Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
73 ID w walkach o Gdańsk
Autor Wiadomość
Domino 

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 12:36 am   73 ID w walkach o Gdańsk

Witam wszystkich forumowiczów,

Poszukuję informacji na temat walk 73 ID w rejonach Gdańska, niestety w internecie brak szczegółowych informacji (jedynie ogólnikowe, że dywizja ta walczyła na tym terenie).Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

PS:Nie wiem czy umieściłem wątek w dobrym miejscu, ewentualnie proszę admina o przeniesienie.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 12:47 am   

Domino napisał/a:
Nie wiem czy umieściłem wątek w dobrym miejscu,

miejsce może być, natomiast forum znam lepsze:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewforum.php?f=7

beaviso 

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 1:01 am   

Witaj,

Domino - czy Ty jesteś tym Dominikiem spod Szczecina, który bada polickie "flaki", czy jakimś innym? Jeśli tym, to mnie na pewno znasz. A jeśli nie, to mniejsza o to.

73.ID powiadasz... A więc pytaj o co chcesz! Postaram się pomóc, bowiem temat walk w 1945 roku jest moim głównym hobby. Trudno zresztą nazywać tę jednostkę dywizją... To była już tylko grupa bojowa, wzmocniona 109. batalionem strzelców morskich. Ale są ciekawe wątki z nią związane - lasy oliwskie, Łotysze... Pytaj!

M.

Domino 

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 12:26 am   

Witaj drogi Beaviso, miło Cię widzieć i na tym forum hehe :) Tak to ten sam Domino :)

Jakiś czas temu pokazywałem Tobie nieśmiertelnik 4. Grenadier Regiment 170 wchodzącej w skład 73ID i poszukuję informacji na temat tej jednostki, niestety w internecie znajdują się jedynie bardzo ogólne informacje na temat tego pułku, czy posiadasz może jakiekolwiek dane na jego temat?Na forum PFE również błoga cisza, zupełnie jakby była to czarna dziura w historii walk o Gdańsk w 45 roku :) Byłbym bardzo wdzięczny :) Pochodzi z okolicy Gdyni.

Pozdrawiam

gr.r._copy.JPG
Plik ściągnięto 5170 raz(y) 72,97 KB

beaviso 

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 11:00 pm   

Blaszka, jak widać na obrazku, należała do ochotnika. Co do samego GR170, to naprawdę ciężko cokolwiek szczególnego powiedzieć o tej jednostce. Nie wyróżniła się niczym specjalnym, aby poświęcać jej szczególną uwagę. Wynika z tego także fakt braku literatury na temat tej dywizji. Nie natrafiłem też na żadne wspomnienia. A szkoda, bo jest to (dla mnie osobiście) jedna z bardziej ciekawych jednostek, gdyż przewinęła się "pod moimi oknami". Tym bardziej trudno powiedzieć cokolwiek o jednym z jej pułków.
73.ID została wymieniona w komunikacie Oberkommando der Wehrmacht za zasługi położone w obronie lasów na zach. od Sopotu i Oliwy, gdzie jej żołnierze zniszczyli 24 radzieckie pojazdy pancerne za pomocą osobistej broni ppanc.
Jeśli ten nieśmiertelnik został znaleziony pod Gdynią, to jest to pewna ciekawostka. Dywizja jako taka już prawie nie istniała. Ale jej pozostałości walczyły razem, na zachodnich i północno-zachodnich rubieżach Gdańska (Oliwa, Brzeźno). Dywizja wcześniej zahaczała od zachodu o Sopot. Jeżeli Gdynia, to tylko rejony południowe bądź południowo-zachodnie (Witomino, Orłowo, Wlk. Kack). Ale zawsze pojedynczy żołnierz mógł się oderwać od całości, a potem zostać wcielony do jakiejś doraźnie stworzonej grupy. Takich przypadków było mnóstwo.
Jest wzmianka, że 25.marca jeden z batalionów 73.ID działał pod dowództwem 227.ID. Jeśli tak, to działo się to po przerwaniu obrony przez Rosjan, którzy dotarli do Zatoki dwa dni wcześniej. 227.ID walczyła podówczas o Gdynię, a zatem wspomniany batalion z 73.ID musiał pozostać w Gdyni, podczas gdy jego macierzysta jednostka została odcięta w Gdańsku. Nie jest to jednak informacja pewna, bowiem inna jej część podaje dane, które zweryfikowałem jako błędne. Ale ten nieśmiertelnik może w pewien sposób uwiarygadniać fakt włączenia batalionu z "gdańskiej" 73.ID do "gdyńskiej" 227.ID. W jakiej dzielnicy Gdyni został znaleziony?

Pozdrowienia,
M.

Domino 

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 11:35 pm   

Znaleziono kilka sztuk z GR170 dokładnie w Witomino.Bardzo dziękuje Beaviso za tak obszerną odpowiedż.Zdaje się, że żołnierzy m.in. z 73ID 17 kwietnia 1945 ewakuowano na "Goya"?.Dużo więcej informacji jest z wcześniejszego okresu G.R.170 - 1944 rok, jednak już w 1945 nie ma właściwie nic..

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu