Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Sopockie kamienie
Autor Wiadomość
lestat 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 12:46 pm   Sopockie kamienie

”Szmule” czyli kamienie. Sopot lata 1972-74 , dziesięcio-dwunastolatki zdobywające na rowerach pierwszo-komunijnych świat. Ulubione miejsce zabaw , dwa stawy ,potoki ,spietrzenia wody i kamienie czyli po dziecięcemu szmule przy których odprawialiśmy ”indiańskie rytuały ” łącznie z przywiązywaniem „jeńca do szmula”

Docieraliśmy z doliny Siedlisko , jako pierwszy ukazywał się nam mały stawek

Wzdłuż potoku do góry

I staw właściwy z dwiema charakterystycznymi wysepkami

Czy wtedy wiedzieliśmy jak ciekawe historycznie to miejsce ? Nic a nic.
Teraz można wyczytać u Mamuszki , Sperskiego ( wstyd przyznać ale przeoczyłem Nowy Bedeker Sopocki więc nie wiem co tam jest o tym miejscu ) , na stronach w necie poświęconych Sopotowi że :
- był tu młym papierniczy
- w 1650 namalował młyn Milwitz
- młyn funkcjonował do 1907
-młyn znajduje się dziś pod numerem 5 ( Sperski)

cdn

Jako że jest to mój pierwszy post Moderatora poprosiłbym o umiejscowienie postu na według Niego właściwym miejscu , ja wpisałem tu ale nie mam do końca przekonania że powinien się tu znajdować.
Ostatnio zmieniony przez lestat Sob Kwi 12, 2008 9:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

lestat 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 2:02 pm   

W tym miejscu przyznaję się do drobnego nadużycia , sfotografowałem dwa zdjęcia prosto z monitora zamieszczone na Dawny Sopot – http://www.dawnysopot.pl/

Instytucje będące właścicielami zdjęć z góry przepraszam, , zdjęcia posłużą do komparatystyki i nie są zamieszczone w wersji czystej a pobazgranej .

1- młyn
2- zabudowania gospodarczo-mieszkalne ( czyli tu najpierw mieszkał młynarz )
3- wysepka
4- ze stawu w potok – spiętrzenie wody – tu znajdowało się koło młyńskie
5- linia brzegowa
6- drzewa

Z opisem tego zdjęcia się zgodzić nie mogę , według mnie jest to zdjęcie zabudowań mieszkalno gospodarczych młynarza a nie młyna .

i zdjęcie wspólczesne zrobione z głownego ujścia Kamiennego Potoku

Ostatnio zmieniony przez lestat Sob Kwi 12, 2008 4:30 pm, w całości zmieniany 2 razy  

lestat 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 2:32 pm   

Młyn od strony potoku zaznaczonego w legendzie 4

Miejsce w który znajdowało się koło młyńskie

Drzwiczki prowadzące do koła młyńskiego

Marek Sperski umiejscawia w Przewodniku młyn pod numerem 5 - pozwalam się nie zgodzić młyn znajduje się pod numerem 11 . Pewnie dlatego aby udokumentować to miejsce niektórzy robią zdjęcia małego stawku znajdującego się poniżej .

cdn

lestat 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 4:01 pm   

W Przewodniku Marka Sperskiego czytam

" Młyn napędzany wodami Kamiennego Potoku funkcjonował do 1907 roku jako młyn papierniczy.Rok później jego właściciel R.Jankowski wzniósł nad stawem drewniany pawilon kawiarniany (dziś nie istniejący ) według projektu według projektu Feliksa Rakowskiego ."

Jeśli kawiarnia to tylko po drugiej stronie stawu - naprzeciwko młyna - i pewnie mostki ponad potokiem a może nawet łodka do popływania sobie po stawie dla gości .

Dawno temu na tym forum Sabaoth zamieścił takie zdjęcie z czasopisma Die Mowe przedstawiające Sopot - zagadką pozostało gdzie to było- najczęstsze propozycje to Jelitkowo .

a może jednak nie Jelitkowo tylko Sopot - na 99 % jest to własnie w miejscu przy młynie w Kamiennym Potoku zrobione sprzed drewnianej kawiarni.

cdn

lestat 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 4:17 pm   

Cały ten wpis składający się 5 pięciu części jest zatytułowany Sopockie Kamienie .

Czytając o tym miejscu we wszelkich możliwych miejsca w Internecie , posiłkując się książkami ani razu nie natrafiłem na JAKĄKOLWIEK wzmiankę o tym co dla mnie kiedyś 10-latka stanowiło o magiczności tego miejsca , żadnego zdjęcia. Ani słowa o „naszych szmulach” .Prawdopodobnie ich już nie ma . „Zniknęły” tak jak wiele miejsc , budynków , rzeczy – ale jeśli są dlaczego nikt piszący o tym miejscu ich nie widział ? Może piszący nigdy tego miejsca nie odwiedzili ? A jeśli ktoś z czytających ten post zna miejsce gdzie słupki są opisane -prosiłbym o link lub scan .

Oddycham z ulgą .Są . Kamienne słupki przedporożowe z XVII w . ” Nasze szmule ” z dzieciństwa o wysokości około 1,5 metra.

Zagadką pozostaje data 16?2 na kamieniach . 1642 , 1652 a może 1662 .

KONIEC

fazi 
obserwator

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 7:20 am   

Lestat, czy mógłbyś zamieścić jakąś mapkę z zaznaczoną lokalizacją tych kamieni? Byłbym wdzięczny

Odpowiedz do tematu