Wysłany: Czw Lut 09, 2006 9:55 pm Meble Gdańskie i wszystko o nich ??
Do dzisiaj zapewne nie tylko ja próbuję znaleść w sieci jakiekolwiek informacje, galerie, opinie dotyczące pochodzenia, historii, tradycji związanych z Meblami Gdańskimi ... Bezskutecznie :/
Chyba pora to zmienić a więc ... do dzieła i czekam na wszelkie informacje od tych, którzy je posiadają włącznie z galerią
KR001_mebs.jpg Kredens wykonany przez firmę MEBS z Sierakowice http://www.mebs.pl
Oprócz tego i drugiego, jeszcze bardziej niestety "reklamowego" wątku nie znalazłam odpowiedniego tematu, żeby umieścić znalezisko. Może temat się rozwinie w kierunku PRAWDZIWYCH mebli gdańskich.
Oczywiście, że są gdańskie. Obiegowe określenie stylu gdańskiego odnosi się do drugiej połowy XVII wieku. W tym okresie doszło do ukształtowania lokalnej odmiany barokowego mebla. Ten okres w sztuce stolarskiej był najczęściej kopiowany w wieku XIX i o dziwo trwa do dzisiaj. Zawężenie jednak historii gdańskiego stolarstwa do wieku XVII jest dużym uproszczeniem. Pierwsza wzmianka o cechach stolarskich w Gdańsku pochodzi z roku 1357.
Meble gdańskie bardzo ładnie przedstawił Daniel Chodowiecki w swoich rysunkach ilustrujących podróż do Gdańska z roku 1773.
Niestety wydaje mi się że te meble nie nadają się do użytkowania w blokach mieszkalnych, nie wyobrażam sobie jak taką szafę przecisnąć przez drzwi, nie mowiąc o zwykłym wniesieniu fotela współczesnego do mieszkania
Na moje oko w dawnych kamienicach drzwi wcale nie były dużo szersze... pewnie stolarze montowali meble z kawałków już na miejscu.
To się zgadza. Duża część starych mebli jest rozkładana. Montowane są na kliny, albo późniejszy wynalazek taką śrubę patentową. Na te śruby jest składane większość 3-drzwiowych, potężnych szaf. Osobno jest podstawa z szufladami, osobno drzwi z bokami, osobno plecy i góra. Wszystko się trzyma na 6 śrubach. Montaż trwa kilkanaście minut.
Dokładam skan strony z berlińskiego katalogu. Meble nie są prawdziwie gdańskie, ale mają wdzięczną nazwę i wyraźnie nawiązują.
Tu skan w porządnej rozdzielczości:
ta sofa jest przefajna!
czy takie cus bylo wolnostojace czy raczej wstawione w jakas nisze?
Wolno. Tzw. ścianka plecami była dostawiana do ściany i pełniła przede wszystkim rolę dekoracyjną. No, to i owo też można było w szafeczkach pochować i degustować na pluszowej, sprężynowanej sofie
Piekne te meble.Zaluje,ze kiedys sprzedalam za pol darmo dwie piekne gdanskie niskie szafy z nadstawkami,pieknie rzezbione.Eeech,czlowiek mlody,to glupi
Meble przepiękne Niestety, nie mam takich w domu ;(, za to jest bardzo prawdopodobne, że gdańska szafa została sprzedana przez moją babcię razem z pałacem... Aż mi serce krwawi, kiedy o tym pomyślę, sama nigdy bym się czegoś takiego dobrowolnie nie pozbyła...
O unikatowy, bardzo cenny eksponat - barokową szafę gdańską z początków XVIII stulecia - powiększyły się zbiory Muzeum Wnętrz Mieszczańskich Oddziału Muzeum Historycznego Miasta Gdańska. Mebel, dar profesora Hartmunta Kiercheima z Heidelbergu, do Gdańska przywiozła w częściach ekipa muzealna. Umieszczono go w Domu Uphagena, będącym siedzibą oddziału MHMG. Po trzech stuleciach szafa powróciła więc do miasta, w którym została wykonana......................
szafa.jpg
Plik ściągnięto 16793 raz(y) 26,13 KB
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum