Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy DA-elka jest legalna
Autor Wiadomość
Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 3:25 pm   

Fasola_Gdańsk napisał/a:
Tylko jest jedno ALE

Przykladowy Policjant nie musi znac listy skrotow z konwencji, prawda?

Oczywiście, że MUSI. MUSI również znać wymagane wymiary oznaczeń państwowych (których nasze DA-lepki nie mają). Dlaczego miałby NIE MUSIEĆ? Jego zakichanym obowiązkiem jest znać podstawę prawną do tego, żeby Cię karać, czy choćby zabierać Twój czas.Nie tylko znać, ale tęż MUSI ją podać.
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Wto Gru 30, 2008 3:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Strach 

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 3:32 pm   

Chciałbym jeszcze przypomnieć że logika to dział matematyki i nie ma czegoś takiego jak "Moja logika". 2+2=4 a nie 2+2=0. Cała ta dyskusja utwierdza mnie w przekonani że jednak niewolnictwo to stan umysłu. :glina:

Fasola_Gdańsk 

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:55 pm   

Zoppoter napisał/a:
Fasola_Gdańsk napisał/a:
Tylko jest jedno ALE

Przykladowy Policjant nie musi znac listy skrotow z konwencji, prawda?

Oczywiście, że MUSI. MUSI również znać wymagane wymiary oznaczeń państwowych (których nasze DA-lepki nie mają). Dlaczego miałby NIE MUSIEĆ? Jego zakichanym obowiązkiem jest znać podstawę prawną do tego, żeby Cię karać, czy choćby zabierać Twój czas.Nie tylko znać, ale tęż MUSI ją podać.

Jasne. Jak by tak bylo to w Policji by musieli pracowac sami geniusze, dla ktorych nauczyc sie ksiazki telefonicznej to zajecie na 15 min przy kawie :P Chyba ze utworza specjalny oddzial drogowki sprawdzajacy nalepki, to wtedy musza ;)

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 6:31 pm   

Fasola_Gdańsk napisał/a:
Jasne. Jak by tak bylo to w Policji by musieli pracowac sami geniusze, dla ktorych nauczyc sie ksiazki telefonicznej to zajecie na 15 min przy kawie :P Chyba ze utworza specjalny oddzial drogowki sprawdzajacy nalepki, to wtedy musza ;)

Prawo o ruchu drogowym i przepisy z nimi związane są możliwe do opanowania przez średnio inteligentnego człowieka. Nie ma to nic wspólnego ani z uczeniem się książki telefonicznej na pamięć, ani z koniecznością bycia geniuszem. Natomiast znajomość tych przepisów jest - powtórzę - zakichanym obowiązkiem każdego policjanta, który ma zamiar upominać lub karać na ich podstawie. To logiczne.

Jerzy Makieła 
Jurmak

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 7:01 pm   

Fasola_Gdańsk napisał/a:
Chyba ze utworza specjalny oddzial drogowki sprawdzajacy nalepki, to wtedy musza ;)

Ja tylko tak nieśmiało napisze, że jak policjant chce Ciebie ukarać to musi powtarzam jeszcze raz musi powołać się na podstawę prawną i wpisać ją na mandacie...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 10:16 am   

Żeby zakończyć wszelkie dyskusje: naklejka DA nie jest oznaczeniem państwowym, a znaczkiem takim zamym jak naklejka z napisem Lechia Gdańsk, Kocham Zuzię czy Zachowaj odstęp. W związku z tym nie ma żadnych przepisów prawnych dotyczących jej naklejania (pod warunkiem, że nie ogranicza widoczności). Howgh!

groszek 

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 10:36 am   

Witaj na forum :lol: :roll: :mrgreen: No pewnie masz rację...teraz nawet dowolnośc jest dopuszczalna w tablicach rejestracyjnych a co dopiero w naklejkach :wink: co do interpretacji znaczenia....wolna wola...

Matti 
Miłośnik zegaru

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 4:10 pm   

groszek napisał/a:
Witaj na forum :lol: :roll: :mrgreen: No pewnie masz rację...teraz nawet dowolnośc jest dopuszczalna w tablicach rejestracyjnych a co dopiero w naklejkach :wink: co do interpretacji znaczenia....wolna wola...

Przepraszam za poza tematem, ale co to za dowolność w tablicach, pierwsze słyszę... Są normy i nic poza nie...

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 4:43 pm   

pewnie chodzi o to, że za jedyny 1000 zł można wykupić indywidualne tablice, ale skończmy już może ten temat :%

Matti 
Miłośnik zegaru

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 11:02 pm   

Jasne, w końcu temat legalności jest wydzielony :okulary: A tak apropos, dlaczego nie udało mi się jeszcze żadnej DA spotkać na gdańskich bezdrożach :II

Tomasz-nn 

Wysłany: Nie Sty 25, 2009 5:29 pm   

Matti napisał/a:
Jasne, w końcu temat legalności jest wydzielony :okulary: A tak apropos, dlaczego nie udało mi się jeszcze żadnej DA spotkać na gdańskich bezdrożach :II
To na jakich gdańskich bezdrożach jezdzisz? Spotkałem mnóstwo aut z naklejką DA

Matti 
Miłośnik zegaru

Wysłany: Nie Sty 25, 2009 6:41 pm   

Ja jeszcze nie spotkałem, nie ma reguły jak widać. Najważniejsze, że DA jest legalne.

Odpowiedz do tematu