Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
PILNIE POSZUKUJę TłUMACZA Z NIEMIECKIEGO!!
Autor Wiadomość
LaSSie 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:11 am   PILNIE POSZUKUJę TłUMACZA Z NIEMIECKIEGO!!

WITAM!
POSZUKUJę UMIEJąCYCH DOBRZE I CHęTNYCH DO POMOCY PRZY TłUMACZENIU KSIążKI Z 1936 ROKU O NIEMIECKICH WYKROJACH MUNDURóW...
CAłOść JEST PISANA GOTYKIEM PRZEZ CO JEST NIESZCZEGóLNIE CZYTELNA A POZATYM NIEMIECKI TO BARBAżYńSKI JęZYK I NIE WIEM KTO IM W OGóLE POZWOLIł W TAKIM JęZYKU PISAć....

WSZYSTKO PRZEPISUJę NA KOMPA ALE NA RAZIE BEZ UMLAUTóW, WIELKICH LITER PRZY RZECZOWNIKACH ITD, ALE RESZTA PISOWNI ORYGINAł CO JESZCZE BARDZIEJ MNIE PRZERAżA.
wYDAJE MI SIę, żE TAKA KSIAżKA TO CALKIEM UNIKATOWY I POSZUKIWANY "TOWAR" WIęC WARTO GO PRZETLUMACZYC I UDOSTEPNIć DLA MAS...
W KSIAżCE SA SZCZEGółOWE RYSUNKI KRAWIECKIE JAK USZYć KILKA MUNDóRóW OD PODSTAW.
FRAGMENT TEKSTU I PRZYKLADOWA FOTOGRAFIA PONIżEJ.
BARDZO PROSZE O POMOC!! :szabelka: :???:

FSJFJSYJSRYJ.JPG
Plik ściągnięto 15367 raz(y) 65,46 KB

LaSSie 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:14 am   

""Uniformen und Dientsfleidung
das kleidbild unserer zeit hat infolge der wiedereinfuhrung der allgemeinem werpflicht durch die verschiedenen uniformen des arbeitsdienst, des reichscheeres, der reichmarine, der reichluftsahrt und durch die dienstfleidung der parteiorganisationund ihrer kleiderungen eine ausserordentliche bereicherung erfahren, die um so erfreulicher ist, als damit auch dem deuschen schneiderhandwerf wieder neue verdienstmoglichfeiten deschaffen wurden.
(...)

GENDARMERIE

der schnitt der uniform fur die gendarmerie ist der gleiche wie oben beschreiben jedoch werden kragen und urmelausfliche mit mittelbraunem besasstuch besesst. Fur die baspelierung fommt orangefabriges ubzeichentuch in betracht. Un stelle der schwarzen breecheschofe tragt die gendarmerie eine hofe aus grunmeliertem Krundtuch.
Der Umhang aus grunmeliertem Tuch schleisst verdedt und wird mit urmdurchgriffen gearbeitet.
Bei den Offiziersumhangen wird meistens auf die Durchgriffe verzichtet. Fur den Oberfragen verwendet man mittelbraunem Befasstuch. Die vordere und untere Kante des Kragens werden mit Ubzeichentuch paspeliert.

GEHEiNDEPOLIZEI

die uniform der geheiNDEPOLIZEI unterscheidet sich von der der Schutzpoizei lediglich in der farbe des Vorstosses, der aus weinroten Abzeichentuch besteht. Auch fur die Biefen an den Seitennahten der langen, schwarzen hofe wird weinrotes Abzeichentuchverwendet.""

KSIążKA MA TYLKO 30 STRON I RYSUNKI ZAJMUJą SPORO MIEJSCA WIE DLA ZNAWCY żADNA ROBOTA...TAK MI SIę WYDAJE... :???: :szabelka:

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:20 am   

LaSSie napisał/a:
CAłOść JEST PISANA GOTYKIEM PRZEZ CO JEST NIESZCZEGóLNIE CZYTELNA A POZATYM NIEMIECKI TO BARBAżYńSKI JęZYK I NIE WIEM KTO IM W OGóLE POZWOLIł W TAKIM JęZYKU PISAć....

8O Nie będzie łatwo znaleźć pół barbarzyńcę, władającego tym barbarzyńskim językiem. Po takiej zachęcie...

Łukasz 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:01 am   

Z Twojego stylu pisania można wnioskować, że nie tylko niemiecki uważasz za język barbarzyński. :hihi:

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:58 am   

Ale intencje sa szczere i dobre ! :zgooda:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 10:01 am   

Proponowałbym nie podejmować dyskusji z pasjonatem SS, który nie potrafi poprawnie pisać po polsku, nie ma szacunku do innych narodów i wręcz obraża Niemców i ich język. Dla mnie fascynacja SS połączona z nazwaniem języka "barbażyńskim" (pisownia oryginalna :haha: ) i stwierdzeniem, że ktoś pozwolił w takim języku pisać książki świadczy raczej o przypadku schizofrenii.

A bardziej merytorycznie, książka może być przydatna, szczególnie dla osób odtwarzających dawne formacje militarne ale nie siedzę w tym temacie i nie wiem, czy przypadkiem podobne publikacje nie są powszechnie dostępne. Na zdjęciu jest wykrój uniformu dla strażaka, ciekawe dlaczego rekonstruuje się jednostki wojskowe, a nie strażaków lub policjantów :mrgreen:

LaSSie 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 11:46 am   

Widzę, że nikt tu się nie zna na żartach(tu wciąż wałkujemy słowo "barbarzyński"- okreżlenia tego użyłem w kontekście zagmatwania tego języka. A to, że pomyliłem rz i ż no to już wynika z pośpiechu) a przynajmniej nader dosłownie interpretuje niektóre stwierdzenia.
Po drugie z SS nie sympatyzuje i nigdzie tego nie stwierdziłem.(!!!)
Ale jak kto woli. Jestem schizofrenikiem, germanofobem i nietolerancja przeszyła mnie już do kości. A to wszystko dlatego, że nie potrafię przetłumaczyć głupiego tekstu w książce.
Dziękuję za fachowe rozpoznanie moich schorzeń i jakże fachowe doradztwo w kwestiach językowych.
Idę się spalić na stosie.
Pozdrawiam.
Aha, no i czuję się winny moich zainteresowań, natychmiast spalę wszystko co posiadam w kolekcji i zajmę się się ciężką pracą w kopalni(broń Boże obrażać górników!!)...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:02 pm   

LaSSie napisał/a:
Po drugie z SS nie sympatyzuje i nigdzie tego nie stwierdziłem.

Może napisz co masz na obrazku w podpisie i jak się to ma do Twojego nicka (sposobu jego zapisania)? Bo mi się to jednoznacznie kojarzy. Język polski jest trudniejszy od niemieckiego, a chiński podobno jest jeszcze trudniejszy (nie wiem, nie znam tego języka), czy w związku z tym też można je nazwac językami barbarzyńskimi? Idąc dalej tym tropem za język barbarzyński można byłoby uznać każdy język którego nie znamy!

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 2:48 pm   

Wracając do sedna sprawy – ciekawa jestem co sądzi grupa rekonstrukcyjna o znaczeniu książki. :hmm:

LaSSie 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 7:39 pm   

grupy rekonstrukcyjne z szerokimi ramionami i nieopisanym entuzjazmem przyjęły propozycję. tyle komentowania poziomu tego forum.

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:40 pm   

Fakt, zapachniało stosem. :biedactwo:
Oskarżenia wagi zbyt ciężkiej.

groszek 

Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:32 pm   

LaSSie napisał/a:
tyle komentowania poziomu tego forum.
Ejjjj po co zaraz sie obrażac? Zycie jest zbyt krótkie by trawić je na nie--halo :wink: Co do nicu mnie kojarzy się z pewnym przesympatycznym owczarkiem colii :wink: Jeśli chodzi o zainteresowania....nie zawsze żle swiadczą o czlowieku....(teraz np. ukazuje się kilku tomowa historija dyw. Waffen SS ---BARDZO DOBRE OPRACOWANIE POLECAM :roll: )

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Sob Lut 07, 2009 11:25 pm   

groszek napisał/a:
Co do nicu mnie kojarzy się z pewnym przesympatycznym owczarkiem colii

Mnie tez ! :D

schulze 

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:17 am   

A Wy to widzę standart/d tradycyjnie
tematów brakuje widzę /nudą wieje :mrgreen:

groszek 

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 1:05 am   

schulze napisał/a:
A Wy to widzę standart/d tradycyjnie
tematów brakuje widzę /nudą wieje
Eeeee tam ,ja myślę że to tylko takie tam przyjacielskie pstryczki :wink: :roll: Nie ma co zaraz tam "szaty rwać" :mrgreen:

Odpowiedz do tematu