) ) a dokladnie sztuka okolo 1900 ....... wylaczajac neostyle powtarzane

fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 2:50 am   

Franky napisał/a:
j
po drugie chcialbym poznac jakss osobe ktora rowniez fascynuje sie secesja :) ) a dokladnie sztuka okolo 1900 ....... wylaczajac neostyle powtarzane

Pomijając kwestię "niechciejstwa" pozmniejszania fot.
Co uważasz za czystą secesję? Wg mnie takowa nie istnieje. I czasami trudno mi wydać sąd czy "coś" jest secesyjne, czy może już podpada pod art deco. Albo jest eklektykiem z nutą secesyjną? W Gdańsku czystej secesji (o ile w ogóle można coś takiego powiedzieć) nie ma. Są detale w neostylach.

To napisała Frysia, siedząca przy biurku z zacięciem secesyjnym, udająca się na spoczynek do wyra w stylu secesyjnym.

Franky 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 1:06 pm   

za czysta secesje uwazam styl kotry panowal w danym czasie w danym regionie, czyli oczywiscie beda rozne odmiany secesji

u nas na pomorzu secesji zrywajacej z przeszloscia, odwaznej secesji oczywiscie nie ma ... jednak jest czysta secesja w kilku detalach jak chociazby na wronskiego w sanepidzie omowe okna z plynna podzialką w szczytach ..... takie omowe okna sa charakterystyczne tylko dla secesji, do tego jeszcze ogrodzenie elegancko wyginane dosc odważne,
ten sam budynek jednak przybiera bryle juz historyzujaca ..... ale czy secesja zrywa w 100% z historyzujacymi stylajim .......... nie
czy secesja jest kiczem ....... TAK ... jednak ubostwiam ją
secesja to tak naprawde w duzej mierze nowe ozdoby przyklejone na stare budynki i tutaj mamy tego przyklad, mowimy wtedy o zlej secesji :)

ten sam budynek ma na zapleczu balkony w kratke juz wchodzace w modernizm, wszystko jest plynne, jednak stwierdze ze jest secesyjny poniewaz ilosc motyów secesyjnych na tle innych jest przeważajaca

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 21_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 75,61 KB

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 18_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 73,71 KB

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 15_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 75,54 KB

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 11_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 70,58 KB

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 05_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 78,27 KB

Hoene-Wronskiego 5 - 2007.03.27 - 02_resize_resize.jpg
Plik ściągnięto 10740 raz(y) 77,05 KB

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 4:40 pm   

Rzadko zgadzam się z Fryśką, ale w tym przypadku całkowicie. pomijając lekką sprzeczność. wypowiedzi. :P Może jakieś fot. tego biurka i secesyjnych betów?

Z przekazów - detale secesyjne faktycznie zgruzowano w latach pięćdziesiątych i we Wrzeszczu i w Gdansku.

Franky 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 6:38 pm   

(poprawie sie ..... czysta secesja tak jak mowilem region czas ... i oczywiscie nie nazwiazuje do przeszlosci zbytnio, mam na mysli glowne osrodki secesji w europie)

ja tez sie zgadzam, secesji czystej w polsce oprocz Krakowa i kilku wyjatkow nie odnajdziemy ...... za granica juz bardziej, bruksella, paryz, nancy, wieden, barcelona.

ogolnie jest takie cos jak czysta secesja co nie oznacza ze czysta secesja nie moze miec w sobie eklektyzmu i nie byc czystą secesją, bo tak samo mozna powiedziec ze nie ma czystego baroku poniewaz masz cos z renesanu .... a ... nie ma czystego renesanu poniewaz ma cos z gotyku, gotyk tez wtedy nie jest czysty

na dole zamieszczam dwa przyklady z Sopotu, jeden ma chamsko naklejone ozdoby secesyjne na bryle eklektycznej, gydbysmy je zerwali nikt nie powiedzialbym co to za styl byl .... drugi ma juz bryle secesyjna i mozna pokusic sie o nazwanie ja secesyjna, jednak obydwie kamienice zaliczam do secesyjnych .... tylko kazdy wie o jakiej klasie, jednak obydwie sa secesyjne

wiec tutaj co sie okazuje ... secesja ta dobra to zerwanie z zdobnictwem, szlachetnosc materialu asymetria ...... secesja to nie tylko linia i zdobienie po secesyjnemu :) ) bo to dalej eklektyzm tylko ma inne ozdoby
ogolnie kazdy sam ustala granice :) ..... co komu sie podoba, nie sztywnych regół nazewnictwa i określania

Grunwaldzka 70.JPG
Plik ściągnięto 10702 raz(y) 78,89 KB

Poniatowskiego 8.JPG
Plik ściągnięto 10702 raz(y) 63,49 KB

Franky 

Wysłany: Pią Mar 07, 2008 11:42 pm   

Witam

Tak jak obiecałem - powoli tworze stronę o Architekturze (pozniej rowniez sztuce) okolo 1900 roku, przewaza secesja ale nie tylko ....
jeszcze nie ma strony głownej, natomiast istnieją juz 4 strony miast pomorskich ktore zamieszczam ponizej, zapraszam, milego ogladania :)
jakiekolwiek sugestie mile widziane!
(uwaga, strony duzo wazą, robie to z mysla o w miare dobrej jakosci zdjec i grafiki, z mysla o przyszlosci kiedy napewno globalnie zwielokrotni sie predkosc u przecietnego usera)

GDAŃSK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/gdansk/gdansk.html
SŁUPSK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/slupsk/slupsk.html
LĘBORK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/lebork/lebork.html
SZCZECINEK - http://www.1900.wejdz.pl/...szczecinek.html

ps.
jeżeli ktos mieszka w któryms z wymienionych domow (chodzi mi o Gdańsk i Sopot (ktory pojawi sie niedlugo)), ma zabytkowe sztukaterie na sufitach lub inne elementy secesyjne, i wyraża zgodne na moja wizyte w celu zrobienia zdjec, bylbym bardzo wdzieczny, prosze o kontak w takim razie:)

pozdr

parker 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 10:53 am   

nie działają te linki

Filejski 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 11:06 am   

Ja rownierz dostalem sie tylko do pierwszej strony. Bardzo ladna, niestety po kliknieciu na zdjecie komputer mi sie zawiesil. Pomysl udokumentowania gdanskiej secesji jest bardzo fajny. Moze warto wyjsc poza architekture i sprobowac znalezc rowniez wyroby artystyczne i rzemieslnicze wykonane w duchu tego stylu przez gdanskich rzemieslnikow. Jako przyklad zalaczam okladke albumu o Gdansku. Wydany co prawda w Berlinie (Globus Verlag GmbH), ale z pieczatka "Nathan Sternfeld, Danzig Langgasse". Brak daty wydania, jest dedykacja z 1908 roku. Pozdrowienia.

Album von Danzig-net.jpg
Plik ściągnięto 10488 raz(y) 54,68 KB

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:12 pm   

Linki działają, ale faktycznie zdjęcia są bardzo cięzkie. Baaaardzo podoba mi się pomysł. Dziekuję za Wrzeszcz. Z róznych powodów uroniłam łzę nad pewną kamienicą ;-)

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:16 pm   

hej, napisz kilka słów o tej okładce, jak duża jest i o sposobie wykonania bo nie wszystko na fotach dokładnie widac.

Franky 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 1:01 pm   

nie mam pojecia dlaczego nie dziala ..... u mnjie dziala, u moich znajomych rowniez, procz jednego ...
przy uruchomieniu trzeba zgodzić sie na zaladowanie skryptu
nie moglem stron glownych zrobic lzejszych i tak kazda mianitura ma jeden bok maksymalnie duzy na 100, w jakosci przy zmniejszaniu ustawilem 0 na 100%
co moge wiecej zrobic?

Franky 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 1:04 pm   

co do tej sztuki, bylby to fajny pomysl, nie wiem tylko jak i gdzie szukać
zastanawiam sie jeszcze nad starymi zdjeciami, do ŻADNEJ kamienicy nie moglem znaleźć zdjec sprzed wojny ... w przypadku slupska sytuacja wyglada inaczej, czy to przyczyna tego ze w wrzeszczu na pwaznie byla wojna? ..... wiekszosc uleglo zagladzie?

Odpowiedz do tematu