Wysłany: Sro Cze 17, 2009 9:30 pm Baza danych starych wiatraków w kujawsko-pomorskim
Witam
Robię w ramach pracy naukowej bazę danych wiatraków w woj. kujawsko-pomorskim. Baza będzie w postaci geobazy osobistej, obsługiwana przez MS'Access i w oprogramowaniu ArcGIS 9.2 firmy Esri (geobaza GIS-owa). Zbieram informacje o starych, istniejących (bądź nie) wiatrakach wraz z położeniem we współrzędnych prostokątnych lub geograficznych. Korzystam ze spisu rejestru zabytków dla woj. kuj-pom. Niestety nie ma tam położenia tych obiektów poza oczywiście adnotacją o miejscowości, gminie itd. Czy zna ktoś może taką bazę, stronę, źródło, kontakt do kogoś, cokolwiek, gdzie można by było znaleźć takie koordynaty.
ps. podobno byla taka grupa zapaleńców gdzieś z zachodu Eur., ktorzy jezdzili po kujawach i zbierali koordynaty GPS + cała dokumentacja (fotos i opis). Zna takich ktoś?
_________________ Grzegorz z Krakowa i Toruniowa
Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne, lecz gdyby było w kształcie łzy, jej los nie był by tak zły
Comarku witaj na naszym forum.
Wybacz, że zacznę od obsztorcowania Cię, ale może Ci się to przydać na przyszłość
Po pierwsze - nie pisz dwóch identycznych, czy prawie identycznych postów w kilku tematach. To niepotrzebnie zaśmieca forum.
Po drugie - staraj się nie nadużywać grubej czcionki, (czy Caps Locka) - ciężko się to czyta, te opcje służą do podkreślania ważniejszych fragmentów, a nie do pisania sążnistych postów.
Po trzecie - przywitaj się w wątku powitalnym - to wprawdzie nie obowiązek, ale taki nasz mały zwyczaj
Comarku witaj na naszym forum.
Wybacz, że zacznę od obsztorcowania Cię, ale może Ci się to przydać na przyszłość
Po pierwsze - nie pisz dwóch identycznych, czy prawie identycznych postów w kilku tematach. To niepotrzebnie zaśmieca forum.
Po drugie - staraj się nie nadużywać grubej czcionki, (czy Caps Locka) - ciężko się to czyta, te opcje służą do podkreślania ważniejszych fragmentów, a nie do pisania sążnistych postów.
Po trzecie - przywitaj się w wątku powitalnym - to wprawdzie nie obowiązek, ale taki nasz mały zwyczaj
Sorry, wiem ze powinienen sie przywitac, tylko mi sie troche spieszylo więc uroczyste
Siemanko every body
Nie chcialem posylas drugi raz ale nie moglem jakos znalesc tego mojego postu z popoludnia (myslałem, ze sie nie ukazał czy nie zalapał czy cóś)
Co do uzywania boldu to jestem krotkowidzem dlatego go uzywam i lepiej mi sie czyta bold wiec Sorry , nie bede juz wiecej ..... boldził
pozdrówka jeszcze raz i czekam na ewentualny odzew w sprawie wiatraków!
Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne, lecz gdyby było w kształcie łzy, jej los nie był by tak zły
Palcem lokalizację kilku nieistniejących wiatraków pokazać mogę. Gorzej z określeniem współrzędnych. Jesienią możemy zrobić sobie nawet objazd okolicy. Gdyby dane potrzebne były wcześniej, to korzystając z rady Krzysztofa, możesz sam ze starymi mapami objechać Żuławy. Tak długo jak długo nie wzbudzisz podejrzeń o związki z „zabytkami” (WUOZ), ludzie chętnie Ci pomogą. Trochę danych znajdziesz na Marienburgu. (http://www.marienburg.pl/)
ja co do woj. kujawsko-pomorskiego mam dość dokładnie "zwiedzone rowerem" 8 gmin - i kilka wiatraków pamiętam:
- Pomiany (gm. Koneck) - chyba z jednym śmigłem
- Ruszki (gm. Osięciny) - były dwa obok siebie, został jeden
- Ossówka (gm. Koneck chyba)
- w Siniarzewie (gm. Zakrzewo) był (próbowałem się wypytać gdzie)
- w Kujawce (gm. Bądkowo) też chyba kiedyś był - ale o tego bym musiał rodzinę dopytać
te istniejące mogę zlokalizować, opowiem co wiem, może coś się przyda - ale wolniejszy będę za 2-3 dni
ja co do woj. kujawsko-pomorskiego mam dość dokładnie "zwiedzone rowerem" 8 gmin - i kilka wiatraków pamiętam:
- Pomiany (gm. Koneck) - chyba z jednym śmigłem
- Ruszki (gm. Osięciny) - były dwa obok siebie, został jeden
- Ossówka (gm. Koneck chyba)
- w Siniarzewie (gm. Zakrzewo) był (próbowałem się wypytać gdzie)
- w Kujawce (gm. Bądkowo) też chyba kiedyś był - ale o tego bym musiał rodzinę dopytać
te istniejące mogę zlokalizować, opowiem co wiem, może coś się przyda - ale wolniejszy będę za 2-3 dni
fajnie, proszę zatem o kontakt za 2 -3 dni . Interesują mnie namiary typu (jesli nie dokladne wspołrzedne to chociaż:-) takie kordynaty jak np: 300 m na wschód od skrzyżowania dróg, lub mostu czy na łące 500m za szkołą itp (umozliwią identyfikacje istniejących na zdjęciu lotniczym czy satelitarnych). bede wdzieczny za wszystkie namiary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum