Bardzo mnie intryguje powyższy temat, a jednocześnie smuci ogólna opinia, że kantoro-toalety, to porostu "kibel publiczny"..
Nie mam pewności, czy temat był analizowany na forum, aczkolwiek ja nie znalazłem informacji o dacie powstania ratusza na rynku w Wrzeszczu, jak i kiedy zatracił swój charakter.
Może ktoś ma precyzyjne informacje w temacie ? - będę wdzięczny.
Ten budyneczek, to aktualnie chyba ostatnia pamiątka po XVII wiecznym Wrzeszczu...
Budynek, w którym są kantory był kiedyś stacją benzynową i - o ile mnie pamięć nie myli - pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Coś na forum było o tym kiedyś pisane.
A żadnego ratusza nigdy we Wrzeszczu nie było - wielu ludzi błędnie określa tym mianem nieistniejącą wieżyczkę zegarową - to ona widnieje na zdjęciu. I nie ma ona nic wspólnego z budynkiem kantorów.
Jak już napisał Danziger nigdy we Wrzeszczu nie było ratusza. Ta wieża to nie był ratusz tylko zwykła wieża zegarowa, dosyć przydatna w czasach, kiedy nie każdy posiadał własny zegarek. Po rozebraniu wieży (nie znam dokładnej daty ale w 1908 jeszcze stała) postawiono niewielką wieżę zegarową na rogu Jäschkentaler Weg (Jaśkowa Dolina) i Hauptstrasse (Grunwaldzka). Budynek szaletu miejskiego postawiono obok miejsca, gdzie stała duża wieża.
Pod koniec XIX w. lub w pierwszych latach XX w. (na pocztówce wysłanej w 1905 r. jeszcze go widać) zlikwidowano staw / zbiornik p. poż. u wylotu Jaśkowej Doliny i w jego miejscu postawiono istniejącą do dzisiaj fontannę (po wojnie trochę zmniejszoną).
A temat już kiedyś był omawiany ale go nie znajdę.
191.jpg Duża wieża zegarowa i zbiornik p. poż.
Plik ściągnięto 18189 raz(y) 48,77 KB
192.jpg Rynek z wieżą zegarową na pocztówce wysłanej w 1908 r.
Bardzo ciekawe, a precyzyjną informację na powyższy temat ciężko znaleźć. Zawsze byłem przekonany, że kantor, to wspomnienie wieży zegarowej ( czy ratusza - nazewnictwo, odkładam na drugi plan).
Mam nadzieję, że temat warty rozmowy.
PS. Czy ktoś uszczegółowił przyczyny i rok skrócenia szerokości fontanny o jedną głowę z każdej strony ?
Wygląda, jak by, "Przybudówka" stała tam gdzie stoi późniejszy szalet. Mnie nurtują pytania: Jaką funkcję ona pełniła? Czy była przybudówką, czy oddzielnym budynkiem, stojącym blisko wieży? Dlaczego ją (jej wygląd) zmieniono?
Komitet Inicjatyw Lokalnych Wrzeszcz chciał postawić rekonstrukcję - ale było to na początku 2006 roku, więc coś nie wypaliło jak na razie - podczas jednego ze spotkań zaznaczyli położenie wieży i była jakoś ze 2-3 metry od kantoru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum