Sprawdzilem w jego wspomnieniach - gmach poczty otaczaly oddzialy szturmowcow SS.
Nie pamietam szczegolow, czy ta opinia dotyczyla wszystkich uciekinierow - pocztowcow. Wiem ze w l.60, na jednym ze spotkan z nimi, zostalo to wprost powiedziane i dotyczylo przede wszystkim W. Milewczyka lub F. Mielewczyka.
O ile pamiętam, losy tych którym udało się uciec, były jeszcze pod koniec lat 60. (czyli wtedy kiedy powstawał ten film) przedmiotem kontrowersji - bodajże dopiero około 1969 r. zostali oni oficjalnie zweryfikowani jako obrońcy Poczty Polskiej (przez ZBoWiD a następnie różne urzędy). Coś jest na ten temat w książce Fr. Bogackiego, postaram się sprawdzić.
Sprawdzilem w jego wspomnieniach - gmach poczty otaczaly oddzialy szturmowcow SS.
Ale nie tylko. W ataku na Pocztę Polską brali udział także żołnierze z formacji zwanej Sondergruppe Eberhardt (czyli głównie dwa pułki dawnej gdańskiej policji krajowej, które z wybuchem wojny zostały wcielone do wojska).
No tak ,
przykro mi jesli ktoś odebrał określenie "chłopcy " jako niewłaściwe .Pisząc to miałem na uwadze ich wiek a to czego niektórzy z nich się dopuścili jest zupełnie inną sprawą.
Pamiętam,że w 94 roku Wałęsa odznaczył dwóch jeszcze żyjących pocztowców (jeden z nich był w tamtym czasie poza budynkiem a drugi podobno uciekł).Niestety nie pamiętam ich nazwisk.Miałem to nawet przez jakiś czas nagrane na kasecie z Panoramy ale skasowałem. Jeśli dobrze pamiętam,to przybył tylko jeden z nich. Wszystko odbyło się przed pocztą pod pomnikiem.
witam-20.01.09 mialem wielka przyjemnosc pomoc memu przyjacielowi w transporcie lekkiego dziala piechoty kal.75 do muzeum poczty polskiej w gdansku-replike tego dziala wykonal on na zlecenie dyrekcji poczty-dwa takie dziala braly udzial po stronie niemieckiej w ataku na poczte
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 2:09 pm Gdzie jest pochowana Erwina Barzychowska ?
Wstrząsająca historia, czy ktoś wie może gdzie jest pochowana ta dziewczynka?
Nazistowskie świnie wyrządzili jej ogromną krzywdę, straszne że znalazła się trybach historii i poniosła taką cenę....
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 12:56 am Miejsce zamordowania i ukrycia ciał pocztowców
Jak zapewne większość się orientuje zostali oni zamordowani niedaleko głównego pasa lotniska Zaspa i miejsce to odkryte stosunkowo niedawno upamiętnia duży kamień z tablicą nieopodal obecnego tam budynku pogotowia-przychodni firmy Falck.
Z tego co mi wiadomo to do budynku poczt próbowano się także dostać przez piwnice przylegającego budynku komisariatu wybijając w ścianie dziurę, ale pocztowcy zarzucili granatami szturmujących... ile w tym prawdy to nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum