Historyczne odkrycie w Białej Górze (pow. sztumski) - kamień z neogotycką inskrypcją
Niecodziennego znaleziska dokonał Paweł Głogowski, sztumski historyk. Na podstawie zdjęcia sprzed lat zlokalizował i odnalazł kamień z inskrypcjami Wolnego Miasta Gdańska. Głaz stanął na wale wiślanym w Białej Górze.
- Nieopodal dzisiejszego parkingu przed wsią, w 10. rocznicę plebiscytu, czyli 11 lipca 1930 roku, został uroczyście odsłonięty Westpreussenkreuz - opowiada Piotr Podlewski, sztumski historyk. - Krzyż został wzniesiony niedaleko miejsca w którym po traktacie wersalskim, kończącym I wojnę światową, zbiegały się granice trzech państw: Niemiec, Polski i Wolnego Miasta Gdańska.
Po krzyżu pozostał dziś jedynie cokół na wzgórzu nad parkingiem. Przed wejściem na wzgórze, zaraz po I wojnie światowej, ustawiono głaz z wyrytymi nazwami czterech miast Wolnego Miasta Gdańska. Głaz został przewrócony w czasach komunistycznych napisami do dołu i tak przeleżał kilkadziesiąt lat.
Samo wzgórze, dawniej punkt widokowy, zostało zalesione. I pewnie słuch by po kamieniu zaginął, gdyby nie to, że zainteresował się nim i zlokalizował go po latach Paweł Głogowski, sztumski pasjonat historii.
- Paweł znał przedwojenne zdjęcie na którym widnieje krzyż i ów głaz - dodaje Piotr Podlewski. - Szukał go, a gdy odnalazł, powiadomił mnie o tym. Zainteresowałem tą historią starostę, Piotra Steca i nalegałem, aby kamień wydobyć i ustawić na wale wiślanym opodal śluzy. To niemy świadek historii, a zarazem atrakcja dla turystów odwiedzających te rejony.
Dzięki pomocy Antoniego Fili i Jana Kikuta, którzy udostępnili sprzęt i przysłali swoich pracowników, kamień został podniesiony, oczyszczony i ustawiony na wale. Całą akcję udokumentowano i opisano. Ważący kilka ton głaz został ustawiony na wale wiślanym, a neogotycką inskrypcję skierowano w stronę dawnego Wolnego Miasta Gdańsk.
- Inskrypcję stanowią nazwy czterech miast Wolnego Miasta: Danzig (Gdańsk), Neuteich (Nowy Staw), Tiegenhof (Nowy Dwór Gdański) i Zoppot (Sopot) - wyjaśnia Piotr Podlewski. - Kamień zostanie pokazany mieszkańcom podczas sobotniej biesiady nad Wisłą.
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Dodajmy, że sprawcą całego zamieszania jest udzielający się również na FDG kolega Hagedorn.
ruda napisał/a:
Cytat:
Ważący kilka ton głaz został ustawiony na wale wiślanym, a neogotycką inskrypcję skierowano w stronę dawnego Wolnego Miasta Gdańsk.
Z tym bym polemizował, wg mnie inskrypcja jest zwrócona ku Wiśle.
Przejeżdżałem tamtędy miesiąc temu. Ktoś już zdążył wylać jakiś klajster na pomnik .
Cyknąłem kilka fotek, nie są powalającej jakości gdyż było to tuż przed zachodem słońca.
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum