Mam nadzieję, że nie. W końcu jesteśmy względnie bogatym społeczeństwem stać nas chyba na jeżdżenie kilku- i kilkunastoletnim taborem - oby czasu taboru przeszło 30-letniego nie wróciły...
witam-nie jezdze juz zbyt czesto autobusem,ale zawsze z lezka(raczej smiechu)w oku wspominam podroze do szkoly i wystawanie na srodku przegubowca,wczepianie sie w barierki na zakretach a w czasie deszczu wode lejaca sie na glowe z dziurawych ,,harmonijek"-w gruncie rzeczy to smutne,ze moj synek tego nie zazna. Ach jo-westchnal krecik.
Po raz ostatni liniowo Ikarusy wyjadą na trasy w tym tygodniu i choć wydaje się to niemożliwe znikną jak jelcze m11 w grudniu.Sam byłem mocno zdziwiony gdy jednego dnia widziałem 2461 na 148 ,a następnego już tylko ...inne pojazdy.Dziś Ikarusy biegały m.in na 127,148 i 189,a już w poniedziałek ich nie będzie.
A wiadomo na jakich liniach jeszcze do końca tygodnia będą?
Ostatnia podróż Ikarusa, wczoraj po południu na tle Zatoki Gdańskiej.
Niestety nie najlepsza jakość zdjęcia, ale lepsze to niż nic, w każdym razie podróż wspominam miło, mimo, że do końca trasy nie dotrwałem z braku czasu, wysiadłem przy bramie Żuławskiej, a to jega pełna trasa:
Przymorze SKM - trasą linii 139 do Oliwy PKP - Piastowska - Kapliczna - Bitwy Pod Płowcami - Sopot ul. Grunwaldzka - Sopot Kamienny Potok SKM - Os. Przylesie - 23 Marca - Armii Krajowej - Reja - Oliwa - al. Grunwaldzka - Jaśkowa Dolina - Migowo - Rakoczego - Chełm - zjazd Pohulanką w dół - Nowe Ogrody - Podwale Przedmiejskie - GZNF - Wiślinka - Sobieszewo - Olszynka (178/578) - Olszyńska (123, dawne 131) - Orunia Gościnna - Pruszcz Gdański (dawne 132) - Targ Sienny.
Nie jestem pewien czy nie zrezygnowano z Pruszcza, bo było już późno.
Jeśli chodzi o trasy Ikarusa w tym tygodniu, być może 129, ale najlepiej zadzwonić do ZKM czy ZTM i powinni pomóc.
http://www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=388 tu info dla tych,którzy ikarków mają już dość. Bezpłatny dojazd autobusem i tramwajem o ile się nie zmieniło.Trochę to pachnie prl-em,ale jeśli uroczyście żegnamy stare to i nowe warto powitać! A dla szukających ikarusa na trasie-dziś linia 199 brygada 5
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 2:39 pm Ikarusy na trasie 148
W piątek 30 stycznia jechałem rano do pracy linią 148 na Żabiankę. Na końcowym przystanku pod Skm-ką spotkały się dwa Ikarusy - przegubowy który jechałem i "krótki". Wiedziałem że to już jedne z ostatnich kursowych przejazdów i korzystając z tego że miałem aparat zrobiłem zdjęcia. Szkoda tylko że było jeszcze ciemno, ale przynajmniej trochę nastrojowo. Od popołudnia już tylko nowe autobusy widziałem na linii.
Ikarus3.jpg
Plik ściągnięto 19411 raz(y) 45,58 KB
Ikarus2.jpg
Plik ściągnięto 19411 raz(y) 62,01 KB
Ikarus1.jpg
Plik ściągnięto 19411 raz(y) 61,82 KB
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
A może ma ktoś zdjęcia z ostatniego przejazdu liniowego Ikarusa spod dworca we Wrzeszczu z soboty?
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum